La premsa britànica es fa ressò de l’estirabot de Borrell sobre la unitat del Regne Unit

  • El ministre d'Afers Estrangers espanyol ha dit: 'El Regne Unit es dividirà abans que Espanya'

VilaWeb
Redacció
20.11.2018 - 18:39
Actualització: 20.11.2018 - 19:51

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, ha deixat anar un estirabot avui en una entrevista a Politico: ha dit que el Regne Unit es trencaria abans que Espanya. ‘És un signe clar de la debilitat del Regne Unit’, ha afegit. Borrell, que implícitament reconeix que l’estat espanyol pot esquerdar-se, també ha insistit que s’oposaria a l’acord sobre el Brexit si no es resol la qüestió de Gibraltar.

Alguns diaris britànics s’han fet ressò d’aquestes declaracions. El més contundent és l’Express, que fa aquest titular: ‘Espanya es recrea en el caos del Brexit: Un Regne Unit feble es dividirà.’ I diu que Borrell ha atacat el Regne Unit. El Daily Mail destaca que les paraules de Borrell són un ‘cop amb força contra May’ –la primera ministra britànica–, que penja d’un fil per l’oposició a l’acord sobre el Brexit.

En canvi, The Independent és més benvolent i comenta així les seves paraules: ‘El Brexit causarà una divisió del Regne Unit, adverteix el govern espanyol’. A Escòcia, The Scotsman també reprodueix les declaracions de Borrell sobre la divisió del Regne Unit abans que la de l’estat espanyol.

Sobre Escòcia, Borrell diu que Espanya no tindria cap problema a reconèixer-ne la independència si es fa d’acord amb la legislació interna i ho accepta el parlament britànic. També justifica el xoc diplomàtic amb Flandes perquè, segons diu, el representant flamenc va comparar Catalunya amb Kossove i això ‘no és admissible’.

Ací podeu llegir la transcripció del fragment final de l’entrevista.

Josep Borrell [J. B.] La gent que a Catalunya vol independència tant sí com no i vol ser un estat independent no hi veurà gran diferencia. El nostre govern no permet un referèndum autodeter…, autodeter…. Diguem les coses pel seu nom. Un referèndum d’independència. Com a Escòcia. I això no passarà. Per tant, per ells no hi ha gaire diferència. Rajoy no ho va permetre. I Sánchez, tampoc. Cap govern constitucional no ho permetrà. Perquè clarament va contra la constitució. Sánchez és molt clar. No us puc donar un referèndum d’independència. Entesos? No. No sóc Cameron. Espanya no es la Gran Bretanya. És impossible. No passarà. Com a Itàlia, Alemanya, França, els EUA, arreu del món, amb l’única excepció de la Gran Bretanya. No passa. Què podem fer? Podeu tenir un estatut. Treballeu. Intentem-ho.»

Politico [P.] I és possible que es faci una nova proposta?
J. B.: Mirem que passa després de les eleccions.

P.: Hem vist que heu retirat les credencials del representat flamenc a Madrid. Era crític amb la manera com s’havia gestionat el referèndum d’independència l’any passat.
J. B.: No va ser per aquesta raó.

P.: Expliqueu-nos-ho.
J. B.: No ens podem permetre que una autoritat, fent servir el seu paper d’autoritat, no d’individu, no fent de Josep Borrell, sinó amb el barret de ministre d’Afers Estrangers, digui que Espanya s’ha d’expulsar de la UE, perquè no compleix cap dels criteris per a ser membre de la UE. I organitza una exposició al parlament flamenc per demostrar que Catalunya i Kossove són més o menys la mateixa cosa. No ho podem permetre. Em sap greu.

P.: No us heu pas de justificar. Només preguntava.
J. B.: No em justifico. Ho explico. Vaig ser molt pacient. Vaig avisar tres vegades. I a la quarta vaig haver de fer alguna cosa.

P.: Sabem que la gent que vol independència cercarà el Brexit per a encendre el moviment. Si ells complissin els requeriments del Regne Unit i deixessin constitucionalment la Gran Bretanya, el govern Sánchez blocaria l’ingrés d’Escòcia a la UE?
J. B.: Si deixen la Gran Bretanya després d’un acord intern, si Westminster hi està d’acord… No serem més papistes que el Papa. Si Westminster hi està d’acord, per què hem d’estar-hi en contra? Kossove es una altra cosa. Estic molt mes preocupat per la unitat del Regne Unit que per la del Regne d’Espanya. El Regne Unit es trencarà abans que Espanya.

P.: Senyal de la fortalesa espanyola i feblesa anglesa?
J. B.: És un clar senyal de la feblesa britànica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any