La piconadora nacionalista: Carrero Blanco sí, els cinc de Vitòria no

  • El rei dels espanyols i Pedro Sánchez tenen la barra d'inaugurar un museu imposat als bascs sobre la violència política que és un "tot és ETA" de tres pisos d'alçada

Vicent Partal
01.06.2021 - 21:50
Actualització: 04.06.2021 - 10:42
VilaWeb
Pedro Sánchez visitant la rèplica del zulo d'Ortega Lara que hi ha al museu. (Fotografia: Borja Puig de la Bellacasa)

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El rei dels espanyols va anar ahir al país dels bascs a inaugurar un museu que es dirà Centre Memorial per a les Víctimes del Terrorisme i que obre portes avui mateix. Temps arrere, el parlament dels espanyols va decidir que aquest museu s’havia d’instal·lar al país dels bascs, tant si ells ho volien com si no. I efectivament així ha estat. Allà el tenen ja instal·lat, tant si ho volen com si no. I ahir, en la visita inaugural, perquè no en restàs cap ombra de dubte, ni el president dels bascs ni el batlle de la ciutat no van poder dir res –no fos cas que se’ls escapàs alguna impertinència. Els discursos i les consignes, totes dels espanyols i totes en espanyol.

El museu és una prolongació feta edifici del “tot és ETA”. Hi ha una reproducció a mida real de l’amagatall on estigué segrestat Ortega Lara, hi ha una secció dedicada al “discurs de l’odi del nacionalisme” (basc, és clar) i una llarga llista de morts, honorats i preservats per sempre, segons el rei dels espanyols, perquè “tots són el pilar ètic de la nostra democràcia”. Carrero Blanco inclòs. Que hi figura. O Melitón Manzanas, per parlar d’un altre notable i reconegut assassí.

A banda el rei dels espanyols i el seu president, el progressista i dialogant Pedro Sánchez, també parlà un senyor que nom Tomás Caballero, president d’una associació de víctimes del terrorisme. I per si no era tot prou humiliant, l’home no tingué gens de pudor a afirmar que el museu és “un monument al pacte antiterrorista del 2000”. Urkullu té, com tots sabem, la sang d’orxata, però diria que fins i tot ell s’incomodà un poc en sentir-ho. El PNB no va subscriure mai aquell pacte perquè, entre més coses, l’acusava –al PNB i a tot el nacionalisme basc– de “voler imposar l’autodeterminació per aconseguir la independència del País Basc”. El govern basc fins i tot s’hi va mostrar oficialment en contra i va argumentar que un pacte antiterrorista que no comptava amb el principal partit basc ni amb el govern dels bascs segurament era més un pacte nacionalista (espanyol) que no pas antiterrorista. Que era efectivament això. Jas, però: vint anys després t’endossen un museu de tres plantes a casa i tu a callar.

Però no tothom ha callat. La resposta és ben simple i té a veure amb el cinisme permanent del nacionalisme espanyol, però al País Basc molta gent s’ha preguntat en veu alta com és possible que si allò és un museu contra la violència política no s’haja museïtzat, és tan sols un exemple, també una sala de tortura de la Guàrdia Civil d‘Intxaurrondo. O com és que, i mira que és ben gros això, en la Vitòria màrtir que cantà Lluís Llach es pot obrir un museu contra la violència política on figura amb honors el nom de la mà dreta del dictador Franco i en canvi no figuren enlloc els noms dels cinc morts en la matança ordenada el 3 de març de 1976 per Manuel Fraga i Rodolfo Martín Villa. Els diré jo: Pedro María Martínez Oci, Francisco Aznar Clemente, Romualdo Barroso Chaparro, José Castillo i Bienvenido Pereda.

Vista la cosa que s’han atrevit a fer al cor del País Basc, potser que alguns dels qui entre nosaltres somnien aquests dies de dialogar amb aquesta gent s’aturen a mirar l’escena d’avui amb una certa perspectiva. A veure si tant desvergonyiment els ajuda a reflexionar un poc sobre com funciona la piconadora ideològica espanyola i sobre com veuen clar, ells, qui és del seu bàndol i qui no. No siga cas que d’ací a vint anys encara es troben que els toca assistir a la inauguració, posem per cas a la Via Laietana, d’un museu dedicat als policies ferits en la batalla d’Urquinaona i al damunt no puguen dir ni pruna.

