L’Obrador Xisqueta ofereix la possibilitat d’ensenyar tot el procés d’elaboració de la llana amb tallers i els principals implicats: pastors i ramat. L’activitat comença amb un taller de feltre en què els assistents (xics i grans) elaboren una peça amb llana enfeltrada i els expliquen que és d’ovelles que pasturen per les muntanyes del Pallars. Acabat el taller, tenen la possibilitat d’anar a veure un ramat com pastura i ajudar el pastor a portar-lo cap al corral. D’aquesta manera, la gent coneix de primera mà les ovelles d’on surt la llana que prèviament han fet servir al taller de feltre i coneixen el pastor que en té cura. Aquesta activitat es fa a Llessui (al Pallars Sobirà).

La marca comercial Xisqueta és el resultat d’un projecte de dinamització local portat a terme per l’Obrador Xisqueta, una associació sense ànim de lucre del Pallars Sobirà que neix el 2009 amb el propòsit de fer pagar un preu just per la llana d’ovelles de la raça xisqueta d’un seguit de pastors i pastores que encara conserva aquesta raça. Per aconseguir-ho, volen fer cicle tancat i això vol dir: comprar la llana, transformar-la i vendre directament productes fets amb 100% de llana verge.

Anualment l’Associació compra quatre tones de llana per transformar-la en peces d’artesania o fer tallers com el de Llessui.

Més vivències que ofereix l’Associació entorn de la llana, els pastors i les ovelles són: un taller de cardar i filar i un taller de tint natural.

L’activitat que proposen per a cada dissabte és pujar a la muntanya a donar sal al bestiar. Es tracta d’un ramat d’ovelles de més de 4.000. És aquest dia quan els pastors pugen a la muntanya a donar sal i a curar els animals malalts. Els que assisteixin al taller podran viure de primera mà una activitat mil·lenària.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb