La impotència del neoautonomisme republicà

  • Si no lluites per construir un poder propi, el teu paper acabarà essent irremeiablement d'administrar allò que et permeta qui disposa de poder, el PSOE, per exemple

VilaWeb

“El preu a pagar per l’obertura del cicle neoautonomista ja és damunt la taula: l’independentisme esdevé un tiquet electoral com qualsevol altre, en forma d’ideologia participativa dins el sistema constitucional espanyol –com els “socialistes”, els “liberals”, o els “conservadors”–, mentre relega a les calendes gregues la possibilitat de crear un poder nacional propi –la falsa dicotomia entre fer la independència o administrar el bé comú n’és la fal·làcia més notòria: si no tens poder propi, administraràs allò que et permeti qui disposa de poder.”

Júlia de Jòdar explicava ahir en aquest article, i d’una manera molt difícil de superar, la dicotomia a què es troba abocat l’independentisme. Hi ha qui es manté, més o menys, en l’estratègia del Primer d’Octubre però hi ha qui per la via dels fets ha optat per deixar aparcat el procés cap a la independència i, doncs, la construcció del poder propi, reduint-lo a una referència emotiva o a un horitzó, que, com tothom sap, sempre s’allunya a mesura que t’hi acostes. Però amb la conseqüència que, tant si ells ho saben com si no, aquest tomb els encamina a la impotència política.

Fa dies vaig escriure que, encara que alguna gent s’hi posàs nerviosa, el procés de decantació intern entre les dues posicions és imprescindible. Perquè no hi ha cap altra manera de fer visible la bifurcació nascuda de la reacció diferent que uns polítics independentistes i uns altres van tenir després de la proclamació de la independència i el 155, perquè aquesta bifurcació ha paralitzat el moviment aquests tres darrers anys i ha fet fracassar el govern dit efectiu i perquè, per tant, sense aclarir-la, sense que tothom tinga clar on porta allò que volen els uns i allò que volen els altres, no hi ha manera de continuar avançant.

M’apunte, per tant, a la descripció de Jòdar, quan diu que és evident que una part del moviment ha optat per ser només una “ideologia participativa dins el sistema constitucional espanyol”. Però m’hi apunte tot recordant també, perquè crec que es complementen, aquella idea que va expressar el president Torra, quan va dir que l’independentisme no seria mai un catalanisme 2.0. En el vell catalanisme qualsevol cosa valia, però en l’independentisme hi ha un objectiu palpable, la construcció d’un estat català independent, que no es pot apartar ni amagar gaire temps sense que això afecte la credibilitat de qui ho fa. Bàsicament per això que explica Jòdar: que si no cerques poder, si no lluites per construir un poder propi, el teu paper acabarà essent irremeiablement d’administrar allò que et permeta qui disposa de poder, el PSOE, per exemple. I això, que és anar a roda, quan parlem de fets és molt difícil de dissimular.

Per exemple, ahir Esquerra Republicana va retirar al congrés espanyol les esmenes que havia presentat dies abans contra el Constitucional i la casa reial espanyola “per evitar que la dreta les voti i tombi el pressupost”. I, si bé l’argument és surrealista, el gest explica i aclareix on som més que un milió de debats intel·lectuals. Perquè si ERC considerava “indignant” fa uns dies l’augment del sou del Borbó o rebutjava l’assignació del pressupost al TC perquè el considerava un tribunal “ideològic”, ja m’explicareu com es pot justificar ara que coses d’aquesta importància i d’aquest calibre passen a un segon pla i desapareguen, de fet, de l’acció política, si no és perquè van a roda del PSOE. I això vol dir tot el que vol dir i significa tot el que significa.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
JESUS CASTELLS
JESUS CASTELLS
02.12.2020  ·  22:03

Per mes que vulguin dissimular i justificar-se ERC, s’ha rendit i s’està sotmeten als designis de Madrid fins i tot ideològicament.
I això vol dir tot el que vol dir i significa tot el que significa.

Molt encertada aquesta frase Vicent

Francesc Planas
Francesc Planas
02.12.2020  ·  22:04

Ben retratats. I ara, que segueixin amb els sopars de duro.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
02.12.2020  ·  22:19

Se’n diu submissió.

Mario Canals
Mario Canals
02.12.2020  ·  22:22

ERC va camí de diluir-se com el sucre dins el “cafelito” madrileny. Problema dissolt problema resolt, diem els químics. Quand sigui un mes dels partits espanyols, tot quedarà mes clar.

Joan Rius
Joan Rius
02.12.2020  ·  22:23

El tripartit “d’esquerres” ja té el precedent al congreso i cada cop és més versemblant que PSC, Els Comuns i ERC acabin posant-se d’acord per a gestionar la “delegación de la generalidad” la propera legislatura. Malgrat que ara ERC proclami que amb el PSC no hi pactarà, atesos els precedents, és a dir les mentides i manipulacions interessades que hem hagut d’empassar-nos, si els convé ho faran. De moment, encaro la realitat política catalana amb un saludable distanciament, a l’espera d’unes eleccions que certificaran la desfeta. Amb el meu vot que no hi comptin.

Marc Adell
Marc Adell
02.12.2020  ·  22:24

Caldrà ser atents de si els difunts voten, perquè em sembla increïble el suport que la majoria d’enquestes els atorguen. Ja tremolo de pensar en el que pot passar ben aviat, perquè potser aquesta legislatura ha sigut el preludi d’un malson…

Josep Gualló
Josep Gualló
02.12.2020  ·  22:25

FA TEMPS QUE ELS COMENTARISTES DIEM QUE ERC ÉS UNIONISTA AUTONOMISTA

També diem que la seva voluntat es tornar a instaurar la política del peix al cove que practicava Pujol.

En temps de Pujol aquesta política donava fruit. Amb el pas del temps s’ha fet impracticable. i ara és demencial pensar que és pot portar a terme.

Només val la independència. I nomes es pot fer coordinant la força de Junts aqui ajudant a Laura borràs; amb la força de Junts a l’exili liderats per el MHP Puigdemont i també amb el Consell per la República. Tots ens em de dedicar a la campanya electoral del 14-F.

Insto a VilaWeb a que prengui partit encara que li pugui costar perdre socis. Entre tots l’ajudarem com sigui. Però no es pot prendre la llibertat de mantenir la més mínima neutralitat. “Qui no està amb mi, esta contra mi. i qui no recull amb mi, escampa”.

Josep Usó
Josep Usó
02.12.2020  ·  22:30

Esquerra, tal com va actuant, va camí de tornar a ser marginal. Perquè al capdavall, per a fer el que fa de veritat, és prescindible. Amb el PSOE ja n’hi ha prou. El seu problema rau en que, molt probablement, els seus dirigents encara no ho han entès. És el que molt bé resumeix Mario Canals amb aquella mítica frase de l’Anàlisi Químic. L’independentisme és una cosa molt diferent. I té conseqüències molt diferents. Personals i per al País. La gràcia de tot plegat és que el poble ha tastat la llibertat. I com canta el mestre Raimon, que acaba de complir 80 anys, “qui ha tastat la llibertat té més forces per viure”.

Gemma R.
Gemma R.
02.12.2020  ·  22:33

Significa el que vaig descobrir al 2016. El junquerisme no és independentisme. Dir-ho llavors entre el meus, era motiu d’ un somriure sarnagós ” ai la Gemma, ara s’ ha passat de frenada”. Dir-ho més endavant a les xarxes era motiu d’ insults i blocs a les xarxes per part dels votants d’ ER. Dir-ho avui, és només la constatació de 4 anys, no 3, 4 de fets. Només llegir el llibre del President Puigdemont, em vaig fins i tot sorprendre de la meva capacitat observatòria. Tot allò q jo vèia llegint entre línees en discursos o articles abans del referèndum, era tal qual. Són polítics com a professió, no per amor a la societat, ni a Catalunya, ni per servir a uns ideals. Però bé, si les enquestes no enganyen, es veu q hi ha molt pseudo-independentista, més pel títol que per la fita. Deuen viure tant bé com els seus representants i tenir aigüa a les venes. Estic molt i molt decebuda amb aquest sector. No m’ ho hagués esperat mai de militants i votants. Mai. Ens tenía a tots per gent de seny, que després de les hòsties del 2017, només es pot defendre amb rauxa, molta i molt forta contra l’ apisonadora española q viu i treballa a la capital, per servir a cert capital: El més fosc i criminal d’ Europa, el que regenta el règim del 78. Tot és fosc, encara caminem pel túnel. Però alguns veiem la llum. Ai quan siguem milers q la veiem! Aquests no sabrán ón amagar-se!

Joan Guasch
Joan Guasch
02.12.2020  ·  22:43

Si us plau, algú té per escriure alguna cosa que convidi a l’optimisme? Un optimisme immediat, per poder passar el tràngol que ve i ens ajudi a prendre les decisions menys dolentes, la tria menys nociva. Què o qui hi ha ara mateix que pugui retornar al camí correcte i ens tregui dels viaranys processistes? Sempre he estat i procuro continuar essent optimista, però de vegades es fa molt difícil.

Joan Guasch

Francesc Xavier Bueno
Francesc Xavier Bueno
02.12.2020  ·  22:50

A desgrat de ser reiteratiu, torno a repetir el meu comentari de 2 de gener de 2020 (reproduït el 25/06/2020) sobre el seu editorial d’aquell 2 de gener de 2020.
Faci memòria Sr.Partal, Vostè va beneir aquella desvergonya de pacte PSOE-ERC, amb un vergonyós editorial: memorable ceguesa.
No demanaré a ningú que demani disculpes però si que faci “examen de consciència” -retrobada expressió en desús per carrinclona però tanmateix força entenedora.
Com deia, em re-re-repeteixo i a qui no agradi que giri full. I el proper dia tornaré a parlar del Molt Deshonorable Torrent i l’espantada de 30 de gener de 2018, un txitxarello, tifa, covard i alobunat, origen de tot plegat i que la Història posarà a lloc. Temps a venir.
Au vinga fem memòria:
“Senyor Partal, Vostè va beneir el 2 de gener d’enguany el pacte ERC-PSOE que obria horitzons miraculosos i aquell dia molts vam posar el crit al cel per aquella claudicació (per aquella humiliant claudicació amb traïdoria).
 Ara se sorprèn del que passa avui?
De l’atac frontal del PSOE amb la connivència de ERC?
CUP simplement són el tonto útil (Anna Gabriel abans desfermada i ara desapareguda, Antonio Baños “Torni dijous Sr.Mas”, …).
Li faig memòria del que vaig dir aquell dia i faci vostè examen de consciència.
I compte! Que allò era fàcil de preveure, no tinc una bola del món.
Faci memòria Sr. Partal, faci:
“S’ha de ser beneït per creure’s el cumpliment de cap acord amb el PSOE: un cop investit Sánchez president s’acabarà tot.
I és una vergonya el menysteniment en tota aquesta pantomima envers el MH President de la Generalitat Torra (ni que sigui vicari/putatiu) i més indigne encara com s’ha ningunejat el MH President Puigdemont (el legítim).
El PPSOE va destituir amb el 155 el MHP Puigdemont i després va impedir la seva restitució -amb l’imprescindible col·laboració del Molt deshonorable president Torrent el 30 de gener de 2018.
Seure a parlar ara amb el PSOE sense posar primer les coses a lloc és donar carta de naturalesa a la repressió (exili o presó).
Si nosaltres (el nostre Parlament, els nostres partits, associacions, ciutadans, etc.) no tenim memòria de qui és el nostre legítim President i quin és el poder del nostre Parlament,
Com volem que ens respectin a Espanya?
Aquest acord no portarà enlloc però m’importa poc, el què realment m’amoïna és que el pas del temps perpetua i consolida el 155 en els nostres polítics, però tots ells haurien de recordar que quan vam votar el 21D l’objectiu era restituir el legítim govern i el legítim President. Aquest era el mandat.
La resta és una indignitat -per part nostre per descomptat.
(I si a Espanya han de votar 5 vegades en 4 anys no és el nostre problema i si guanya la dreta ídem) ”
Sempre s’ha de fitar l’esdevenidor amb el llargavista Sr.Partal i amb la història a la mà.
Sincerament, em sorprèn que estigui sorprès, jo no, tot respon al guió de 1er de 2020 -que vostè no va saber capir.”
NO TINC ARA UN ALTRE PROPÒSIT QUE FER MEMÒRIA del 30/01/2018 I del 02 /01/2020.
Podem haver perdut molt però mai no perdem la memòria exacta de les fites.

Joan Benet
Joan Benet
02.12.2020  ·  22:54

Cap independentista hauria de votar ERC mai més… No hi ha dubte de en quina direcció volen eixamplar la base: la de convertir-se en el PSOE català

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
02.12.2020  ·  23:04

La conclusió és clara: si volem independència, cal votar a JxCat. Qualsevol altra opció només condueix a l’autonomisme.
Sr. Gualló, estic d’acord amb vostè: tal com he expresat tantes vegades, cal que VilaWeb es mulli i prengui partit: autonomisme o independència !!*!!

Rafael Artigas
Rafael Artigas
02.12.2020  ·  23:05

Un vicepresident de l’ANC crec que va dir: La independďència es fa i no es diu que es fa. Ni hi donem mes voltes. Es tan senzill com això. Fer,fer i fer. No dir que es farà com defensa ERC, que algú ha definit com esquervergència.

Carles Viñals
Carles Viñals
02.12.2020  ·  23:33

D’acord en línies generals amb l’editorial i més d’acord encara (quin remei em queda, mal que em pessi), amb la crua i exhaustiva exposició que Julià de Jòdar en fa de l’escenari catastròfic al que ens trobem abocats.

Des del respecte però, a l’intel.lectual que descriu i analitza magistralment les calamitats que ens toca suportar, crec que a la gent del poble ens resulta més asequible i profitosa l’exposició senzilla, clara i planera de les actuacions que ens fereixen i la identificació dels seus perpetradors.

És en aquest sentit que, relacionat amb el tema que els Srs. Julià de Jòdar i Vicent Partal tracten en comú, em permeto recomanar la lectura a “El Món” de l’article de Ramon Cotarelo “Els pressupostos de la discòrdia”, on l’autor ens diu les coses pel seu nom, amb concreció i sense péls a la llengua. Disfruteu-lo.

Josep Jallé
Josep Jallé
02.12.2020  ·  23:54

Director, benvolgudes i benvolguts …. ara ens adonem que ERc no és més que una sucursaleta d’un dos dos partits grossos de l’espanyolisme de tota la vida?. Quedo sorprès pel que traspua l’editorial … de sorpresa. Si us plau: Macià, Companys, Carod, Puigcercós, Pujol, Duran, Mas (PDecat) i … llarga llista seria si seguís, no son sinó variants del peix al cobe. La síndrome que Franz Fanon va definir molt be: la síndrome del colonitzat que, en aquest cas, no aspira ni a ser descolonitzat. Aquestes, les del pressupost esmentades, no son més que les martingales habituals dels vividors de la partitocracia, monàrquica i tradicional en termes que volen, i no poden, semblar més moderns. Així que el problema és Vox?. Per favor, covards … el problema sou tots vosaltres, quinta columnistes. Salut!.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
02.12.2020  ·  23:58

Un parell d’apreciacions al respecte d’ERC (la d’ara principatina amb la derivada clarament boltxevic dels Rufian, Tardà, Sol, etc.i la de 1992 a València amb àcrates libertaris, socialdemòcrAtes, liberals socials, etc.)

1. Els bolxevics han heretat aquesta concepció (la del terrorisme del ′′ nou home ′′ que va teoritzar Netchaev, Bakunin i Chernichevski, retrat Dostoevski a ′′ Els Dimonis ′′ i va assumir Lenin), adaptant-la a les seues necessitats i als seus temps.

Per a ells, el món es divideix en dos: el partit i la resta.

Que et facen fora de la festa equival a ser llançat fora del planeta. Per quedar-se en el seu si, estan disposats a fer totes les baixeses, segons la seua moral amoral; disposats a embrutar-se, a traure pit en públic amb reserves mentals, a lliurar-se, a jurar obediència i submissió ′′ perinde ac cadàver “, sense prejudicis per reprendre les maquinacions tan aviat com siga possible”.

El fundador de PCF Boris Souvarine, que va conèixer personalment a Lenin, i més tard va ser un dels més grans anticomunistes de la història.
Això és el que està passant a hores d’ara a la cúpula d’ERC.

2. Quan vam muntar ERC a València, amb Valerià Miralles i Hortolà, Àngel Molina, Jordi Pi, David Peix, etc. van triar, com solia ser comú un lloc que passàs desapercebut. En pocs mesos després, eEn fer-me President de València-Ciutat i l’Horta, el meu equip i jo mateix vam decidir que la manca de percepció ciutadana ens duia a la marginalitat i el seguidisme intrínsec que havia conduït el valencianisme pel pedregar des que jo m’hi havia adherit. Valerà havia llogat un piset cèntric però secundari, al carrer de Sant Vicent de dins muralla, cosa que persistia en l’absència de visibilitat.

La Solució, esbossada per Peix i jo mateix, era fer-nos visibles en un moment en què, àdhuc, al Principat era anecdòtic (malgrat els parlamentaris Carod-Rovira, Pueyo i Àngel Colom, al cap de poc de temps, servidor volia al “centre-centre” i a la vista de tothom:

Sabeu on vam anar a raure?
Doncs a la plaça de l’Ajuntament de València: tot just damunt de la seu del Partit Polpular, i baix de la redacció de la sucursal del diari ABC de Madrid.

Als meus companys els hi deia: “Per a que Rita senta el nostre alè sobre el seu bescoll”…perquè noten que estem més a prop del poder. AQuella gent que vam refundar ERC era per a fer una o 3 repúbliques independents i una Confederació com poguera ser l’Helvètica. Eixa és una diferència substancial entre aquests dos moments…sobretot quan es va aconseguir que els de Terra Lliure deixaren de fer el babau, quan d’afeccionats no passaven, i qui teníem davant eren “professionals” amb 500 anys de genocidis d’experiència.

Doncs en això estem…..tenim als boltxevics d’ERC xuplant roda del poder colonial com a part consubstancial dels col·laboracionistes nostrats de tota la vida, parafrasejant Josep Pla i HJoan Fuster: no hi ha res més xzsemblant a un català de dretes com Ferrer-Salat, Samaranch, Porcioles, Martí Jusmet, Sala, Oliu que uns catalans d’esquerres com Junqueras, Sol, Rufian, Tardà, Sabrià, Vilalta, Colau, Salvador Illa, Raimon Obiols, Celestino Corbacho, Bramon, Zaragoza, Jaume Asens, etc.

PS: En aquests moments estem assistint a la segona “Traïció dels líders” d’en Xirinacs en poc menys de 45 anys.

Albert Ventura
Albert Ventura
03.12.2020  ·  00:07

Aixo que planteja ERC es pot aplicar a qualsevola altre esmena, per tant, no te sentit plantejar esmenes, si no te sentit plantejar esmenes, no te sentit votar a qui no les presenta, si no te sentit votar a qui no les presenta perque no votar a qui els diu que no les poden presentar directament?. Sobretot tenint en compte que l’experiencia de 40 anys ens diu que encara que no es presentin tampoc pensen complir res del que han promes.

jaume vall
jaume vall
03.12.2020  ·  00:16

Impotència ?

” ¿Qué sería de España sin presupuestos para el 2021? Un auténtico desastre, ya que se produciría una enorme inestabilidad política que dificultaría la lucha contra la pandemia. Y lo mismo ocurriría con la inversión y la creación de empleo ante las dificultades que supondría para gestionar los 140.000 millones de la UE. […] El apoyo del independentismo a los presupuestos ha sido clave para evitar colocar a España ante el precipicio.”

Mariano Guindal, a LaVanguardia, dimecres 02.12.2020.

O sigui, que simplement per a la promesa de 2.300M d’euros (promesa !!! , promesa d’una inversió del 15% del dèficit fiscal real d’un any) i per un probable indult (indult!!!, no amnistia), hem salvat l’estat que ens pega els avis quan van a votar, que es rabeja en les condicions dels presoners, que accepta la mentida de testimonis policials en judicis, que és col·laborador en la fugida d’un cap d’estat corrupte, que troba excuses per no fer una llei de memòria històrica per poder enterrar els morts, que no retira les condecoracions als torturadors, que pressiona la UE perquè la persecució política no li passi factura econòmica, que ens vol espanyolitzats, que ……..