 

PS. El debat sobre les infrastructures torna a ser central en el nostre país. Avui publiquem una entrevista amb la consellera de Transició Ecològica valenciana, Mireia Moià, on reflexiona sobre la proposta d’ampliació del port de València que desperta una oposició notable i és font de conflicte entre els dos socis del govern del Botànic: “L’únic que explica el model de port d’Aurelio Martínez són els interessos de les navilieres”

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
01.06.2021  ·  22:19

Tothom veu com són els d’aquell país que va acollir tants nazis com va poder, que té un nacionalisme destructor de tot allò que pot, que promou sempre que pot els atacs a la Cultura i a tot allò que no entén (que és quasi res). Tothom ho veu, però encara queda algú que està disposat a riure’ls les gràcies. Doncs no en fan mai, de gràcia. Ni són demòcrates. Ni tenen pervindre. Això sí; saben fer de carcellers.

Núria Coma
Núria Coma
01.06.2021  ·  22:42

Gràcies per dedicar l’editorial a l’obertura d’aquest vergonyós museu sobre la violència a la història i la veritat.
Una agressió més i pot molt ben ser també en els propers anys, museus com l’esmentat de Via Laietana, o escultures de Tàcito, homenatges als agerrits piolins que van defensar la unitat d’Espanya davant de criminals armats amb paraigües i Fayri, o la sacralització del diccionari de la llengua castellana.
El què segur que no veurem és l’homenatge als valents d’Urquinaona, ni un museu del referèndum de l’1-O, perquè per alguns sembla que no va existir,ni llibres d’història on s’esmenta la victòria pacífica del moviment independentista, perquè resulta que vam perdre i per no veure no veurem ni estelades ni mencions a la independència, perquè malauradament no reaccionen, ni en tenen cap intenció, quantes reaccions dels representats d’aquests partits autonomistes dissimulats, heu llegit després de tan majestuós insult avui a Gasteiz??

Núria Florensa
Núria Florensa
01.06.2021  ·  22:42

Campanades a morts. Sí en Lluís Llach ho va musicalitzar. Trobo horrible q les autoritats autonòmiques amb pacte fiscal, abandonin la dignitat de tot el poble basc i en representació vagin a inaugurar el Museu amb els seus botxins, símil com un Valle de los Caídos. Amb Arzallus això no hagués passat mai. Hi ha homes q deixen petxada i ell n’era un. I cap manifestació del poble basc en contra? Realment qui els ha vist i qui els veu. Català i catalanes no em feu viure després del q he lluitat pensant q us convertireu tots/es en uns “no passa res” pq des dels estels us ho demanandaré! I no podreu arribar quan sigui la vostra hora, pensant q us acaronaran els estels. Ho teniu clar? S’ha de viure i morir defensant la Terra amb honor!

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
01.06.2021  ·  22:56

Si estan fent això amb els bascos, no m’imagino què seran capaços de fer amb els catalans .

Albert Ventura
Albert Ventura
01.06.2021  ·  23:08

Aixo s’arranja rapid abracant l’Iceta.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
01.06.2021  ·  23:14

1. Ja s’ho faran aquells dos pobles i llurs sengles nacions.

2. Internacionalment se’m refot què facen entre ells.

3. Com tampoc fiquem el nas què passa entre Toronto i Mont-réal.

Cal entrellucar el fenomen, per a aprendre-hi, però no immergir-s’hi.

Més que res, Vicent, entrar en aqueixes qüestions espanyoles entre bascos i espanyols, només ens espanyolitza. El que cal és desaprendre tot eixe marc mental mental. Per mi, que els bomben a tots dos pobles.

(Ho sent per vós, sr. Alegria, “cada terra fa sa guerra”. Imagine que no us farà gens de gràcia)

Josep Blesa (València)

Ed Garrido
Ed Garrido
01.06.2021  ·  23:16

Excel.lent editorial Sr Partal. PD: el comissari politic d ER al 3/24 d avui es diu…Voltas!

