La NASA detecta possibles erupcions d’aigua a la lluna de Júpiter Europa

  • La troballa servirà per a investigar què hi ha sota la superfície d'un dels indrets del sistema solar on pot haver-hi vida

Redacció
26.09.2016 - 20:44
Actualització: 26.09.2016 - 22:42

Els astrònoms de la NASA han descobert unes imatges que podrien correspondre a unes enormes erupcions d’aigua des d’una de les principals llunes de Júpiter, Europa, cap a l’espai. La troballa ha estat possible gràcies a les imatges del telescopi Hubble. Els científics les tenien des del 2013, quan van començar a fer-ne un seguiment per a corroborar-les.

En aquesta fotografia composta de la NASA s'observa, a baix a l'esquerra, possibles erupcions massives de vapor d'aigua de la superfície d'Europa a l'espai. Fotografia: NASA.
En aquesta fotografia composta de la NASA s’observen, a baix a l’esquerra, possibles erupcions enormes de vapor d’aigua de la superfície d’Europa cap a l’espai (fotografia: NASA).

És una troballa important perquè Europa conté un gran oceà subterrani d’aigua líquida i és un dels indrets on hom pensa que hi pot haver vida microbiana. El problema és que l’oceà és sota una capa de glaç de moltes desenes de quilòmetres, i caldria perforar-la fins a arribar-hi, una tasca quasi impossible tecnològicament. Ara, amb aquestes erupcions de grans masses de vapor d’aigua seria més fàcil de fer aquestes comprovacions.

‘Si aquestes erupcions existeixen realment, podrien significar una altra manera de prendre mostres d’allò que hi ha sota la superfície d’Europa’, ha dit Geoff Yoder, un dels responsables científics de la NASA.

La comprovació s’ha fet mitjançant observacions periòdiques del telescopi Hubble: de deu vegades que ha fet una observació del satèl·lit Europa, en tres ha detectat aquesta mena de ‘braços’ emergint de la superfície. A més, el lloc on s’han vist les possibles erupcions s’assembla al lloc on fa dos anys es van detectar excessos d’oxigen i d’hidrogen, que són els components de l’aigua.

Hi ha una altra lluna de Saturn, Encèlad, que també presenta grans erupcions –com uns guèisers–, detectades per la nau Cassini, que orbita aquest planeta. Però la Cassini no té el material necessari per a analitzar les mostres d’aquestes erupcions i determinar si hi ha cap mena de rastre de vida microbiana. Per una altra banda, la nau Juno de la NASA orbita Júpiter de fa poc, però tampoc no va equipada per a fer aquesta comprovació al satèl·lit Europa.

El descobriment fet públic avui ajudarà tant als investigadors de la NASA com als de l’Agència Espacial Europea, que tenen pensat d’enviar futures missions a Europa, a disposar de la tecnologia necessària per a comprovar si, efectivament, a Europa s’hi produeixen erupcions de vapor d’aigua procedents d’un oceà subterrani on hi ha alguna forma de vida microscòpica.

 

Informació relacionada:

Ignasi Ribas: ‘La vida extraterrestre podria ser relativament fàcil de trobar’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any