Bé, , senyors, estem en aquestes mans !!!!
En mans de líders que volien portar-nos a la independència, que no ho van saber fer bé, i que ara es conforma en pactar amb el maltractador.
Dirigents de llengua de fusta, que en boca de P.Aragonès van dir que no es pactarien els pressupostos (eldiario.es), i que mesos més tard, ho fa.

Si tornem a votar aquesta gent, aleshores sí, ja podem dir que “c a d a s o c i e t a t t é e l s d i r i g e n t s q u e e s m e r e i x” , o encara no, encara podem dir que “hem tingut mala sort”?

Un estat que ens voldria anorrear, culturalment, econòmicament, lingüísticament, però al que salvem per “responsabilitat”, perquè si no vé la dreta, per …..
O sigui, ERC fent pujolisme, però titllant-se de centre-esquerra, encara que sigui, republicans acceptant un augment de sou de la casa reial d’un 6%?

Només em passa a mi, o algú més li venen basques?

Després podem anar queixant-nos dels “botiflers” de 1714, o dels col·laboradors del franquisme per salvar la pell, o dels…
Si us plau, com volem fer un país digne, si els qui l’han de fer no mostren dignitat. Com poder fer un país digne, si els qui han de demanar explicacions, prioritzen l’anar fent, si els que han de donar explicacions, saben que no caldrà donar-les

Potser sóc pessimista. Però, aquell pendent ferrorivari que faria estimbar-se Espanya, i que seria la finestra d’oportunitat per a Catalunya, està resultant un “highway to hell”, una via cap a l’infern per a tots, per a nosaltres, també. Potser hi ha motius per a l’optimisme, però no estic prou ben informat.

Impotència !

Gerber van
Gerber van
03.12.2020  ·  00:27

Com ja diuen alguns que ERC ja no és un partit que vol la independència i cal votar JxCat o Demòcrates de Catalunya. Espero que no hi hauran massa partits més que es presenten a les eleccions com independentistes però saben juntar-se per no perdre vots. Tenim clar que els partits que volen la independència de veritat han de guanyar les eleccions amb majoria absoluta per a evitar històries com va passar en el primer govern de tripartit. (Llavors el CiU d’Artur Mas va ser més votat però va ser ignorat en les negociacions de formar govern.)

Em semble injust que alguns comentaristes reclamen a l’editor d’aquest diari a prendre partit. A me em sembla la seva feina és informar-nos i ho fa més que clar en les seves editorials. Trobo perfecta que les conclusions han de prendre els lectors mateixos.

Joaquim Campanyà
Joaquim Campanyà
03.12.2020  ·  00:28

Insisteixo. No hi ha contrapoder. O reclamem un Parlament Democràtic (del poble) escollit directament en 135 circumscripcions electorals o aquest partits/empresa seguiran en la lluita pel mercat del vot que els hi dona domini i diners, al marge del que pensin la gent del 1-O, espectadors passius de les seves confrontacions.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
03.12.2020  ·  01:05

Exacte com sempre, Partal . El fracàs de l’autonomisme i el fet de que el “pujolisme” hagi passat a l’història i esgotats ambdós, no és perquè sí ni és endebades. Té conseqüèndies importants, i la primera és que el neoautonomisme està condemnat al fracàs més d’hora que tard. Si jugues el joc que et proposa l’enemic sempre perdràs, sempre quedaràs atrapat en un mar de falsos dilemes i mai te’n sortiràs, mai. De fet portem 3 anys comprovant-ho. Ni el “govern efectiu” és efectiu, ni la “España possible” és possible! I així seguirà passant, com hauria d’haver entès ERC, que ara està lluitant desaforadament per les engrunes de un poder de fireta que serà el que li concedeixin graciosament altres poders aliens. Les coses cada dia estan més clares.

Després del fracàs de l’Estatut del 2006 i del “pujolisme avançat” de Maragall, hauríem de havcer aprés la lliçó. No oblidem que Maragall va abandonar el Psc per raons molt serioses i fonamentals: perquè la seva clarividència, bona fe i ingenuitat no van ser correspostes per ningú. Ara és claríssim que només ens queda un camí: la confrontació democràtica radical amb España i el seu estat sencer fins a assolir la independència que ens permeti gestionar amb llibertat i plenitud els nostres problemes, i fins que poguem tenir un govern efectiu de veritat, un Govern i un Parlament sobirans.

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
03.12.2020  ·  01:25

El botiflerisme d’Esquerra és de traca. No reconec eixe partit. Una sucursal del PSOE.

Lola Tomàs
Lola Tomàs
03.12.2020  ·  03:25

M’afegeixo a la onada d impotència que sembla que ens aclapara a moltes. Com és possible repetir una i una altra vegada els mateixos errors històricament?

Francesc Xavier Bueno, n’afegeixo un altre: va ser un error descomunal donar suport a la moció de censura contra Rajoy.

Era de calaix que un tros d’ase com el Rajoy i un partit com el PP afavorien la nostra causa de cara al món

Incomprensible aquesta falta de visió estratègica, de coratge, d’ambició, de determinació, Encara me’n faig creus ara.

Anem deixant passar oportunitats i després ploriquegem i piquem de cap contra la paret plens de impotència. Però ens ho busquem nosaltres mateixos.

Proclamem que volem la independència però quan el gens fiable PSOE ens demana ajut correm-hi tots. EL QUE DIEM COM A POBLE NO ES CORRESPON AMB EL QUE FEM. Se’n diu autoengany

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
03.12.2020  ·  04:20

¿Tenémos idea a cuanto puede llegar el valor anual de los daños mentales en la gente de Catalunya producidos por el simple hecho de quedarse Catalunya en el interior de España?
—————————————-

Hay que conseguir la Independencia a toda costa luchando contra la vulgaridad, la mezquindad, la ignorancia monstruosa y la agresividad de enemigos externos e internos, estos últimos mucho más peligrosos y destructivos.

Solo la Independencia puede, salvando la Libertad y la Verdad de la feroz persecución por parte del demente e irreducible egoísmo que siempre pertenece a la más ciega barbarie, permitir que la la sociedad catalana alcance un nivel de calidad de vida incomparablemente mucho más alto y evolucionado

Hay que defender la Libertad y la Verdad patrimonios irrenunciables nuestros y de la sociedad humana a la cual pertenecemos.

Solo eso puede permitir que el Amor que es la única respuesta sensata y satisfactoria al problema de la existencia humana se exprese con naturalidad y espontaneidad cual fuerza vital y creativa nuestra y de nuestra sociedad…

Y hacer que el ser humano adquiera aquella madurez que le permita encontrar aquel goze y al mismo tiempo aquella seriedad con las cuales jugaba cuando era niño.
—————————————-

Es el trastorno mental producido por el más cerrado, ignorante y arrogante egoísmo la causa de la rotura de la integridad interior del individuo, de la perversión de la conciencia de la realidad y el auténtico obstáculo de toda evolucion de la civilización humana…

¿Pero como puede saber esto el españolismo más criminal y una “izquierda” española y catalana tan contaminada?

En el reino de la bestias lo que conta es la capacidad del poder de someter con la violencia física y mental… La capacidad del conocimiento nunca ha contado nada.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
03.12.2020  ·  05:40

No crec que sigui correcte demanar a VW que prengui partit,no es la seva feina.Som els lectors, els que havent llegit les informacions/opinions aparegudes al diari,hem de prendre partit.

Joan López
Joan López
03.12.2020  ·  05:57

Erc ja ha triat,vol autonomia I cadiras I a seguir ploran. Per donar un tomb a aquesta situacion,no mès tenim un camì: Puigdemont-junts ,una votaciò massiva al president al exili(1.5 millions de vots) al 14F posaria a erc al precipici I li donariam mes força per combatre al estat espanyol.
Quina pena al que està fen la cùpula governant d’erc. Una ganivetada per l’esquena a tots els votans que van rebra “hostias” el 1-0.
I ara diuen de mirar cap endavant. Doncs no
NI OBLIT NI PERDO

Jordi Torruella
Jordi Torruella
03.12.2020  ·  06:01

Esquerra Monàrquica d’Espanya!

Visca la poltrona!

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
03.12.2020  ·  06:16

No seré jo qui aplaudeixi perdre la dignitat, o entabanar els votants, però ERC no és el dimoni dels pastorets. Igual que molta gent d’ERC encara té el marc mental del “pujolisme” i els “convergents”, s’està intentant imposar el frame mental de considerar ERC traïdors, venuts o sucursaleta.

Així no anem bé. Si no deixem d’una vegada de tirar-nos els plat pel cap no arribarem enlloc. La majoria de gent d’ERC és netament independentista i progressista. Persones honorables que lluiten per un país just, pròsper i independent. És i crec que continuarà essent així. Que els dirigents d’ERC optin ara per alinear-se amb Madrid i donar les coses gratuïtament, no modifica ni una coma això.

Té raó l’editorial que quan vas a la roda del poder, pots gestionar el poder que et donen. És evident que en un estat com Espanya, en el qual la lleialtat institucional no existeix i el poder de les elits extractives fa constantment trampa i tendeix a xuclar fins i tot el poc poder que nominalment han cedit a la perifèria, anar a la roda del poder és inútil perquè no la capacitat de gestió és nul·la. Li està passant a ERC, li va passar abans amb el tripartit, però és que també li va passar a en Jordi Pujol (recordeu que no va ser capaç ni de fer callar als qui atacaven la immersió quan el PP el necessitava, o fer que les matrícules portessin algun distintiu nacional ? – per cert amb els mossos multant el CAT).

Però també és evident que la postura que ha adoptat ERC, per molt que condueixi a la irrellevància nacional i institucional, obeeix a la necessitat de governar de manera realista, ja que ja s’ha donat per perduda la possibilitat d’independència i el que s’intenta és aconseguir que deixin anar els presos polítics (cosa que no aconseguiran perquè són un trumfo massa valuós. En aquest sentit hauríem de ser una mica més crítics tots plegats amb l’independentisme màgic que, en la meva opinió, representa la marca JxCat, Laura Borràs, el MHP Puigdemont i tota la galàxia associada.