Joan Salabert
Joan Salabert
01.06.2021  ·  23:17

Potser el primer diàleg hauria de tractar de la sortida de Catalunya de les forces d’ocupació desplaçades al principat.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
01.06.2021  ·  23:20

Malgrat el sarcasme final de l’editorial, aquestes atzagaiades del poder no ens han de fer perdre la nostra voluntat de resistència contra tanta parcialitat que és com dir contra tanta manca de justícia.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
01.06.2021  ·  23:22

Bravo, Vicens! Contundent i divertit, l’article. Vejam si algú “lo pilla al vuelo”.

Jaume Riu
Jaume Riu
01.06.2021  ·  23:22

Aquesta aberració d’imposar una instal·lació al país dels bascos sense demanar ni permís, em fa pensar en el canvi de nom de l’aeroport del Prat imposat també pel govern espanyol el 21 de desembre de 2018.
De !’Aeroport Josep Tarradellas la gent no n’ha parlat mai i es manté el nom d’El Prat, de manera que es demostra un cop més l’estupidesa d’aquestes imposicions, però tant l’episodi del museu d’ETA com l’episodi de l’aeroport som motius prou determinants per marxar d’Espanya.

Carles Serra
Carles Serra
01.06.2021  ·  23:25

Gràcies Vicent per l’editorial, però no descobreix res més de lo que una majoria tenim clar, espaÑa es un País d’ideologia FRANQUISTA.
Sobre Urkullo Vicent, el defineix molt bé, és un element amb un bon estómac i sense escrupuls, però una part de la societat basca sembla que ja li està bé; també com bé sap Urkullo és el referent de la cúpula d’ER; en fi Vicent

Sílvia Poll
Sílvia Poll
01.06.2021  ·  23:27

Algun parell de milions els deuen haver promés, no creieu?

Mercè Duran
Mercè Duran
01.06.2021  ·  23:39

Doncs jo he vist a l’Urkullu molt tranquil. Aquest farà bó el peix al cove d’en Pujol: dame pan y llamame tonto… amb “aurresku” inclós.

Gerber van
Gerber van
01.06.2021  ·  23:50

Molt bon article, Vicent. Ara a veure quants visitants visitaran el museu. Potser, espero, només un espanyol perdut.

jaume vall
jaume vall
02.06.2021  ·  00:01

Això és el que passa quan qui vol fer la revolució “se’n cansa aviat i no vol perdre els privilegis que té”. O dit d’una altra manera, en paraules de qui sap escriure millor que jo :
“Tot el que necessites són més electors i, amb els electors, plouen els calés; doncs, ningú no criticarà si el partit fa i diu el que calgui, fins i tot coses contradictòries i mentides, per tal d’arreplegar vots, que són diners. Si ets elegit diputat espanyol o català, batlle, regidor, president de consell, o assessor o càrrec nominat a dit cobraràs un sou estratosfèric entre 60.000 i 120.000 € a l’any a un país amb un salari mitjà de 24.000 € l’any i tindràs la vida resolta, encara que no sàpigues ni les quatre regles.

Al mateix temps, si ets periodista proper a la causa, et donaran un endoll a l’aparell de propaganda dels mitjans públics de comunicació per bastir el relat del pensament únic, el de sempre: “la independència ara no toca“. Res d’estrany, doncs, que tots, pràcticament tots, periodistes, “intel·lectuals” orgànics i inorgànics i polítics amb sentit de la conveniència i desitjos de prosperar hagin corregut en auxili del vencedor jurant contra tota evidència que es tracta d’un govern independentista quan no ho és més que nominalment, i que necessita el seu temps, encara que no tingui cap intenció de fer res que incomodi als colons.”

