La Llei del Canvi Climàtic inclourà dos nous impostos sobre grans vaixells i activitats econòmiques contaminants

  • Els tributs haurien d'entrar en vigor el 2019 i se sumaran al de vehicles contaminants

VilaWeb
ACN
20.07.2017 - 19:14
Actualització: 20.07.2017 - 19:33

El text del Projecte de Llei sobre el Canvi Climàtic aprovat en comissió parlamentària i que es votarà al ple la setmana vinent inclou dos nous impostos que penalitzen la contaminació: l’un que grava les activitats econòmiques i l’altre sobre els grans vaixells. Aquests dos tributs s’afegiran al que ja va aprovar el Govern sobre vehicles contaminants.

El projecte de llei indica que els dos nous impostos hauran d’entrar en vigor el 2019. Pel que fa al tribut sobre activitats econòmiques, el tipus impositiu se situarà en un valor mitjà d’uns 10 euros per tona de diòxid de carboni, que augmentarà cada dos anys fins a uns 30 euros per tona el 2025. Quant als grans vaixells, el tipus impositiu se situarà en els 1.000 euros per cada tona d’òxids de nitrogen, una xifra que la CUP considera que s’hauria de multiplicar per 3, tal com ha mostrat en les esmenes presentades al text.

L’impost sobre activitats econòmiques contaminants gravarà refineries de petroli i de gas, indústria metal·lúrgica, cimenteres, fàbriques de vidre i paper, indústria química, adoberies, grans escorxadors i instal·lacions ramaderes, instal·lacions per a l’eliminació de residus perillosos i mines, entre d’altres. Els ingressos derivats de l’impost sobre les activitats econòmiques que generen gasos amb efecte d’hivernacle s’hauran de destinar a la dotació del Fons de Canvi Climàtic. La quota tindrà caràcter progressiu en funció del volum de les emissions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any