Admetem per un moment que tenen tota la raó: ERC són una colla de venuts i ells sí que tiraran endavant amb la confrontació, aixecar la declaració d’independència, etc. La pregunta és: com ho pensen fer ? Mobilitzacions massives i continuades ? Qui, com i durant quants dies ? Desestabilitzant totalment el govern de Madrid ? Quant de temps trigarà a cercar el suport de VOX, PP i C’s, si és així ? Demanant suport a la UE ? La mateixa que ens ha deixat tirats i ni vol esmentar les violacions dels drets humans d’Espanya als seus informes ? Amb els mossos d’esquadra ? Els mateixos que fan carrusels, promocionen el Jordi Arasa i denuncien manifestants independentistes pacífics i al front dels quals hem restituït la cúpula que volia detenir el president i el govern l’octubre del 17 ?

Ho dic perquè honestament crec que després de massa anys d’independentisme màgic i inconcret, de jugades mestres i moments històrics, algú hauria de ser capaç de respondre aquestes preguntes. Està molt bé acusar de traïdors ERC, Rufian, etc, però si ho fas, has de proposar alguna cosa més enllà de les promeses. Cada cop que li han preguntat a na Laura Borràs què pensa fer amb tot això diguem que ha “escapolit l’escomesa”.

I és que és evident que si vols governar la generalitat tens un marge de maniobra estretíssim. Si el vols desbordar només es pot aconseguir amb unitat dels partits (un SNP o un Parti Québequois), un fort moviment popular, institucions civils (sindicats, patronals) forts i compromesos amb el país i, tal i com és Espanya, dirigents a qui no els importi anar a la presó i que sigui substituïts immediatament per altres que tampoc no en tinguin por (per a evitar el que ha fet Espanya ara: tancar-los i així escapçar-ho tot i inocular la por), població disposada a perdre benestar i dur a terme una confrontació pacífica i democràtica durant mesos, amb manifestacions massives, boicots, ocupacions, etc i una defensa aferrissada de la llengua i la cultura. Si no estem disposats a posar les bases a partir d’això- i no crec que ni un sol dirigent d’ERC/JxCat/CUP hi estigui disposat (el MHP Puigdemont no és el Messies ni Junqueras Mahoma), més val que no ens hi posem. Perquè amb potències colonials com Espanya, les coses van així. Sinó, ens podem dedicar a fer el que fem: floritures a l’estil dels “levantinos os puede la estética”, de l’imbècil de l’Unamuno, o enfrontaments estil Front Judaic d’Alliberament Popular vs Front Popular d’Alliberament de Judea de “la Vida de Bryan”, o baralles del poblat d’Asterix, però sense poció màgica per resistir als Romans.

Ignasi de
Ignasi de
03.12.2020  ·  07:24

Ahir a Laura Borràs, a TV3, li van concedir entrevista, competint amb el Barça.

Carme Garcia
Carme Garcia
03.12.2020  ·  08:17

sr.Gilabert
Si s’ha donat per perduda la independència, i per això ER actua així (realista) no té perdó, perquè es ER qui ha volgut abandonat la via de la independència, hauria de explicar el perquè o ha fet, ja que a les eleccions del 2020 es va presentar amb el lema de restituir el Govern legítim.
No hi ha unitat perquè ells no la volen , només volen demostrar , amb paraules d’ells que són el pal de paller i convertir-se en l’antiga convergència .
Si ells haguessin continuat tots junts ara no estaríem així.
Llavors, tornem-nos tots realistes , votem tots a ER que tenen la veritat de tot i segur, segur que ens portaran a la República catalana, però no cal que corrin, que no tenim presa.
Ah però a partir d’ara no sé de que servirà fer comentaris, perquè tots haurem tingut un bany de realìsme, que només podrem parlar de com ens vestim, mengem o quin lloc triem per anar a passejar, això si amb castellà, perquè haurem perdut l’identitat.

Albert Miret
Albert Miret
03.12.2020  ·  08:20

Esquerra Republicana De Catalunya i PSC no són més que els hereus de Convergència i Unió. Jo faig veure que vull fer alguna cosa que el poble demana, i tu em dius que és precipitat i que ara no pot ser. Així no anem mai endavant, però conservem la poltrona i el sou.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
03.12.2020  ·  08:21

La proposta ja hi era: anar junts a Catalunya i a Madrid.
Qui la va trencar?

Adrià Arboix
Adrià Arboix
03.12.2020  ·  08:44

“Neoautonomisme republicà”: un encertat neologisme.

Lluís Casas
Lluís Casas
03.12.2020  ·  08:45

Bon dia, estem visquen en un estat corrupte, creieu que la nostra autonomía no u és? , en el que es posan i es treuen presidents segons el estat vol i els partits de aquí rondinan una miqueta, per quedar bé davant els incauts dels seus votants, pero la veritat fan seguidisme del guió marcat per la capital del Imperio.
Si de les cendres no arrenquen un nou compromís i pasar dels partits actuals, la Independencia ningú la veurà mai.
Sa demostrat que fa molta por als polítics proclamar la independència, però pensem que ells en la seva ineptitud posen per el davant les seves pagas i corruptelas de torn.
Si no es sigut per la pandèmia ma hauria agradat proposar una trobada de comentaristes i supscritors de Wilaweb i trobar un camí, solució aniá, dons el contacte és capital.

Jaume Riu
Jaume Riu
03.12.2020  ·  09:06

PROGRESSISTA O CONSERVADOR
Els que encara proposen conservar la monarquia i ser d’una “ideologia participativa dins el sistema constitucional espanyol”, són els que ja els va bé el desequilibri social, els que volen mantenir el control de l’economia per part de L’IBEX-35 i de les 400 famílies dominants, i són els que ja els va bé que hi hagi un Tribunal Suprem que esmena la plana de la majoria ciutadana quan el resultat de les eleccions no els és favorable. Aquests són els conservadors de dretes.
Els octubristes desobedients, que no volen una autonomia sempre intervinguda i, per primera vegada en més de vuitanta anys, avancen de manera pacífica, transversal, perdurable i internacionalitzada cap a la independència, per poder gestionar Catalunya de forma justa i democràtica, són els progressistes d’esquerres. La alternativa ja s’ha ben dibuixat, es pot ser doncs progressista o conservador.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
03.12.2020  ·  09:12

Ara parlem d’enquestes. Algú es creu les enquestes que donen un avantatge tan considerable a ERC en les properes eleccions al Parlament de Catalunya?. La darrera enquesta del CEO mostra que ERC guanyaria uns 90.000 vots mentre que JxCat en perdria uns 95.000, la CUP augmentaria amb més de 50.000 vots i el bloc unionista el repartiment seria diferent -entraria Vox- però no hi ha traspàs de vot unionista a independentista. Per tant sembla que l’augment d’ERC vindria donat bàsicament per la pèrdua de vot de JxCat. La conclusió fàcil és que una part de l’independentisme ha abandonat l’objectiu de ser independents. Això ens ho creiem?. És possible, també, que la velocitat del canvi ideològic i d’estratègia d’ERC hagi deixat estorats i poc reactius als seus votants, que no s’ho acabin de creure. Perquè és difícil creure aquesta realitat en el context de repressió i amb el teu líder a la presó. M’agradaria que un sociòleg ens expliqués, veien d’on venim, les raons d’aquesta part de l’independentisme -que era punta de llança- per frenar i fer marxa enrere.

Jaume Sobrevals
Jaume Sobrevals
03.12.2020  ·  09:19

Retiren les esmenes davant el “perill” que siguin aprovades ! Per què les presenten, doncs ? Què volen fer veure i a qui volen entabanar ? Propaganda enganyosa ?

Josep Salart
Josep Salart
03.12.2020  ·  09:27

Castella i españa, sempre al llarg de la història han trobat a Catalunya, al traïdor.

Bravo senyor FJ Bueno pel seu comentari.

Senyor Viñals: Vilaweb no te molta simpatía pel senyor Cotarelo. Un dia va parlar de digitals subvencionat i Vilaweb s’hi va sentir aludit. Manera ràpida de solucionar-ho: una entrevista en vídeo, més o menys preguntes pactades i tema tancat. Mai més. Potser amb sort encara el trobarà.

L’optimisme no ens el treuran, donat que portem molt camí recorregut i la cosa no h aestat mai fàcil a cap colólia. Molt menys si era castellana.

Mentre TV3 fa publicitat per ERC, ja cal que Vilaweb en faci per ser un estat independent, contrariament un grapat de subscriptor aniràn donant-se de baixa. Quedaran els comentaristes adictes al régim, ex-alcaldes de pobles petits que durant més de deu anys han mamat d’ERC i quatre més.
Els comentaristes d’aqui, fora d’algún que ha estat alcalde

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
03.12.2020  ·  09:27

No veig cap més solució per sortir de la paràlisi després del 14F que arribar a un preacord entre JxC i ERC perquè governi, en solitari, el partit més votat. De la mateixa manera que ERC ha donat (gratis total) la presidència a Sánchez i li ha aprovat els pressupostos amb contrapartides ridícules, el mateix hauria de fer el partit perdedor en les eleccions catalanes.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
03.12.2020  ·  09:32

LA PREGUNTA. Diu el Sr. Joan Guasch: “Què o qui hi ha ara mateix que pugui retornar al camí correcte i ens tregui dels viaranys processistes?”