Ramon Ctrlo. , professor universitari madrileny, establert a Catalunya i que se sent català.

https://elmon.cat/opinio/el-triomf-de-la-classe-politica-261299/

Què podem fer “nosaltres”? Poca cosa. Imaginem que la dotzena de comentaristes més decidits de Vilaweb monten una nova Associació per la República”. Imaginem que dues, tres, quatre dotzenes de comentaristes radicals unilateralistes ens hi apuntem. Imaginem que s’escampa i arriba a tenir 10.000, 20.000, 30.000 afiliats.
Algú creu que no rebria la “visita” dels partits polítics per manejar-la? Segur que no hi hauria infiltrats? Com ho la defensaríem ? Pot ser que amb el temps ens
burocratitzessim ? Quan vinguessin mal dades, i alguna multa, segur que tots els que critiquem els nostres representants estaríem a l’altura de la dignitat que ara reclamem?
Imaginem que esdevinguéssim partit polític, ¿segur que ens votarien?

Antoni López
Antoni López
02.06.2021  ·  00:10

Recordeu aquell fet de “la pica en Flandes”? Pues eso….

Josep Jallé
Josep Jallé
02.06.2021  ·  00:14

No ens cansem de destacar sempre allò que és el seu estil, sostenella y no enmendalla, ser o no ser: el bons, ells, els dolents tots els altres, essència de dictadures: qui no està amb mi, està contra mi. És el seu mantra. Son així de primaris, cretins, i disfressats de gent d’ordre. D’ordre de t’apunto i et mato. Encara recordo les corredisses – 1975 – de la plaça de la Universitat, carrer Pelai avall i ficant-nos al marc d’unes portalades mentre la bòfia nazional, si nazi, baixava a cavall per la voravia. Vam tenir sort de no ser caçats per anar a l’edifici de la Via laietana, com d’altres companys.
Res més, per no seguir constatant allò que altre company ens cantava, baixet, a Castillejos: mira el tren, mira la via … si tu penses i be observes, ja sabràs filosofia. Salut!.

Joan B. Gabarró
Joan B. Gabarró
02.06.2021  ·  00:25

L’estat ecspanyol, i també molts dels seus servidors, és criminal per naturalesa. Amb aquest museu en forma de pixarada per marcar territori queda ben palès. Els seus assassinats són en tot cas materia ler condecorar els seus autors, no per culpar-los. És el seu “sagrado derecho de conquista”.
Ras i curt, criminals (tenir innocents a la presó és un crim).

Marta Bonet
Marta Bonet
02.06.2021  ·  03:27

Potser sóc una mica curta de gambals, però, francament, no sóc capaç d’entendre com encara hi ha gent a Catalunya que està de la seva part. Entenc aquells que en treuen profit (l’avarícia humana no té límits), però els qui no en treuen res? Com poden sentir-se espanyols i que no els envaeixi un sentiment de vergonya, veient com veuen tot el que està passant? El meu enteniment no dona per tant, ho sento.

Núria Castells
Núria Castells
02.06.2021  ·  04:28

Que Espanya fa vergonya fa molts anys que ho sabem.
Ara, el que ens hauria de preocupar és gent com Urkullu, capaç d’avenir-se a una pantomima ignominiosa com aquesta.

Gent com Urkullu i els que el voten, esclar, que sol seria irrellevant.
Gent com Urkullu, els que el voten i la gent catalana com Urkullu i els que el voten.
Que no hem pas de pensar que aquesta espècie innoble només creixi al País Basc…

Fa una angúnia mortal veure com s’accepta i es naturalitza la indecència. I com la plaga s’estén.
A veure què ens tocarà de veure, aquí, si no posem fil a l’agulla.

Josep Vilà
Josep Vilà
02.06.2021  ·  05:42

D’acord amb en Josep Blesa. Allunyem-nos dels conflictes entre els dos nacionalismes españols per evitar d’espanyolitzar-nos nosaltres. N’Urkullu era el mediador amic de Puigdemont l’1O, recordeu oi? Amb amics així no calen enemics.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
02.06.2021  ·  05:58

I el felipe el gonssalez, el carnicero del Gal, no hi es? Sanchez, Estiercol de españa, democracia d’esquerres del gal, tir a la nuca i cal viva.psoe

Joan López
Joan López
02.06.2021  ·  05:59

Algù que li cali foc.

Rosa Guallar
Rosa Guallar
02.06.2021  ·  06:10

Com es deixen humiliar tant? Jo em pregunto des de fa molt com és que Bildo ha canviat tant? Com és que ERC i Bildo van del bracet al Parlament espanyol? Com tots dos van negar-se a fer una llista única a les eleccions europees amb Junqueres de cap i Puigdemont de segon, tal com aquest darrer els va proposar? Fa temps que no és tant sols el PNV que fa allò del “peix al cove” sinó que Bildo, amb ERC, en aquests darreres anys ha fet política espanyola, amb l’agreujant que s’emporten ben poca cosa al cove. És molt trist veure que hi fan a espanya aquests darrers anys ERC i Bildo. A mi em passa que si el cervell fos un òrgan que pogués vomitar, el meu em vomitaria. Perquè hi ha coses que no es poden digerir.

Anjel Gartzia
Anjel Gartzia
02.06.2021  ·  07:12

Eskerrik asko, Partal jauna!
En tot cas, tot i l’imperi espanyol, continuem construint la memòria popular del nostre poble.

Xavier Borralleras
Xavier Borralleras
02.06.2021  ·  07:31

I la crònica de TV3 al TNT de migdià, deu n’hi do també, vergonya de sentir.

josep soler
josep soler
02.06.2021  ·  07:47

“La sang d’orxata” d’Urkullu és igual que la de l’Argonès.

Amb la diferència que ells tenen la indepedència econòmica i nosaltres el robatori del 50% dels nostres tributs. La sang de l’Aragonés és orxata amarga per la nostra santitat, ensenyament, benestar social, inversión el recuperació econòmica i molt especialment per la dignitat com a poble.
Ara els gestors de la colònia no paren d’omplir pàgines dels mitjans dient-nos que treballaran per fer “polítiques”… Polítiques que per la via àmplia acabaran a la via morta perquè no tenim les eines d’Estat per fer res. Els majordoms de Règim només cobraran la nòmina de l’amo, aquesta és la seva “politica”.

Encara no tenim partit ni entitat que ens representi per a les properes elcccions, sense “orxata” en la sang.

Jordi Torres
Jordi Torres
02.06.2021  ·  08:04

Qui té el cul llogat no seu quan vol. Que els hi reescriguin la història als morros és una de les contrapartides que han de pagar per mantenir el concert econòmic en aquesta Espanya de misèria.

Montserrat Vela
Montserrat Vela
02.06.2021  ·  08:07

D’aquests espanyols n’hem d’aprendre a no tenir vergonya. De res serveix lamentar-nos d’això i d’allò que fan o deixen de fer els espanyols si el nostre acomplexament ens impedeix actuar. O és que, per exemple, Catalunya no podria ja tenir un edifici dedicat a la tortura exercida pel franquisme al estil del Museu del Terror de Budapest?
L’any 2017 el Congrés espanyol va aprovar convertir la comissaria de Via Laietana en un museu dedicat a la repressió franquista. A part de que era una moció no vinculant, com tantes altres coses encara està per realitzar. I nosaltres, què fem? Esperar? Com si no fos prou espera els 40 anys transcorreguts des de la mort del dictador?
Hem de ser sempre els bons minyons que algun dia tindrem una gran recompensa si som capaços de no tirar un paper a terra?

Joan Cuscó
Joan Cuscó
02.06.2021  ·  08:29

La història l’escriuen els vencedors de la transició.
Fa poc temps històrics de CCOO defensaven a Martín Villa.
Ahir TV3 migdia retransmitint el discurs del rei.

Pep Agulló
Pep Agulló
02.06.2021  ·  09:30

EXHIBICIONISTES DE LA CRUELTAT

Són els mateixos de la història d’Espanya que penjaven el cap de l’enemic vençut entre reixes a l’entrada de la ciutat per escarni i ostentació de la crueltat com una forma d’impúdica d’exhibició del poder. Ara en fan un museu de l’horror de l’enemic, perquè ens oblidem deu seu i perquè no concebeixen vèncer (ells s’ho creuen) sense humiliar.

PS. Encara que sigui per respecte a la lluita i el sofriment del poble d’EuskaHerria per les seves llibertats nacionals, trobo el comentari que equipara el nacionalisme espanyol i l’èuscar com dos nacionalismes espanyols, molt miserable… I el català?