RESPOSTA: Nosaltres mateixos. Ningú no ENS treurà d’enlloc si nosaltres no en sortim tots sols. Si no estem disposats a fer sacrificis individuals (el “blood, sweat and tears” de Churchill), renunciant al confort, acceptant penalitats econòmiques i arriscant-nos a rebre garrotades i/o presó, ningú no ens ajudarà. De fet, ni tan sols no ens escoltarà ningú enlloc. Ens ignoraran, com ja fan l’esquerra espanyola i la Unió Europea. No ens poden prendre seriosament perquè nosaltres tampoc no ens prenem seriosament l’objectiu de la independència. FACTA, NON VERBA. L’atenció se centra en Bielorússia, en Hong Kong, en les primaveres de colors o en les revolucions dels paraigües. Accions vistoses, però sense continuïtat (com l’ocupació de l’Aeroport) són notícia d’un sol dia, i s’obliden immediatament. I les performances multicolors de les Diades donen lloc a boniques fotos, però cap acció internacional. Només l’ú d’octubre, amb el salvatgisme policial ben documentat, va tenir cobertura mundial. Ells varen aguantar sense despentinar-se la condemna generalitzada (encara no sabem qui els va ordenar parar!), el ressò internacional es va anar apaivagant i nosaltres vam tornar cap a casa, cap-cots, a guarir-nos les ferides. Només els joves, a Urquinaona, hi han tornat (però sense continuïtat). Així no anem enlloc. Podriem dir que hem interioritzat la derrota. I si el 14 de febrer no votem massivament pel Molt Honorable President Puigdemont, no ens queixem si la Generalitat acaba presidida (o teledirigida des del darrera) per Miquel Iceta.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
03.12.2020  ·  09:35

ER ja goberna a Sant Cugat amb el PSC , a i amb la CUP ………..

Núria Coma
Núria Coma
03.12.2020  ·  09:35

Un editorial magnífic.
L’acció que descriu és l’última, però el desenllaç, el sentit, podria haver set escrit des del gener de 2018, cada setmana.
Moltes ho vam veure clar, cada acció , O no acció, d’ERC i el molt mpresentable president del Parlament, ens reafirmava amb el què sabíem. ERC va proclamar la derrota inventada i va començar a treballar per a ella mateixa, no per a la independència. I té molts i molts vots.
Ens van enganyar tant i som tan fàcilment ensarrona les, que poc a poc han convèncer a milers de persones que vam perdre, que l’1-O, no va ser res, que hem de seguir ajudant españa en comptes de desastabilitzar-la, que la submissió és una actitut digne.
Per tant , per a mi si és important, importantíssim el resultat del 14-F, perquè ara ja sabem que votar ERC, és acceptar una derrota que mai va existir. El 21-D ens van enganyar, ara ja no.
Per tant si guanyen voldrà dir, que “el poble” que tan esmentem, està amb l’autonomia i avala vendre’s per 30 monedes de plàstic

Pere Grau
Pere Grau
03.12.2020  ·  09:42

Estic d’acord amb el Sr. Gilibert en un punt: que els electors i seguidors d’ERC puguin ser majoritàriament independentistes, i que els que fallen són els dirigents. Però si és així, aquells que siguin per damunt de tot (i per amor a la nostra terra) independentistes el 14F no haurien de donar (ni que sigui a contracor) el seu vot al partit que han votat sempre, sinó al que tingui un programa clar, sense subterfugis i sense mitges tintes.

Amb el que no estic d’acord, és que demani que Laura Borràs digui fil per randa com pensa poder portar la lluita contra Madrid. És clar que ens agradaria tenir un plan concret al davant nostre. Però no oblidem que segueix sent una lluita de David contra Goliath. Com va dir Artur mas, en un altre context abans de ser injustament defenestrat pels utopistes de la CUP: “No serem tant babaus d’explicar-ho tot abans de fer-ho”. No. Totes les accions (i han de ser sempre pacífiques per no desprestigiar-nos nosaltres mateixos) han de ser com una guerra de guerrilles. Picar per on menys s’ho esperin, i quan reaccionin està ja picant per una altra banda. I zero “compadrismo” amb Madrid. I això només serà possible amb la que jo anomeno sempre “tàctica Merkel”: fent les passes dia a dia i adaptant-les el curs dels esdeveniments.

Pep Agulló
Pep Agulló
03.12.2020  ·  09:49

EL PODER DE CADA CAMÍ EN LA BIFURCACIÓ…

Diguem-li bifurcació, encara que en una fletxa evolutiva, la paraula té un sentit d’estanquitat entre els dos camins que divergeixen, i de no-retorn al punt de la cruïlla. Això en política no és clar que sigui així. També en diem dues estratègies oposades. La d’ER, d’una praxis ben manifesta (l’aprovació dels pressupostos p.ex.) i la de Junts només reivindicada però sense definir el com. Tal com diu Vicent amb la sorna de l’incrèdul: “hi ha qui es manté, més o menys, en l’estratègia del Primer d’Octubre”.

Julià de Jòdar les defineix magistralment per la quota de poder que es desprèn de cadascuna d’elles. la de la Independència és el poder de la sobirania; la de l’autonomia és el poder de l’Estat i la quota que et concedeix com a colònia.

Però, l’editorial té un aspecte interessant quan distingeix catalanisme d’independentisme per la via dels fets. M’explicaré.

El catalanisme a més de doctrina, són també sentiments, emocions, actituds i ideals compartits però que no obliguen a materialitzar-se. Catalanisme és un posicionament contra una altra identitat que ofega la teva. És un dir: aquí estem!. Per això en el catalanisme han pogut conviure historicament aquestes dues estratègies no manifestades obertament…

En canvi l’independentisme sí que té un objectiu material, construir un Estat i aquí les afirmacions s’han de concretar en els fets. La prova del cotó… La victória d’una sobre l’altra.

LLIBERTAT I AMNISTIA!

Ventura Passols
Ventura Passols
03.12.2020  ·  09:58

ERC pretenia absorbir els dissidents del PSC i ha estat al revés els dissidents del PSC han fagocitat ERC. De fet fins que va arribar Carod Rovira no havia votat mai ERC per la seva política erràtica i adolescents.
Em sap greu tenim una esquerra que fa pena, una ERC infantil i reaccionària i una CUP que no se la sent piular, això sí ells poden fer el mateix mal paper polític que va fer durant anys CiU, ei! Però que quedi clar que ell són l’esquerra. (Al meu entendre l’esquerda de l’independentisme) la seva ràbia contra la dreta catalana els ha fer TRAÏDOR.

Salvador Molins
Salvador Molins
03.12.2020  ·  10:34

Algún dels comentaristes demanava un motiu per l’esperança. Us diré que després d’aquestes eleccions l’edificació de la República Catalana Independent continua, no és una tasca fàcil, serà l’hora del Poble, haurem d’enpoderar-nos, el primer pas serà la Llengua. Ara, tornant a les eleccions el que més ens convé és la Unitat independentista: El 14-F NO ENS PARTIU,
ni junts, ni els octubristes, ni els antiprocessistes, diria també ‘ni ERC’,

COORDINEU-VOS !

Si ens partiu, aleshores hem de votar en bloc, tots els que vam votar el 1r d’octubre, per Aixecar la DUI i per assegurar la Llengua i per protegir els Drets dels catalans.

DUI, LLENGUA i DRETS aquesta és la prova de cotó i el compromís ferm per aquest 14-F.

Després, sigui quin sigui el resultat a les properes eleccions, haurem de continuar EDIFICANT LA INCIPIENT REPÚBLICA CATALANA INDEPENDENT, votada el 1r d’octubre i Declarada el 27 d’octubre del 2017.
Gràcies a tots per l’editorial i per tots els comentaris, són una bona eina de pensament i d’alliberament.

Carles Serra
Carles Serra
03.12.2020  ·  11:11

Volem més exemples d’aquest últims 50 Anys de lo que es ER, varen fer president de la Generalitat a un putu vividor ara xupa’m a Enagas gràcies el Castor , el vividor de Montilla.
Esta més que desmesurat que la llibertat dels presos polítics i exiliats està a la voluntat del partit franquista del PSO€, o ningú recorda que va posar en llibertat el Roldan per muntar els GAL i en Zapatero, ve treure de la preso a un directiu del Banc Santander.
ER es una traïció i ple de botiflers, l’últim exemple és el seu cap més visible el mossèn, que verá vicepresident de la Generalitat o quan en.Puigdemont va proclamar la República Catalana, que com tots sabem va durar un minut , resulta que el vicepresident estava de parranda, la República Catalana l’importava una putada mer….
Aquest fet i sobre ER el mossèn en concret , la consellera Ponsati ho té molt clar

PERE SIO
PERE SIO
03.12.2020  ·  11:16

El neoautonomisme és la versió actualitzada de l’engany de l’Estat Autonòmic per a mantenir-lo en el temps i poder seguir dient que Espanya és la democràcia més descentralitzada del món.
El poder autonòmic a la pràctica no arriba ni a una descentralització administrativa. I cal preguntar-se quin poder pot tenir una Autonomia sense diners, ni competències, totalment dirigida i manada per les Lleis dels Governs de l’Estat de torn (PSOE-PP), amenaçades i intervingudes, quan no es porten bé, per l’article 155, i afinades i reprimides, pels Tribunals Espanyols (Constitucional i Suprem) quan les decisions que prenen no agraden a l’Estat.
Sense poder no hi ha, ni pot haver.hi Govern efectiu de cap mena. I sense diners ni competències, no es poden atendre ni resoldre mai els problemes de la ciutadania, només es pot fer el que vol i ens deixa fer l’Estat.
Mentre hi hagin presos, exiliats i es mantingui la repressió, no pot haver-hi diàleg sincer amb el repressor. I mentre l’Estat no reconegui que Catalunya és una nació no pot haver-hi negociació en condicions d’igualtat.
Però quan qui dirigeix la Generalitat Pere Aragonés no vol explicar la trista realitat de la situació i ens vol fer veure i creure que governa, només es pot fer el ridícul com amb les miserables ajudes als autònoms que desprestigien l’Institució que representa i no resolen res.
Però per a ERC aquest no és el problema principal. El seu objectiu prioritari és fer gran la seva empresa política per fer què cada cop més persones, mediocres i ineptes, puguin arribar a tenir o a mantenir, unes poltrones que els permeti viure indefinidament de la política. I per aconseguir-ho han hagut d’aparcar les seves ideologies i han renunciat, com va manifestar la número 2 Laura Vilagrà, a complir el mandat de l’1-O. Fer-ho podria ser massa arriscat i posar en perill els seus objectius prioritaris.
La deriva, i la traïció d’ERC a Catalunya i als que volen la seva llibertat, no té aturador.

ramon Feixas
ramon Feixas
03.12.2020  ·  11:32

Igual que ni em passa pel ca dubtar que un partits que tenen els dirigents legítims a la presó i l’exili, que és una posició molt més injusta d’allò que puguem patir la ciutadania de base, no volen la independència de Catalunya, per molt que no sempre he entès els seus motius de les accions de les corresponents formacions, també penso que hem d’intentar entendre en quines aigües naden els polítics. En una pràctica democràtica el pactisme d’intercanvis de favors no existiria, en canvi desconec si hi ha pràctiques polítiques que no ho siguin.
Per suposat que és desolador que un partit com el PSOE que es diu socialista i federalista no pari la degenerada acció de la fiscalia contra els nostres representen polítics í culturals legítims. És una solució insultar-los i menysprear a qui vol parlar amb els a pesar de saber com és la ratera que mossega Catalunya i a Espanya? Ho és intentar entendre els components que afecten la situació? La primera solució és donar cops de caps a la paret. però no el propi cap, sinò el cap de l’altre l’ha prestat a rebre per tots. La segona és obviar el motiu que malauradament porta a fer política i el motiu que fa que la consciència d’espècie faci poc atractiva l’acció política donat que un sistema dit democràtic només ho és en la litúrgia electoral, i més concretament només en la votació, ja que la propaganda lectoral pràctica les mateixes aberracions a la dignitat humana que la comercial.
Contextualitzar, que no vol dir justificar. És quelcom que pot provocar en la reflexió sobre allò que és provable que sigui efectiu, com ho va ser
mode de credit l’octubre del 2017. Malament si aquesta (parada tècnica?) vol dir deixar de ser independentistes o dubtar dels que pensen que el camí és diferent al que un s’imagina.
A Espanya ningú pot dubtar de que no mana en termes efectius el govern legítim sinó que manen els ressentits poders franquistes, fet agreujat en que, quina part del principal, partit està més identificada en els poders franquistes o que en privat tinguin algun pensament federalista. Quin sentit té que ens quedem només en mostrar menyspreu? Menyspreu genera menyspreu. Una part dels que ho apostaven tot a la unilateralitat confiaven en que Europa era diferent del que és realment i que el fill acollit a Brussel·les seria a mode de pròdig. De fet que executa els paràmetres constitucionals de la religió capitalista d’obligat compliment és la usura. Aquesta afecta a EU i afecta a Espanya. Massa sovint també crea esquerdes entre els propis independentistes. Així doncs la pràctica unilateral en aquests moments (voler ja), no té més efectes que de retret o sensació de fracàs, molt legítim mentre no sigui un fer la punyeta a altres independentistes. Pel que fa al diàleg amb tenen motius sòlids per no confiar, és quelcom ingrat i fins i tot veure la persecució de la fiscalia i la pròpia incomprensió o falta de confiança d’alguns independentistes que voldrien fruit abans de nàixer la planta. Quanta gent hi ha que viu l’independentisme d’una altra manera.
Diem que som independentistes, però l’independentisme no és un tret intrínsec ala nostra persona. En realitat creiem que la independència és la solució per la societat catalana, per que el franquisme priva de l’evolució cultural per la que sí que tenim tendència natural als països catalans.
La independència, per naturalesa, no va contra ningú, encara que comporti conflicte amb qui no la permet. L’hortolà quan ha plantat espera amb paciència el fruit, però cava, rega,…. i té en compte l’hortolà veí per fer-se mútuament participants de la seva experiència. La diversitat dins l’independentisme és una de les bases que permet pensar que no estem vençuts encara que potser aquest any no es pugui a esperar als reis ni ningú ens deslliuri de la falsedat del seu discurs de Nadal.
Diem que són unionistes, però de fet malden pels seus punts de vista o interessos en un medi amb uns condicionants que sobrepassen qualsevol. Per quants d’ells prima el punt de vista o els interessos així com sentiments tendenciosos? Això compta en la seva evolució.

david graupere
david graupere
03.12.2020  ·  11:52

Excel·lent article, m’has llevat les paraules del pensament: molt encertat posar el focus on cal: EL PODER.

Els qui tenen estat, no els cal, saben perfectament què és, però catalans i valencians naveguen, les seves respectives societats han perdut els referents del poder, vivim en una bombolla autonòmica o provincial o local sobretot del 1800 ençà.

L’11 d’octubre va esser un moment de represa, d’un flaix, la gent del carrer va connectar amb el concepte i el que implica el concepte, per això Espanya va buidar els bancs de liquiditat. S’ho van creure, van creure que el poder era en perill, el seu, el seu damunt nosaltres.

El País Valencià ha canviat el discurs perquè sap que sense Catalunya, ells patiran el doble. Ells han de decidir amb qui volen anar: o amb Espanya com a regió o amb Catalunya com a estat confederat. I això tots els qui s’omplen la boca de Països catalans, no en parlen quan vénen eleccions regionals.

Joan BOADA
Joan BOADA
03.12.2020  ·  12:34

Partal, amb els teus articles contra ERC, tens als convergents i post-convergents que pixen colònia, jo crec que un parell d’articles més i demanaran la teva beatificació a l’Omella.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
03.12.2020  ·  12:36

Es parla de bifurcació, que dóna a entendre anar endavant per una altre ruta, quan realment el que està fent erc és un canvi de sentit, tornar a la casella de sortida eternament. No vull entrar a endevinar els motius, però els arguments que exposen no s’aguantan per enlloc. Que hem perdut és fals. Que no som prous és mentida. Que hem de poder governar les nostres institucions fa riure. Que la dreta i l’esquerra… jo tinc un peu de cada i els dos volen caminar cap a l’independència. Sense cap germanor amb els pobles ibèrics fora dels països catalans.
Com a ex votant fidel d’erc de tota la vida, fins el 21D, quan ja grinyolaven moltes actituds i per restaurar el president legítim, millor votar al president legítim (ara és podria traduir en: per recolzar al psoe, vota psoe?), vull deixar constància de que deixar de votar al partit de tota la vida no és perjudicial per la salut, encara més si qui ha canviat objectius i ideals és el partit i no tu. Al contrari, és saludable i alliberador. Convido a tots els independentistes (que segur ho son) votants d’erc a practicar el canvi aquest 14F.
PS Recordo haver votat no a una reforma d’estatut per recomanació d’erc, juntament amb el… pp!!! La dreta espanyola!!!

Enric Muntadas
Enric Muntadas
03.12.2020  ·  13:10

Els republicans d’esquerres van fer un pacte al 77 per renunciar a jutjar i a recuperar l’espoliat pel franquisme atorgant-se la legitimitat de tots (els de dretes, esquerres mig) però sense comptar amb TOTS. Un pacte en què es renunciava també a la República per un mal menor, una monarquia parlamentària i un bé major, el que anomenen una “democràcia consolidada”, segurament també amb el convenciment que aquella esquerra governaria l’Estat, aleshores molt més engreixat (en part per tot l’espoliat a la dreta republicana) i menys privatitzat en mans de l’IBEX-35.
Ara, quaranta anys després, tornem-hi que no ha estat res. L’esquerra torna a actuar pel bé de tots, sense comptar amb TOTS, per evitar mals majors, tornant a renunciar a drets que són de tots pel que ells unilateralment consideren que és el millor, i per la por al feixisme, convenientment legitimant a les institucions i als jutjats, posant per davant la seva causa política que la justícia i la dignitat que van reclamar i defensar l’u l’octubre. En els referèndums no hi ha matisos (sí o no), no es poden manipular i tergiversar els resultats per acabar fent el contrari d’allò que s’hi vota, com passa amb programes electorals que són un barreig on tot s’acaba interpretant i girant segons aquí està en aquell moment en el despatx de torn. Però ni així, els mateixos que el van convocar ara l’intenten deslegitimar, potser massa acostumats als incompliments sense conseqüències electorals.

Cap majoria, ni cap minoria té dret a renunciar a drets que són de tots, en nom del bé comú.Que es faci per part dels polítics que els haurien d’exigir i defensar, que es faci des de la presidència del Parlament, que es faci en nom de l’esquerra és imperdonable.

Pare no els perdonis, tant els polítics d’aquí com d’allà molt bé el que fan quan intenten esborrar la memòria històrica. La mateixa esquerra que al 78 va aconseguir que molts republicans votéssim un rei a canvi de democràcia, ara volen que renunciem a la independència a canvi d’una “República espanyola”, sabent que si és espanyola no serà ni justa, ni democràtica.

josep soler
josep soler
03.12.2020  ·  13:11

Per la mateixa raó que mai a la vida he votat a CIU, aquest 14F no votaré a ERC. Serà la primera vegada en més de 20 anys. No votaré a ERC perquè és un fet demostrat que ERC ha renunciat el Primer d’Octubre. És més, el perjudica pel fet de continuar anomenant-se independentista convertint-se de facto en actor principal de la contrarevolució.

Ens hem acostumat a sentir autoanomenar-se d’esquerres a partits que de fets són igual de dretes que les dretes tradicionals i partits autoanomenats alternatius com Podemos /Comuns però que a l’hora de la veritat, tot es queda en una performance per acabar col·laborant amb el règim BorbonIBEX.

El fet inèdit és el d’ERC perquè està aconseguint, en bona part gràcies al control de TV3, segrestar la paraula independentista quan és evident pels fets documentats que el partit és autonomista 100%.

La violació de les paraules és una característica elemental del manual de reprogramació de l’opinió pel Poder totalitari violent i/o pacífic.

Per exemple:
Tant el partit Nazi com el PNF de Mussolini i la Falange Espanyola, argumentaven conceptes cooperativistes i socialistes en els seus relats originaris. La traducció del partit NAZI és quasi la mateixa que les sigles del PSOE, “Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys”.

Més exemples:
Tots sabem que els autèntics nacionalistes violents que odien tot el que no sona a espanyol, són els espanyols. Però de sempre ens han acusat a nosaltres de ser “nacionalistes”, “violents”, “odiadors” i “perseguidors del castellà”…

Més exemples:
Ha passat a la història la famosa consigna de P. Maragall “el seu problema és el 3%” . Però els fets documentats demostres que el PSOE que representava en P. Maragall, és el partit d’Europa amb més casos de corrupció seguit del PP. Tots dos destacats en primer lloc a molta distància del tercer. Però qui està a punt de perdre el seu escó en la UE per l’acusació de corrupció és en C. Puigdemont. I els acusadors són PP/PSOE i aliats.

Una prova explícita de prostitució dels mots: és l’argument preferit de la Colau, ella repeteix que “no és independentista perquè no és nacionalista”. Indirectament està afirmant que és dependentista perquè és nacionalista espanyola.

Amb l’excusa de governar “el mentrestant” de la colònia, ERC ha inaugurat una nova via. Com ens haurem d’anomenar ara els autèntics independentistes per diferenciar-nos dels falsos…?

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
03.12.2020  ·  13:20

l’única cosa reconfortant de l’actual situació és llegir els comentaris de la gent i veure que l’ansia de llibertat i independència de la gent segueix intacte. Les eleccions del 14 F són igual o més importants i transcendents que les del 21 D de 2017. En teoria els partits independentistes segueixen sent: JxCAT, ERC I LA CUP, aparentment no hauria de ser difícil signar un acord que, si entre els tres sumen la majoria de 67 escons, tots tres partits donarien el seu suport al candidat independentista en més escons. Si ERC, es fa el romancer i va donant llargues, seria evident que compta en els vots del PSC a canvi de res, tipus lo de Ada Colau en ciutadans. Quedarà al descobert i l’elector sabrà a qui vota.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
03.12.2020  ·  13:21

Aplaudiments, Sr. Grau.

Ai! Gemma, quants cops ho hem dit! i quants cops ens han mirat malament o, ens han dit, que som “malparlades” perqué ERC fins fa poc, encara mereixia el respecte de totes les esquerres catalanes (i espanyoles també).

Jo encara penso que al Sr. Partal li costa. No sap com fer-ho (i li reconec que aquest article és, finalment, poc nebulòs) per no parlar malament de Erc. Però, és clar, la pifia i l’evidència son tant espatarrants que no hi ha color. Es simplement impossible.

Ara, li queden molts passos a fer. Perqué encara no aconsegueix desfer-se dels prejudicis contra el Consell per la República. Heu notat que no en parla mai? Ni ell ni el diari. Només transcripcions d’altres agències i quan no hi ha més remei.
I per tots els que, clarividents, ja vèiem a venir tota aquesta desfeta des del terrible gener del 2018 -maleit Torrent, maleit sigues per sempre més- i ens és evident que el paper del Consell per la República será fonamental per assolir la independència (gràcies Sr. Gualló per recordar-ho), veiem com a VilaWeb no se’n parla.
I quan s’ha de parlar bé del MHP Puigdemont, surten efemismes com: l’exili, Brussel.les, aquells politics, els altres politics….. Però, això si, quan hi ha dubtes aleshores el nom surt escrit diàfan.

Ja hi arribarem, ja…. Però sap greu que a tots aquestes “esquerres” catalanes (votants i periodistes i cúpules) els hi hagi costat tant d’entendre el que és tant evident des de fa 3 o 4 anys.
Reconèixer que hom s’ha equivocat tè un gran valor. I ja fan tard. Perqué el 14F és a la cantonada i encara están esperant que arribin el Reis i els portin una excusa, qualsevol excusa per tornar a votar als de sempre, perqué votar JxCat encara els fa mal. Beneits!

Federico Veguillas
Federico Veguillas
03.12.2020  ·  13:54

Bon dia. Si és que ho puc dir així.

Fa ja molts dies que aquest posició indigna d’ERC la anem veiem tots (fins i tot els que no volen).

Fa molts dies ja Vicens, que ho vas retratant en els teus Editorials, cada cop més desacomplexats.

Però ai “el ansia de poder” (i ho dic en castellà, que ho trobo més apropiat, al parlar de Poder Espanyol com és ara l’Administració catalana).

Ho veuen a tocar i malden per a que els dies passin. D’això ja ens tenia ben acostumats els de CIU.

Però escric per afegir modestament un nou “detallet”, insignificant si voleu, però molt il·lustratiu del que passa allà dins.

Jo soc professor d’institut públic. La setmana passada em van lliurar el famós ordinador dins del Pla d’Educació Digital de Catalunya, com pomposament han anomenat des del Departament. El famós ordinador per lluitar contra les desigualtats que provoca la Covid.

Fins aquí bé. Ningú pot estar en contra. Tot i que hi ha uns “detallets” que m’agradaria comentar: arriba quinze anys tard, no és meu i l’he de retornar (espero que no es trenqui perquè potser fins i tot l’hauré de pagar) i recordar que en altres contrades d’aquest “Reino” els alumnes de totes condicions fa molts anys que l’han gaudit gratis, en forma d’equips o llibres de text.

Però no està malament!

Així que innocent de mi vaig tot joiós a recollir-lo quan em trobo amb la desagradable sorpresa del logo de Movistar (l’ibex 35!, ja sabeu, estimats lectors) juntament amb el de la Generalitat de Catalunya.

Dels 300 milions anunciats, quants son per l’Ibex? No hi ha empreses del país que puguin fer aquesta feina?

Així voleu fer la Independència? La República? Perdó, la República de què? Vosaltres sou els “Autèntics” independentistes, i només ho feu per la “Gestió”?

Jo no era fa 20 anys d’independentista. Ara ho soc! I vull serietat! I sobretot, vull deixar de ser-ho! Vull el meu país. I així no ho farem.

PD Recomano que busqueu la imatge, jo n he pogut penjar una meva i no vull fer-ho sense permís d’un altre propietari

Rosa Gispert
Rosa Gispert
03.12.2020  ·  15:22

El 14 F no hi ha cap més elecció possible.

Votar x Espanya: PP, PSOE, Podem, ER, Cs.
Votar x Catalunya: JxCat o la CUP.

La resta de formacions dites “independentistes” tenen molt poques possibilitats de treure cap diputat.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
03.12.2020  ·  15:22

Llegir-vos a totes i a tots porta molta feina i molt de temps. Bé ja està fet.

Ahir en Tardà a TVE ja ho deixava anar: volen fer una mena de govern que claudiqui d’allò que l’1 d’octubre vam votar i decidir.
I avui al Congreso en Rufián i els altres 12 diputats d’ER han donat suport als pressupostos de Sanchez a canvi d’engrunes (hi havent retirat algunes propostes importants per a Catalunya). Vaja cedir perquè el Gobierno PSOE-Podemos tingui pressupostos i, de retruc, salvar la legislatura completa.

Quin mal negoci han fet, perquè de les promeses i compromissos acordats EN DEUREM VEURE fets realitat molt, molt pocs (per no dir quasi cap).

Si el 14-F els d’ER tenen més escons o bé sumen amb el PSc i els Comuns (Tripartit al canto), adéu al camí de la INDEPENDÈNCIA.
Tonarem a l’autonomisme, AIGUALIT cada vegada més.
Rumiem bé a qui i a què votem. Ens hi juguem el futur.

Roser Caminals
Roser Caminals
03.12.2020  ·  16:45

Suscric l’editorial d’avui i l’article d’ahir de Julià de Jódar que, a la secció de comentaris, li respón a un lector que l’objectiu l’assolirem nosaltres, passant per damunt del neoautonomisme. Proposo aquesta resposta, reforçada per la de Francisco Sánchez, a la pregunta de Joan Guasch: què hem de fer.
Passar per damunt de l’autonomisme es refereix, òbviament, a la lluita al carrer, però no ens podem permetre d’excloure l’estratègia l’electoral, ni l’europea, ni cap altra. Si guanya ER, la batalla està perduda. La debilitat de JxC es deu en bona part al cisma autonomista del seu company de viatge. Si JunstxSí haguéssin continuat “junts”, estariem molt més lluny en el camí.
No sé qui guanyarà les eleccions, però a Nació Digital, vinculat a ERC i Ara, hi ha una fuita de comentaristes cada cop més crítics del partit.

Montserrat Puig
Montserrat Puig
03.12.2020  ·  16:56

Sr. Partal, al final de l’editorial diu: “… I això vol dir tot el que vol dir i significa tot el que significa.” Doncs bé, m’agradaria saber què volen dir i què signifiquen. M’agradaria una mica més de claredat i valentia per part seva.

Estic totalmet d’acord i aplaudeixo el comentari del Sr. FJ Bueno. Totalment.

I també d’acord amb el comentari del Sr. Josep Salart i de la SRa. Rosa Gispert.

Pregunta pel Sr. Gilibert: El Sr. Gilibert diu que no anem bé. Diu “Que la majoria de gent d’ERC és netament independentista i progressista”. Jo li pregunto: com és que gent netament independentista vota un partit unionista i anti-independentista? Sr. Guilibert, ER és un partit traïdor i venut. N’hi ha moltes mostres. Ho diuen ells mateixos, que no són independentistes. I reneguen de l’1 d’octubre. L´última, aquesta nº 2 que s’han tret de la màniga.

D’altra banda veig que hi ha qui insisteix en dir ERC quan ells mateixos han tret la C.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
03.12.2020  ·  17:00

Benvolguts comentaristes…ens en sortirem ….perquè ….no tenim més camí. De fet està passant una cosa molt bona…que es va clarificant.
Ara a convèncer a tota la gent del nostre entorn….a votar tots a la una a JxC i cap altre partit perquè sinó es dispersa el vot i guanya ER.
La finestra de l’oportunitat encara és oberta però no estarà sempre. Independència ara.
Si realment es vol …es troba segur el camí….però deixar-ho per la setmana dels tres dijous…no és el camí precisament.

jordi Rovira
jordi Rovira
03.12.2020  ·  17:03

Una volta més que fa l’editorial de Vilaweb per acabar subministrant un argumentari d’aclariment del moment en el qual estem, i dels passos a seguir. És del tot evident que aquell “peix al cove” tan reclamant anys enrere, ja no té sentit en cap dels plantejaments polítics i de gestió possibles a Catalunya. I dic a Catalunya, però ahir mateix quedava del tot clar que es fa extensible a tota la perifèria d’allò que anomenem Madrid. Qualsevol mesura de reforma d’Espanya com estat no té més solució que caure en un sac sense fons. Per tant, és clar que: “el teu paper acabarà essent irremeiablement d’administrar allò que et permeti qui disposa de poder, el PSOE, per exemple” I és evident també que allò que permeti qui disposa del poder està lligat a la sort d’un règim que no es correspon al d’un estat modern. D’un règim que ja no gestiona, només es manté. Un model de govern irreformable, que només pot ser neutralitzat utilitzant altres mètodes. Així doncs, el neoautonomisme és mort. Neix mort. I qualsevol independentista n’ha de ser conscient. De fet, si no ets independentista, com el cas del senyor Puig, o del lehendakari de torn; també ho has de tenir en compte. Qüestions com la mateixa reforma del delicte de sedició, els indults o qualsevol altra fórmula en joc, resten sotmesos a aquesta premissa major. Tampoc se’n escapa l’escandalosa carta d’exmilitars al rei. No només fem bona la màxima que no ens vindrà res de Madrid; sinó que poc hi tenim a fer a Madrid.
La pregunta és doncs, quin paper juga aquesta partida del neoautonomisme en el joc? Si no serveix de solució de res, de què serveix? És un estadi que hem de passar sí o no ? És un pas que si no el fes un, l’hauria de fer l’altre?
I si l’objectiu de l’independentisme és mostrar la no solució d’un estat com Espanya, presentar aquesta impossibilitat és apuntar-se un punt a favor. Hores d’ara, l’independentisme no és només un estat d’ànim. No parlem doncs de la translació a un programa polític d’un malestar. L’independentisme no té res a veure amb cap moviment reactiu. Tot al contrari, ha sigut i continuarà essent el planteig possibilista de com afrontar amb èxit la reconversió necessària de l’escenari ibèric en aquest entorn geoestratègic del Mediterrani europeu. L’independentisme és possiblement un actor més, que va més enllà d’aquest encallat escenari intern.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
03.12.2020  ·  17:40

Hi han opinions constants queixant-se de la parcialitat del director de Wilaweb. Altres, per contra, que voldrien que s’implicara més. El que sí crec i valore, és el difícil paper d’assolir l’equidistància, com fa i deu ser, per poder ser crític a l’hora de denunciar o aplaudir qui siga i sempre que corresponga, per damunt de les seues preferències partidistes, que segur tindrà. Com a suscriptor que soc, li done l’enhorabona en aquest comés, repetisc, tan difícil d’assolir. Com també, pel seu silenci i democràtica actitud, a l’hora de publicar crítiques poc respectuoses contra ell i altres forassenyades opinions. Per algo serà, entre més, l’acceptació i el reconeixement cresquent que està aconseguint Wilaweb. Per molts anys!

Federació de Comitès Poble Català Albert
Federació de Comitès Poble Català Albert
03.12.2020  ·  17:50

Normalment és fàcil dir “jo ja ho deia” però a mi, dir-ho, malauradament, encara, m’ha costat com a mínim des de l’any 2010 (Agència del Cens Nacional del Poble Català). Jo he anant dient i publicat, amb base jurídica de dictàmens del Tribunal internacional de Justícia de l’ONU sobre casos no colonials d’autodeterminació, que fent-ho des d’institucions autonòmiques de l’Estat espanyol, el Dret internacional no pot obligar a Espanya a assumir la declaració de independència de Catalunya, “jo ja ho deia”.

Per a no repetir ara aquí, per enèsima vegada, els arguments jurídics internacionals i forma d’aplicar-los en el cas català, us remeto a rellegir el meu article d’opinió contundent publicat per Vila Web en data 15 de novembre de 2017: “El poble català ara ja no pot renunciar al seu dret d’autodeterminació”.
Actualment, en la situació real sorgida la condció de qui i com va dirigir el procés l’octubre de 2017 (no en podia sorgir res de millor). Ara, els partits independentistes catalans que treballen en l’autonomia només poden mirar de millorar les condicions a Catalunya i mantenir la Nació a fi que l’Estat sigui viable quan el Poble català, ell mateix, l’assoleix. Els partits continuaran disputant-se vots i càrrecs electes, utilitzant jocs de paraules inútils sobre si declaració unilateral o no o si resar perquè Espanya proclami la independència de la que considera “seva” regió autonòmica o sobre la reivindicació com a “minoria nacional”, nefasta en Dret a l’autodeterminació. Però, com ja deia a l’article citat del 15/11/2017, demano que tots els catalanistes votin, tots, a les eleccions, a un o altre dels partits i candidatures que es declarin independentistes. La majoria de vots independentistes sempre és important cara a la Comunitat Internacional.

Properament espero poder parlar de futur. A la Federació de Comitès Poble Català ens plantegem promoure que personalitats reconegudes nacionalistes catalanes s’institueixin en Autoritat Nacional Catalana, per a orientar el Poble Català per conduir, ell mateix, un nou procés cap a la independència amb més probabilitats de reeixir. (Tornar-ho a fer, però millor).

Albert Bertrana i Bernaus

Joan Royo
Joan Royo
03.12.2020  ·  18:48

ERC és tan independentista com el PSOE federalista. Ja s’ha acabat el bròquil, ERC ha ocupat l’esai de Convergència. Apuntalar els governs espanyols a canvi d’engrunes que després ni es compleixen. Junts haurà de parlar clar, si seguirà el camí d’ERC o pensa declarar la independència en la pròxima legislatura. l’ANC i les entitats realment independentistes han de demanar una resposta clara i concreta: Si al parlament hi ha majoria independentista i s’ha arribat al 50% + 1 de vots independentistes, declararan la independència i la mantindran en el moment que es constituesca el nou parlament? I no s’hi val respostes enganyoses, només s’admet una resposta, SÍ o NO. En aquesta campanya han de jugar a fons els periodistes, en no deixar-se engalipar i exigir la resposta a la pregunta i no elucubracions i preses de pèl. Si això no queda clar, l’abstenció pot ser majúscula i fins i tot els unionistes podrien formar govern.

Enric Carrera
Enric Carrera
03.12.2020  ·  19:08

Amb els ultims temps Esquerra Republicana diu una cosa pero despres fa un altre, crec que vol eixampla tant la base que el final marxarem els autentics esquerrans.

Enric Carrera

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
03.12.2020  ·  19:22

Encertadíssim article de Julià de Jódar. No us el perdeu.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
03.12.2020  ·  20:06

Aun a riesgo de que me crucifiquen.

Aquí los que han mantenido el “statu quo” del contubernio de la transición son los partidos nacionalistas (periféricos), PNV, CIU y todo apunta que ahora ER, amén de la descomposición del partido de Jordi Pujol.

En cualquier caso, los partidos nacionalistas (periféricos), que no independentistas, han sido, siempre, los que han salvado la cara a la Corte del Reino ergo a la madre del cordero de todo este desaguisado denominado Transición (modélica) Española.

El PCE de Santiago Carrillo se desintegró en el camino, a pesar de tener a uno de los políticos más honestos que ha parido la política española en los últimos 50 años, Julio Anguita, y quedó, frente a los herederos del franquismo, en solitario, el PSOE de Suresnes, que era el partido escogido por el amigo americano para llevarnos a todas las víctimas del franquismo a la arcadia de las democracias europeas (menuda tomadura de pelo).

La leyenda urbana que corre desde hace ya 40 años es que el bipartidismo PSOE – PP (antes AP) es el que rige nuestros destinos.

Pues no.

El bipartidismo PSOE-PP siempre ha podido funcionar gracias a los partidos bisagra nacionalistas (periféricos).

Es curioso, los que mantienen “in fine” esta España que tanto nos duele, por no decir nos jode, son los partidos nacionalistas (periféricos). Si estos rompieran la baraja, otro gallo cantaría.

En cuanto a lo de si la línea editorial de Vilaweb debería o no decantarse por un lado u otro, mi opinión es que un diario que se precie tiene que tener un ideario claro, contundente, tiene que ser portador de unos ideales políticos (en el buen sentido del término) sino no es más que un diario amarillista de los que tanto abundan en la fauna periodística “pseudo-independentista catalana”, en la fauna españolista de la Corte del Reino y, en resumidas cuentas, en la fauna de periodística del mundo mundial que está en manos de cuatro desalmados que, si bien se hacen concurrencia entre ellos, en lo que se refiere a informar, todos están de acuerdo en desinformar.

En mi opinión. La línea editorial de Vilaweb desde el 1-0 de 2017 es cuando menos tibia. No se decanta. Pero no porque no se decante hacia esta o aquella corriente política, sino porque trata de contentar a todo quisque y, eso, en periodismo, a la larga, supone morir.

En el periodismo, al igual que en la vida, de lo que se trata es de ser fiel a sus convicciones, siempre y cuando se tengan.

De no tenerlas, es cuestión de tiempo que uno desaparezca.

Lluí Mor
Lluí Mor
03.12.2020  ·  21:33

Miquel Gilibert, voste ho analitzeu sempre desde una sola optica. Si haguesen anat tots junts, tenim el precedent de JUNTSXSI, presentant-se com un sol partit a Madrid i votant el mateix, aquí i allí i plantant cara, que no vol dir amb el ganivet a la faixa, vol dir amb arguments que són irrebatibles, ..voste crteu que el moviment indepe estaria trencat perdut, desilusionat i cabrejat com ara? No, i voste ho sap, estaria pletoric i amb força i el govern espanyol no les tindrie totes hi haguesen tingut de fer malabarismes i pacta entre gent que no és poden veure per tirar els pressupostos i d’altres coses endavant i creguim, no seria una bassa d’oli com ara.

S’ha de lluita amb les armes que tenim i si no és lluita vol dir que han enganyat a la gent i ERC i PDCAT, han enganyat a la gent.

Una que no se’n parla gaire, i és que aquests pressupostos abogen per una armonitzacio d’impostos, LOAPA amb cafe para todos i, això questione de ple la descentralització. Llavors, PDCAT i ERC són independentistes?…NO, NO ho SÖN, no hi vec cap problema, no estan obligats a ser-ho, però que no faltin la inteligencia de la gent. …Perquè ERC no volia fer JUNTSXSI, perquè no ha volgut mai la unitat, jo crec que voste ho sap, com molta gent. A ERC no hi ha gaire gent bona, amb taules i mon, n’hi ha molts que no han vist mai lo món per un forat i ara d’avant del pastis saliveixen perquè són uns pobres de mi. I si, com deie el senyor Vall, tenim els polítics que ens mereixem.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any