Què pensarà Núria Coma que crec que viu allà…

carme escudero
carme escudero
02.06.2021  ·  09:37

Tots sabem qui són aquesta gentussa. Tots excepte aquests del nou Govern català que fan i faran baixada de pantalons cada dia. Tot bonisme, sempre dialogants!! Sento vergonya de la poca dignitat que demostren.

Ramon Simon
Ramon Simon
02.06.2021  ·  09:49

Em sap greu pel poble vasc que estimo, pero el seu govern s’ha vengut als feixiste. Sr. Soler dieu que el MHP de Catalunya, te la sang d’hurxata, altres la tenen de ” pixum ” controls al fer-se una transfusió
.

Robert Mora
Robert Mora
02.06.2021  ·  10:05

Pel que es veu també als bascs això que cantava Al Tall de “lladres que entreu per Almansa els poseu la cova a casa i des d’ellà governeu…”, no es privatiu dels països sotmesos de la Mediterrània. També als bascs, companys de l’imperi (castellà) els és d’aplicació per no haver estat el suficientment bons i obedients.
Per Espanya governar sense humiliar el vençut es quelcom inconcebible. Sempre els ha donat rèdits i ho continuaran.practicamt fins l’últim alè.
Si alguna cosa té de bona aquest editorial és que és una píndola contra el colonialisme mental que patim de manera crònica com si fos la cosa més natural del món.
Per Espanya governar es humiliar el vençut.
Sóc l’únic que veu en aquest “Centre Memorial per a les Víctimes del Terrorisme” una rèplica “del Valle” en versió constitucionalista borbònica del 78?

Josep Gualló
Josep Gualló
02.06.2021  ·  10:30

ÉS MOLT EXTRANY PERÒ GENS SORPRENENT

A hores d’ara no hauria de quedar cap espanyol que desconegués com funciona el seu estat. Estic convençut, que si no tots, casi, els que mostren sorpresa, fan comèdia, perquè ells també son estat espanyol.

Que podem dir dels catalans que es fan dir independentistes i son unionistes no amb pell de corder si no amb una estelada a l’esquena. Son tant perillosos amb les seves mentides que en les darreres eleccions autonòmiques ha aconseguit aproximadament la meitat del vots independentistes.

La moto que ara ens volen vendre i que molts babaus compraran, és que han pactat amb l’estat indults per a tothom i una taula de diàleg, que saben que mai existirà i ens portarà a la independència amb un termini molt curt. Només dinou anys de res. Son terroristes de “guant blanc”. Però els votaran.

jordi Rovira
jordi Rovira
02.06.2021  ·  10:35

Una de tantes com en vindran! El cas d’aquesta infàmia en forma de museu dels horrors és una pedra més sobre la teulada de la impossible via d’una Espanya que mantingui les actuals fronteres. Sí, a nosaltres ens cal ser més descarats. Ens cal una mica d’aquesta supèrbia imperial que es gasta l’inexistent imperi espanyol. De fet, aquest article va en aquesta direcció. De fet, tota la raonable reclamació de l’1-O va en aquesta direcció. Una direcció ja descomptada per l’altra part que compte en tenir a casa un discurs desplegat al qual no pot contestar. És en aquest sentit que s’accelera una situació històrica que no mostra res diferent del pendent ferroviari que temps enrere proposàvem com a possibilitat plausible. Ja hi som, ja ha arribat, teníem raó i fèiem una bona anàlisi!
Som doncs en un moment de replegament de files i de forces. I som també en un moment que marca fronteres i partions sense que tal cosa es pugui dissimular. Per tant, cal mantenir la consciència ben afinada, restar actius, mentrestant mantenim el cap ben fred. En aquesta situació de pugna entre impotents ( que ja relatava una editorial de fa pocs dies ) la victòria és no tenir una derrota. Per això la urgència espanyola de l’indult. Els fets es van precipitant.
Per part nostra, recordar com fan les últimes editorials, com fan els nostres exiliats ( la MHC C. Ponsatí ) que una versió possible de derrota pot ser restar immobilitzats.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
02.06.2021  ·  10:56

Museu . No cal cap museu per mostrar el que Espanya es. Experta en tot el que ahir pretesament encoloma a altres.
L’humanitat porta segles veient els fets d’Espanya. No calen Museus. Molts pobles porten en les seves ànimes l’aniquilació que van patir a mans dels espanyols tant ahir com avui. No calen Museus perqué el seu fer continúa : es un fet que tenen a la presó inocents per defensar pacificament les seves idees, i que com els grans Nerò i Dioclecià ( entre de molts d’altres) entenen la persecució com eina legal per imposar-se .

David Mascarella
David Mascarella
02.06.2021  ·  10:57

Donar consells surt de franc, o no… cal mantenir la línea

Rafael Benavent
Rafael Benavent
02.06.2021  ·  11:03

Em quede amb l’observació final que fas, Vicent, com a “guía per a navegants”, per si algun il·lús, o persona de bona fe, encara creu en una taula pel diàleg. Per dialogar què? Però no em negareu, que això de ser “dialogants” quedaria molt bé.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
02.06.2021  ·  11:41

Carrero Blanco sí, els cinc de Vitòria no, cada dia que passa es veu més estrambòtic que la sortida de tot això sigui una taula de diàleg.
Avui és de lectura obligada llegir l’article del professor Cotarelo per comprendre el complot contra l’independentisme:

https://elmon.cat/opinio/el-triomf-de-la-classe-politica-261299/

ramon Feixas
ramon Feixas
02.06.2021  ·  18:02

Fins avui tots els conflictes que s’han acabat d’acord amb els paràmetres bèl·lics, és perquè el vencedor ha exercit una violència i un xafastre superior al vençut. És cert que el vencedor sempre ha acusat u castigat cruelment al vençut per crims contra la humanitat o similars, per bé que la simplicitat observadora ensenya perfectament que és al revés. Sempre els abusos venen de part del guanyador, i c normalment la batalla te é lloc a casa del perdedor, a on es destrossa tot i es viola al `personal de la forma més macabre possible. Tot i que el déu diner decideix qui té armes per destruir humiliar i acusar, aquest exercici no ha canviat. Abans era l’artilleria contra països enemics. Ara és l’aviació. I pels països indefensos militarment en fan prou amb porres i metralletes per si un cas. Fidels, en això a la doctrina de Hollywood, el bo és el que en mata més, i que humilia més. És cert que a Catalunya hi ha models íntegres de cultura pacifista. Per això els franquistes es eleven al cúbic el doctrinari de que el més cruel és el bo, i amb orgull. La cultura pacifista té un problema d’absorció social en una societat (des) educada en el consumisme i on les multi-nacionals fan estralls. És com navegar enmig de la maregassa on hi ha independentistes que acceptes ser separatistes, de tal manera que el partidisme és el ròssec intern més costós per aquells que creuen que la independència és la solució. Les grades fan sentir i els engradats necessiten que algú derroti a algú. I sovint una cosa és contradictòria amb l’altre. O s’és pro-vencedor, o s’és pro-democràcia. No deixa de ser un escull considerable, sobretot tenint al davant el magne escull del franquisme.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
02.06.2021  ·  20:36

En aquest estat encara hi ha un genocidi per aclarir i acceptar, els més de 100000 assassinats/maltractats fins a la mort DESPRES d’acabada la Guerra Civil.
Quin estat es pot construir sobre tanta barbàrie?
Per què uns morts “valen” tant i els altres són insignificants?
Com es poden convalidar com a funcionaris públics a autèntics assassins i feixistes?
Molt senzill, amb un Estat sense ètica ni moral.

Ventura Passols
Ventura Passols
02.06.2021  ·  21:52

De la mateixa manera que es van perdre els papers del PP, en un incendi també hi pot haver-hi un incendi accidental en aquest museu. Que tingueu s fotin el seu imperialisme on els hi càpiga.

JAUME GUIU
JAUME GUIU
02.06.2021  ·  22:30

Bona nit, coincideixo del tot amb en Josep Blesa, només un apunt, si nosaltres fotem el camp, als bascos se’ls hi ha acabat el concert i la música.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes