La greu responsabilitat de Sánchez: ara va i ‘Canarias is not Spain’?

«Embolicar-se amb la bandereta, afirmant que el virus no coneix de territoris, és el que Sánchez va privilegiar al març. I aquest és el resultat de la seua aposta.»

Vicent Partal
Vicent Partal
27.07.2020 - 19:51
Actualització: 27.07.2020 - 21:48
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

El 15 de març a les nou del vespre, Pedro Sánchez va aparèixer per televisió per fer un anunci insòlit i colpidor: emparant-se en la pandèmia, el líder socialista anunciava que el govern d’Espanya assumia tots els poders dels governs autonòmics i locals i es convertia, personificant el càrrec en ell mateix, en ‘autoritat competent i única’. Des de la mort de Franco ningú no havia acaparat tant de poder a les seues mans. D’El Hierro a Menorca, per primera volta des de la dictadura, tots passàvem a ser governats per una sola i única autoritat. I per si no ho havíem entès, poc després van començar aquelles conferències de premsa al·lucinants en les quals els militars i els policies portaven la veu cantant, remarcant al màxim l’opció per l’autoritarisme en què es convertiria la reacció del govern espanyol a la covid-19.

Aquell mateix dia vaig escriure en aquesta columna editorial que ‘el nacionalisme espanyol, com es demostra aquests dies, és una ideologia cega, fanàtica i irracional’. Irracional perquè ja era evident aleshores que aquella mesura la prenien anant contra la realitat dels fets i pensant només en la ideologia i en els vots. Aquell aberrant discurs de Sánchez segons el qual el virus no coneixia de territoris només era una excusa per a prendre unes decisions polítiques gens justificades sanitàriament. Vaig advertir aleshores que aquella barbaritat, aquella immensa irresponsabilitat, se li giraria aviat en contra. I així, amargament, ha estat.

Així ha estat en la crisi sanitària mateixa, on han hagut de fer marxa enrere i acceptar les crítiques, però amb un cost impagable per ningú, de milers de vides humanes. I així és ara, també i lamentablement, en la crisi econòmica. Han passat poc més de quatre mesos d’aquella intervenció surrealista i ahir vèiem la ministra d’Afers Exteriors espanyola barallant-se a Londres, i evidentment fracassant, en un intent que les nostres illes, les Balears i les Pitiüses, i també l’arxipèlag africà de les Canàries quedaren fora d’Espanya –als efectes turístics.

El canvi de guió, és clar, té una motivació molt seriosa: nou dels divuit milions de turistes britànics, la meitat, l’any passat van anar a les Canàries i a les Balears i les Pitiüses. I vist el daltabaix econòmic que representa la decisió de Londres, aconseguir ni que fos que arribaren la meitat dels clients representaria gairebé la diferència entre la vida i la mort –econòmica.

I això ha fet que ara al govern espanyol sí que li interesse que el virus entenga de territoris. Ara, contràriament al que pretenia al març i va vendre arreu del món, vol que els britànics assumisquen, diguem-ho així, que hi ha diverses Espanyes. O fins i tot, si fos necessari, que ‘Canarias is not Spain’. I ara van repartint dades separades i explicant que cal gestionar la situació des de cada territori, sense que els caiga la cara de vergonya. Que es pensen que els britànics no tenen una ambaixada a Madrid? Que es pensen que no tenen corresponsals de premsa? Que es pensen que els britànics ara, perquè els convé a ells, oblidaran que Espanya va optar per centralitzar la gestió de la pandèmia fins a l’extrem de destruir la pròpia arquitectura institucional? Que es pensen que Londres és Madrid i ells poden dir ara blanc i demà negre sense que passe res?

S’entén, és clar que s’entén, que com que no saben com sortir-se’n ells ara es contradiguen. Però nosaltres seríem uns autèntics babaus si, davant tant de cinisme i tanta incompetència, no deixàrem clar que això que proven de fer ara no els eximeix en cap cas dels seus immensos errors de gestió i de les seues greus, gravíssimes, responsabilitats. No. Ni la propaganda, abocada a tones, ni el control mediàtic no salvaran el govern de Pedro Sánchez del judici de la història: el nacionalisme espanyol, motor de les decisions del març, avui es demostra perfectament que és una ideologia cega, fanàtica i irracional. I molt perillosa. Però va ser la seua tria voluntària en una catàstrofe com poques n’haurem vist. Això, embolicar-se amb la bandereta, és el que van privilegiar i aquest és el resultat de la seua opció. I si al març alguns no vàrem callar veient el despropòsit, menys encara callarem ara.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Rosa Gispert
Rosa Gispert
27.07.2020  ·  22:24

Fent la centralització que va fer Sánchez enviava al món el missatge: les regions espanyoles no són capaces de fer front a l’epidèmia”. Dons ara qui vol que tingui confiança en aquestes regions?.

Però el més greu de tot és que malgrat els 50.000 morts per sobre de la mitjana que ha comportar aquesta epidèmia, la majoria d’espanyols està contenta amb aquesta nefasta gestió. I si és cert el que diuen les enquestes, el Sánchez en surt reforçat de fer de dictador. És a dir, la variant autoritària, com a forma de govern, té més acceptació entre els espanyols que la variant democràtica.

Josep Usó
Josep Usó
27.07.2020  ·  22:40

No hi ha dubte. Estan embogits perquè ara veuen que ja no tenen cap escletxa per a defugir un desastre que s’empassarà la seua dissortada pàtria. Ni salut, ni feina, ni recuperació econòmica ni diners de franc. Bandereta i prou. I, com més anirà, més s’associarà a tot el món la bandereta amb la incompetència i el fanatisme cec. I tot, amb la llosa dels morts de la primera onada i els que vindran en aquesta segona.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
27.07.2020  ·  22:57

Cert Josep Usó,i si no anem llestos.amb nosaltres a dintre

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
27.07.2020  ·  22:58

És a dir, la variant autoritària, com a forma de govern, té més acceptació entre els espanyols que la variant democràtica.

Curiosament, això ens acosta a la variant russa. Tothom vota(excepte 4 dissidents reprimits) que el Putin dirigeixi el país 50 anys seguits

joan rovira
joan rovira
27.07.2020  ·  23:01

Només cal repassar la història familiar per veure com la generació que neix a finals del dinou amb els borbons, els seus fills ho fan durant la dictadura de Primo de Rivera, els néts durant la dictadura de Franco i els besnéts durant la dictadura borbònica, un altre cop.

Si als cicles d’expansió repressió del règim colonial espanyol, d’uns vint-i-cinc anys, li afegeixes la incidència dels esdeveniments internacionals, com el cas de la covid actual, malviure a la península d’Espanya espanyolitzada és permanent.

De manera que resulta molt fàcil per a la resta de països que esdevingui un país fàcilment comprable i a la vegada prescindible. El que no entenen fora és la nul·la resistència, a excepció de dues nacions, de repetir el sistema colonial.

PD.
Primer, coincideixo plenament amb el comentari de Na Rosa Gispert, enlloc entenen el comportament del vot dels espanyols. Completament anòmala per a ciutadans democràtics.
Segon, que ens porta al comentari d’En Josep Usó, d’ahir, sobre qui és estranger i qui és nacional a les nacions sotmeses per la Castella borbònica; que amplia avui. I a qui demano disculpes per repetir dues vegades malament el seu nom en el meu comentari d’ahir.

francesc felip
francesc felip
27.07.2020  ·  23:02

Sin novedad en el frente.

Josep Salart
Josep Salart
27.07.2020  ·  23:40

Sánchez? No conec cap Sánchez. A sí, ara em ve a la memória, si.
Aquell que va embaucar per ordre de l’IBEX als d’ERC perquè el fessin Presidente del Gobierno español i així poder continuar reprimint més que mai al poble català.
Ai caram de Sánchez…
Entre Sánchez i Sanchís, Vicent, el pobre Puigdemont en té un feix..

Josep Jallé
Josep Jallé
28.07.2020  ·  00:16

Amigues, amics, director …. però, encara penseu que el desgovern que hi ha a l’Estat és conseqüència de les situacions sanitàries?. Amb aquests nivells de pobresa mental redundant, què es pot esperar de qualsevulla cosa?. Passem de llarg i fem camí cap el nostre destí que segueix essent fer-los fora de les nostres vides i de les nostres terres. Aquest, aquells, si que en son de virus … els pitjors.

Gemma R.
Gemma R.
28.07.2020  ·  01:11

Molt em sembla que la tàctica política de deixar que el virus s’ escampés perquè Madrid no evidenciés les seves mancances en sanitat, després d’ anys de campanya mediàtica contra l’ independentisme en aquest terreny, els ha vingut a la contra. Són burros, no ens deixen marxar per poder-nos enfonsar a gust, sense veure que retenint-nos també es lliguen el seu futur al nostre, és bi-direccional.

Antoni Morell
Antoni Morell
28.07.2020  ·  01:22

Encara que sembli sarcàstic, puc oferir-los una idea, que reblaria dos claus.
Que els avions anglesos carregats de turistes aterrin a Gibraltar i, des d’allí, amb còmodes autocars o trens que arriben sempre a l’hora prevista els poden traslladar a on calgui….
Tenia una solució més simple, però potser ho és massa perque hi aterrin els AEROBUSOS: l’Illa de Perejil.
Per dirigir l’operació els proposaria nogensmenys que un ecs-ministre d’Aznar. Va demostrar ser un expert en vols arriscats, alhora que va tenir un protagonisme molt significatiu en que aquell illot tant important de l’Imperi Bribónic no fos ocupat per enemics. Ara podria demostrar tant la seva visió de futur com la seva vàlua….
Recordeu a qui m’estic referint?… Federico Trillo.
Ah! Me’n oblidava, amb aquest personatge no caldria identificar als passatgers, ni en cas de mort. Té la pell molt curtida i no repararia en trobar solucions enginyoses.
Era per si podia ajudar.
NOTA: no cal que ningú m’ho agraeixi.

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
28.07.2020  ·  05:13

Avui a VilaWeb Carles Muntaner diu que CAT no ho fa millor que Escanya.
Millor que li enviïn aquest article o li expliquin.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
28.07.2020  ·  06:14

Com es diu en anglès “two wrongs don’t make one right”. La gestió del govern espanyol ha estat penosa, vergonyosa, ineficaç, ineficient, esperpèntica, erràtica i tots els adjectius del diccionari que vulgueu posar-hi.

Però això no eximeix el Govern de la Generalitat de la seva responsabilitat. Ho sento. Ans al contrari: havíem de demostrar que nosaltres ho fèiem millor. Però malauradament, i em dol com a independentista i demòcrata, crec que hem quedat molt lluny de demostrar-ho. I no en coses que no depenen de nosaltres, sinó en aspectes en què la Generalitat té plena competència i, o no l’ha perdut mai, o la va recuperar. En fem un repàs ?

* Gestió de les residències. Reaccionaren tard i malament, i de forma erràtica. I fins que no es va passar la competència a Sanitat no es va poder fer res mínimament consistent
* Gestió d’educació. Després de 4 mesos encara no hi ha plans de contingència clars per setembre. Els 40000 o 50000 mestres que havien de contractar s’han convertit en uns escarransits 5000- i encara no tots mestres, sinó personal docent. No s’ha fet cap esforç per tancar la bretxa digital ni tampoc s’han donat directrius clares per muntar les classes telemàtiques
* Precipitació. En 24 hores el territori de BCN (amb el 70% de la població i la densitat més alta d’Europa) va passar de fase 2 a fase 4 (és a dir, “normalitat”). Que no havíem quedat que haviem de ser molt prudents ?
* Política de comunicació. Durant tota la pandèmia es varen especialitzar en proclamar- com si poguessin posar-les en pràctica- tota mena de decisions (confinament per franges, sortida dels nens, durada dels períodes…) quan sabien perfectament que no en tenien la més mínima competència perquè l’havia arrabassada Madrid. Està molt bé per dir que tu ho faries diferent, però francament, es va crear una absoluta confusió en la ciutadania que no va pas contribuir a fer pujar els ànims
* Manca de previsió. A veure: s’ha publicar a Vilaweb i arreu que a Lleida els temporers il·legals dormien al carrer o amuntegats des de fa anys. És una realitat- malaurada però una realitat- del territori. Se sabia i resulta que no es va organitzar res. Hauria resultat tan complicat organitzar amb mesos poliesportius i obligar- per exemple- a fer una PCR (o pagar-la) per minitmitzar el risc ?
* Desprotecció en bona part del personal sanitari. Si aneu a un CAP us diran que els últims gairebé a fer-se proves varen ser el personal sanitari. Ara ja sembla una mica més normalitzat, però fa uns mesos realment feia feredat
* Manca absoluta de cintura per atraure turistes, més enllà de les atzagaiades del govern central. Voleu que vinguin ? Doncs feu com Islàndia: oferiu-los una prova PCR a l’arribada, demaneu-los que restin als hotels un parell de dies i, a la tornada, una altra prova. I si algun l’agafa, li pagues les vacances. Car ? Si, però encara ho és més que no vingui ningú, oi ?
* Picabaralles constants entre ERC i JxCat. Ara no és el moment de barallar-vos, xavals !! Ja us disputareu les responsabilitats quan això s’hagi normnalitzat una mica.
* Absoluta manca de previsió en la contractació de rastrejadors, elaboració de plans sectorials, línia consistent sobre com tractar la pandèmia (Oriol Mitjà que semblava l’epidemiòleg de capçalera va desaparèixer en un determinat moment del radar, el director de Salut Pública va dimitir, la consellera diu una cosa i al dia següent fa la contrària…)

Segurament molts dels que escriguin en aquest fòrum em crucificaran, però crec que precisament hem de ser, com a replicants, independentistes i demòcrates, molt més exigents que no pas la caspa espanyola.

Errors en pot tenir tothom i aquesta pandèmia és nova. I segurament haurem d’aprendre a conviure amb ella molt de temps- i desconfinats perquè sinó ens morirem de gana, però després de 4 mesos i si realment volem demostrar que com a país ho podem fer millor, potser que ens hi posem. I abans que algú em digui que no hi ha mitjans econòmics, perquè no ens els donen i no hem sabut arrabassar-los, cosa que és certa, per mi la resposta és que cal explicar-li a la gent la veritat. Si la conselleria d’educació no pot contractar 10000 mestres perquè no té recursos, o no hi ha EPI a tots els CAP perquè se’ls han quedat tots, doncs explica-ho amb llum i dades i que la ciutadania s’adoni de la realitat. No intentis dissimular fent veure que ho fas molt bé i apuntant genèricament al govern central. Dades i fets, que per això sóm una ciutadania madura i conscienciejada.

Silvia Tarter
Silvia Tarter
28.07.2020  ·  06:29

Sr. Gilibert, no es pot dir de manera més clara. El felicito.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
28.07.2020  ·  07:03

Sra. Gispert no crec que els espanyols estiguen contents amb la gestió de la pandèmia, abans penso que son conscients que qualsevol dels seus “líders” ho haguera fer pitjor, molt pitjor. No hi ha més cera que la que crema. El problema el tenim nosaltres, que no som capaços d’aixecar una alternativa a tant despropòsit, com diu l’editorial.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
28.07.2020  ·  07:16

Donar lesvonselleries de salut i socials a erc es senzillament un acte terrorista. Erc no té gent preparada, son escolanets que mai han fet res de res, cal recordar les esr0tructures d’estat o la ineptitud del junqueras, aragones i el mesurador de mamelles públique. Qui vota erc, que calli i compri el taud

Albert Miret
Albert Miret
28.07.2020  ·  07:37

Hi ha un vici molt estès entre la colònia catalana. El dèspota castellà ens ofega tant com pot i ningú fa res. El dictador castellà simula ser demòcrata donant-nos poder per autogestionar-nos, però sempre quedant-se els diners necessaris per a dur-los a terme i tornant-los a robar cada vegada que l’interessa. I aquí mai ningú diu res. Ara bé: quan resulta impossible per manca de mitjans d’oferir a la població els serveis mínims que es mereix, llavors la colònia catalana es queixa i renega de la Generalitat de Catalunya, no pas de l’espoliador borbònic. Ara, que tot aquest país que mai ho va arribar a ser se’n va a la claveguera de la qual no hauria d’haver sortit mai, espero que, ja que no hem sabut sortir-ne a temps, almenys siguem capaços d’atorgar la culpa de la desfeta a qui li correspon i ja no ens deixem seguir robant i empastifant la intel·ligència, fent-nos el cec o rebelant-nos contra els únics que ens han defensat de la bèstia arriscant la seva vida. Al final de tots els processos d’alliberament, els col·laboracionistes, els covards i els que no entenen els seus drets, en surten escaldats.

Jordi Torres
Jordi Torres
28.07.2020  ·  07:42

Subscric el comentari del Sr. Gilibert. Tot i estar d’acord amb el fons de l’editorial, en que espanya està governada per una ideologia fanàtica anomenada ‘Unidad de España’, que no té vergonya ni humanitat, això no disculpa la mala gestió de la pandèmia que s’ha fet a Catalunya. Molt recomanable l’entrevista de VW avui a Carles Muntaner, sobre aquest tema.

Joan Deulofeu
Joan Deulofeu
28.07.2020  ·  08:23

Per ser molt breu.
A Cat, una vegada acabat el 155-Covid podíem fer una gestió modèlica de la pandèmia, i no vàrem saber fer-ho. Haguéssim afegit molta gent al carro indepe, però no. Anem perdent oportunitats, una darrera l’altre.
Serà que en el fons el garbuix ja no ens distingueix en res de Ñ?

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
28.07.2020  ·  08:35

Catalunya és l’Holanda del sud d’Europa? No, més aviat la Bèlgica mediterrània. FACTA, NON VERBA. Morts Covid-19 per milió d’habitants: Catalunya, 757; Espanya, 608; Bélgica, 847; Holanda, 358. Dades de Worldometers i CatSalut a data d’avui. Com diu avui el Prof. Muntaner, des de Toronto, la gestió de la pandèmia per part de la Generalitat no ha estat millor que la de l’estat centralitzat. I jo hi afegiria que en altres àmbits, tampoc. Molt d’acord amb els ressuscitats comentaris del Sr. Miquel Gilibert, que tant hem trobat a faltar: no és tot culpa de Madrid, aquí també en sabem d’esguerrar-ho tot nosaltres sols.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
28.07.2020  ·  08:36

Que s’està fent malament, cert.
Que al front de Salut i Benestar Social, no hi ha els més competents pel lloc si no els més afins d’ER, cert.
Que ara teníem una oportunitat per a demostrar que sols el podíem fer millor, i la hem desaprofitat, cert.
Que a la incompetència mostrada, s’hi suma les maniobres de la alcaldesa Colau dels Comuns, i dels batlles del cinturó socialista, com la Núria Marín, cert també.

No es pot negar tot lo anterior, però, com diu el Sr Miret, també cal recordar la situació de infra finançament per l’expolli que pateix la Generalitat (recordem que els PPeros presumien d’haver-se carregat la Sanitat Catalana)

Per això em permeto repetir les paraules del Sr. Miret:
“…
Ara bé: quan resulta impossible per manca de mitjans d’oferir a la població els serveis mínims que es mereix, llavors la colònia catalana es queixa i renega de la Generalitat de Catalunya, no pas de l’espoliador borbònic.
…”

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
28.07.2020  ·  09:11

Dues setmanes… amb dues setmanes era possible retenir una pandemia?…. ho sento moltissim però des de la generalitat es van quedar afònics per a que madriz es confinès un dia X i s’ho varen passar pels dallonsis ningunetjant al MHP Torra com fos un discapaçitat mental, però què es creia aquest catalanufo!!!… dues setmanes amb centenars de morts a la cartera de sanitat van reaccionar amb l’estat d’alarma amb generals i comandants tots experts sanitaris oi? Objectiu centralitzar les competències sota mano militar, la grande liebre, robant-nos els recursos, confiscant-nos els materials… mireu tots, si pretenian que catalunya fos un pou de contagi on no supervisquès ningú per a tapar l’ineptitut de l’inductor i fer-nos culpables, no sé si ho van aconseguir, mentrestant nosaltres llançem pedres sobre la nostra taulada?… l’unic que en va parlar clar i donar la cara fou el nostre President més sol que l’un, companys!!!

Ramon Simon
Ramon Simon
28.07.2020  ·  09:12

Tots els que critiqueu la actuacio de la generalitat, es mol facil, per que un cotxe funcioni necesita combustible, com pot ser que els diners que espanya no retorna, no els poseu valtrus de la butxaca i així la sanitat funcionarà. Sobretot les grans empreses catalanas i bancs.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
28.07.2020  ·  09:42

Caram, quina tornada Sr Gilibert! Se’l trobava a faltar, li ho ben asseguro. Doncs subscric el seu comentari evidentment. I afegeixo que ja fa uns mesos que començo a trobar que aquesta mena d’editorials tenen un punt perniciós, perquè tot i ser encertats en el fons, ens anestessien transmetent la vella idea del “Espanya ens roba” actualitzada en la seva versió pandèmica. I la crítica en clau interna (no només de l’editorial sinó en general) trobo que arriba tard. Massa tard.

Ja no cola tot això. Insisteixo en què s’ha de superar el “putaespanyisme” perquè ens limita molt. Ens fa ser insulars, tenir una ideologia dependent completament vinculada a l’imperialisme espanyol. També he vist tics autoritaris (no només la obligatorietat de les màscares en si, sinó la manca de cobertura legal de la mesura) en els nostres dirigents, per cert àmpliament acceptats per una societat que es deia llibertària. I no oblidem qui és que ha investit al “gobierno más progresista de la historia”. Una societat madura és capaç de reconèixer que ha estat engayada i canalitzar la ràbia (no pas reprimir-la com fem) per a tornar més forta. Una societat madura exigeix responsabilitat als seus líders mentiders (Puigdemont, Junqueras) i incompetents (Vergés, Trilla). Una societat madura es responsabilitza del seu futur i no el fia a una colla de feixisites embogits. Sí, hem estat en xoc molt de temps i no ens hauríem de fustigar per haver-ho estat, però ja va sent hora que ens en refem. Hi ha molta feina a fer.

Ja, sobre el tema ecònomic i no només específicament sobre Catalunya, una reflexió: si volem viure en un nou món, més just i en harmonia amb el planeta, s’han de desafiar els mantres de l’actual sistema. Un d’ells, és que el turisme és bo i ens sustenta. Com si les comunitats d’arreu del món no tinguéssim prou recursos, coneixement i creativitat per tenir una economia localitzada, productiva i sostenible. Com si el turisme no fos una gran font de destrucció ambiental i precarietat laboral. Així que tot i sabent el greu impacte que té en moltes famílies i sense en absolut alegrant-me’n, he de dir que aquí hi veig oportunitats.

Angels Linares
Angels Linares
28.07.2020  ·  09:45

Sr. Gilibert em sumo al seu comentari tan encertat.
Afegir que el mantra “no ens arriben els diners” va caure quan la consellera Vergés va intentar contractar per 17,6 milions de E a una empresa externa per fer de rastrejador dels infectats , enlloc d’enfortir la Atenció Primària que es la base primera de la Salut ciutadana.
També que necessitem que parlin clar i honestament de les mancances reals que hem de soportar, sense mentides, sense un llenguatge que dispersa les respostes. Una altre que s’espera dels polítics es que s’acostin fent acte de presència i d’acostament a “les persones”; no tot son números. Es necessita que els polítics estiguin aprop, després cada un decidirà a qui ha de votar la continuïtat.
Per seguir vivint, a més de les mesures higièniques, necessitem que es fagin PCR a tota la població, pot ser que aleshores superem la tenalla de la por que ara ens reprimeix.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
28.07.2020  ·  09:53

Bona editorial magníficament complementada per Miquel Gilibert, també Francisco Sánchez i molts altres. Es pot ser un bon català i independentista i no passar per alt la mediocritat dels nostres governants, i la abundància de botiflers. Salut.

Victor Serra
Victor Serra
28.07.2020  ·  10:06

Totalment d’acord amb l’Editorial i amb el comentari de Miquel Gilibert . Es molt trist que només puguis destacar per l’altre encara és pitjor que tu. Hauriem d’aspirar a molt més.

Josep Castelltort
Josep Castelltort
28.07.2020  ·  10:08

Espanya ha creat una classe política i funcionarial molt extensa (ajuntaments, consells comarcals, diputacions, Generalitat, Gobierno del Estado) per consolidar el règim. Els partits ho aprofiten i es converteixen en un llast. Només la mobilització de la gent i l’estricta fiscalització dels nostres polítics ens pot treure del pou.
La política nostra no selecciona els millors. Deixem de delegar la independència en els partits, vells o nous i assumim que ho hem de fer la gent.

Pep Agulló
Pep Agulló
28.07.2020  ·  10:09

A CADA SOBIRANIA LA SEVA RESPONSABILITAT…

Em sembla al·lucinant que comentaris amb un discurs ben exposat com el d’en Gilibert se sostinguin sobre dues categories no equiparables: una és una nació de nacions amb Estat, l’altra una colònia, sense cap sobirania, com diu Puigdemont, ara menys que mai, preautonòmica. I el comentari ens parla de “tenir les competències”…

A partir de la falsa premissa principal l’edifici del comentarista s’enfonsa i passa de ser argument racional a ser ideològic, la de l’oposició: la dels podemites, ciudadanos, etc. que situen la responsabilitat on no hi ha competència pràctica per resoldre res de fons, al govern català. Quan Sánchez ha provocat l’hemorràgia, se li exigeixen més “tirites” a Torra…

La perversió subtil de tenir un règim d’autonomies per abocar-hi tots els fracassos d’un nacionalisme espanyol cec, fanàtic i irracional ve combinat per l’espoli fiscal que és la garantia que una nació, la catalana, que per més que la neguin, saben que existeix, no pogués tenir un èxit que poses en dubte la seva pròpia sobirania criminal (els morts en donen fe, i el Sr. Gilibert s’ha deixat aquest adjectiu principal de la gestió d’en Sánchez..), i amb vies d’aigua per tot arreu. Aquesta és l’asimetria com apunta Albert Miret i altres…

Ara podem dir: “Errors en pot tenir tothom i aquesta pandèmia és nova. I segurament haurem d’aprendre a conviure amb ella molt de temps- i desconfinats perquè sinó ens morirem de gana, però després de 4 mesos i si realment volem demostrar que com a país ho podem fer millor, potser que ens hi posem…” (Miquel Gilibert).

Jo diria, d’acord!

PS. l’editorial no deixat lloc a l’equidistància amb el comentari citat…

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
28.07.2020  ·  10:10

Chapeau per al Sr. Gilibert.
Però també hi ha una bona dosis d’irresponsabilitat social.
Ja ho sabeu. Visc a Italia. Aqui la gent es mou amb molta cura. No hi ha assembraments. Si, els joves son incivics a tot arreu però, oh sorpresa!, els italians estan demostrant una responsabilitat i un civisme exemplars.
Aqui també hi ha brots però son petits i controlats.
Aqui tothom ha assumit que no es pot anar de vacances alegrement. Per ajudar el sector turistic es fan campanyes per quedar-se al pais i intentar omplir el que els estrangers no ompliran. Amb molta sorpresa hem vist que els alemanys venen al nord (va ser la zona mes afectada) perque han vist que aqui tothom porta mascareta i es sanifica tot constantment. Hi ha numerus clausus a les platges i la gent fa cua amb el parasol. I no entren fins que no surt algú.
Tots anem amb mascareta a les botigues, a cal metge o a on sigui. Als espais oberts no, perque fa calor i es molt empipadora, es clar.
Ahir em van passar un video de la celebracio de la victoria del Sabadell. Tal com va, espereu-vos un altre brot important a Sabadell d’aqui 15 dies. Una cosa aixi a Italia seria impossible.
Tothom reia de Italia quan tot va començar i tothom riu ara perque es comporten amb molta cura.
Jo soc feliç de veure que Italia, malgrat la fama de desordre mediterrani que té, está superant l’examen.
Aqui ja ho saben que el daltabaix economic sera monumental pero ara es tracta de salvar els mobles i esperar perque la tempesta encara no esta apaivagada. Es al final que farem el balanç, però mentrestant, cuidem el que queda i cuidem-nos.

Gerber van
Gerber van
28.07.2020  ·  10:21

Semble que el faraó d’Espanya no vol que marxi el poble Català abans que és va complir les deu plagues. La primera plaga és la crisi sanitari, la segona el d’economia, …. Ens necessitem molta paciencia.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
28.07.2020  ·  10:56

Ya basta de charlas

Todas las energías tienen que ser direcionadas al levantamiento del pueblo de Catalunya y la proclamación de la Declaración Unilateral de Independencia.

Todo lo demás es dispersivo y dañino…

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
28.07.2020  ·  11:05

Si, cal dir les coses pel seu nom d’una vegada i no callar més.

Josep Roura
Josep Roura
28.07.2020  ·  11:14

Quan tothom confinava territoris (Wuhan, Llombardia) l'”autoridad competente” no confinava Madrid, escampant el virus per tot arreu, centralitzant la compra de material a Madrid, comprant mig milió de tests defectuosos, prenent les decisions 2 setmanes després que les proposés en Quim Torra, etc, i ja en desconfinamemt i amb les competències “retornades” quan la Generalitat creu que s’ha de confirmar 7 municipis del Segrià, un jutge decideix enlloc dels sanitaris.

I que havia de fer-la Generalitat, quedar-se de braços plegats explicant als ciutadans, com diu en Gilibert, que no pot fer res? Això no ho pot fer, ha de fer tot el que pugui encara que sigui poc per frenar el virus.

Amb Catalunya independent ens hagués anat millor? Jo ho tinc molt clar, entre altres coses perquè tindríem 16.000.000.000€ més per disposar i perquè fer-ho pitjor que l'”autoridad competente” és difícil.

Joan Royo
Joan Royo
28.07.2020  ·  11:37

Aquesta gran bestiesa d’alguna manera haurà d’influir en les ments ingènues i benpensants que encara esperen que una altra Espanya és possible. Plirinacional, republicana i altres píndoles que La Colau, Albiach, Asens i d’altres vomiten mentre ataquen Torra i Puigdemont. I ERC encara pidolant una taula de negociació…fan molta pena i molta ràbia.

Salvador Molins
Salvador Molins
28.07.2020  ·  11:54

Reafirmar el nostre compromís expressat el 1r d’octubre i declarat el 27 d’octubre. No ens distraguem del nostre objectiu. L’espoliació que permetem no ens ajuda gens i mentre no assolim separar – nos d’Espanya ho passarem molt malament. Qui ho hauria dit això del Covid? Llàstima que Puigdemont el dia 10 fes marxa enrere i el dia 27 no fes marxa endavant.
Ara hem de preparar les noves eleccions i depèn de qui escollim allò tindrem.
Jo crec que hem de fer el possible per aixecar la DUI, per assegurar el català que ja no pot esperar més, i naturalment conduir els efectes de la Covid. Necessitem polítics valents i intel’ligents, clarividents i transparents, veritablement compromesos amb la independència de Catalunya.
La gent del 1r d’octubre hem de votar junts a la llista més propera i lleial al 1r d’octubre per trencar la divisió que els diferents partits ens imposen.
Molt d’acord amb el comentari que ens parla de la responsabilitat dels italians.
Demano al govern actual que faci tot el possible per rectificar el que calgui i fer-ho millor. TORNARÀ A SORTIR EL SOL !

Salut Carbonell
Salut Carbonell
28.07.2020  ·  12:01

Com sempre l’editorial és molt d’agrair. Però m’afageixo a les crítiques que fan de la situació, dels subscriptors Miquel Gilibert (que jo també trobava a faltar) , de l’Eduard Samarra, l’Angel Linares, en Josep Castellfort i perdoneu que me’n deixi…..
Els partits polítics TOTS no han fet res més que copiar totes les “bestieses “ del sistema espanyol , senzillament perquè només miren les avantatges i no el bé de la gent començant amb l’eterna cultura de l’endoll als familiars i amics en els llocs de retribució pecuniàries. Aixi que es garanteixen els vots a la pròxima votació. I per tant no tenen en compte les competències acadèmiques necessàries als càrrecs que assumeixen els endollats. I tot això passa sense protestes mes aviat el contrari.
Doncs bé , per mi sense una educació digna d’aquest nom no podem anar enlloc.
Quan observes i escoltes els polítics i els acadèmics de molts països ……. Anglaterra, Alemanya, Suissa i fins i tot Portugal veus de una hora lluny que el sistema educatiu no es pot comparar. Em sap greu per tots els que tenen un grau d’excel.lencia que també n’hi han, per desgràcia en minoria. La majoria d’aquests, per acabar d’arreglar-ho, no fan política perquè saben quin pa hi donen.
Catalana demòcrata e independista de sempre no puc més que constatar que si no trobem gent que lluitin per un sistema educatiu millor no podrem sortir del “forat” en el que estem sotmesos.
I SÍ, apartanya a Espanya es un llast econòmic i cultural per Catalunya. Sense la independència no podrem mai utilitzar els recursos humans i econòmics dels que disposem per millorar i revertir la situació ……… i tot i així es tardarà molt i molt temps.
M’alegre veure que els comentaris de VilaWeb posen de manifest que hi ha molta gent que veuen amb lucidesa quines son les dificultats que hem d’afrontar.
Tenim molta feina a fer. Cal ser conscient que els nostres vots són la única arma de le que disposem de moment…….i com molt bé dieu molts de vosaltres refiar-se dels partits que creuen que Espanya deixarà un dia de ser imperialista és una fal.lacia.
Llibertat pels presos……. i per Catalunya.

I

Javier Baena
Javier Baena
28.07.2020  ·  12:31

Vincent, trobo a faltar una anàlisi de l’entrevista al MHP Puigdemont el diumenge proppassat… l’esperava dilluns amb candeletes… es creu els contactes freqüents per preparar un nou full o pla comú? I del llibre? Res a dir?

Gemma Roda
Gemma Roda
28.07.2020  ·  13:46

Vicent, estic totalment d’acord amb en Javier Baena. Quan faràs l’anàlisi de l’entrevista al President Puigdemont? L’esperem, gràcies!!

Albert Ventura
Albert Ventura
28.07.2020  ·  13:48

El Sanchez va mutant, a poc a poc, cap a un Slobodan Milosevic, igual que el PSOE va mutant cap al Partit Socialita de Serbia.

Ramon Samarra
Ramon Samarra
28.07.2020  ·  14:14

Totalment d’acord amb el Sr. Partal, com sempre.
Però com diu la Gemma, quan fareu l’anàlisi de l’entrevista al President Puigdemont?

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
28.07.2020  ·  14:56

I si recuperessim aquell fantàstic escrit publicat aquí a Vilaweb, en que deia que el govern d’Espanya te por dels poders profuns?….Jo crec que aquí hi ha la mare del ous de tot, el govern d’Espanya es una titella que canvia sovint de parer i opinió, segons bufa el drac verd i armat del poder profund, que els te segrestats i acollonits…..crec que si aquest poder que mana, passes a primer pla, i tinguessim un “gobierno” de buròcrates i militars, no aniríem pas pitjor. La Sra. Calvo dient en public que de cap manera es qüestiona al rei, el Felipe Gonzalez, defensant a capa i espasa l’emèrit, tot el “gobierno” sucumbint a las jugades brutes i vergonya de la justícia, del franquista TS,…..hi ha por a soroll de sabres, es l’espasa de Damòcles permanent des de fa més de 40 anys, es allò de una Constitució tutelada per el regim, i una llei electoral de la “alternáncia”, amb un partit franquista i un altre parasitat a Surésnes per falangistes, es allò de vosaltres governeu que nosaltres ja manarem.

Per a mi tot lo que ha passat i passa i passarà, es el fruit de una enganyifa monumental a Europa, quant tot un regim es va fer “democràtic” de la nit al dia, i amb gran traça gitana,…i com deia el benvolgut Peret,..l’ hi varen vendre un tràjo a un guàrdia civil,…en aquest cas a Europa…..

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
28.07.2020  ·  15:10

Ho sento molt.
Però he de dir que la consellera Vergés ho ha fet tant malament com Pedro Sànchez… o potser pitjor.
Vergés, a més, ha encarit DESORBITADAMENT la gestió de la pandemia podent haver actuat de manera més eficaç i economica.

Però Ferrovial ho ha desgavellat tot.

ramon Feixas
ramon Feixas
28.07.2020  ·  16:11

No sé si tots els que diuen tenir clar el comportament davant del fet víric saben amb seguretats fundades la causa de l’aparició, la causa de l’expansió, la causa i la relació del virus amb la dinàmica evolutiva de l’espècie, entre altres coses . Tanta saviesa em sorprendria si no fos per la fe imparteix la religió capitalista (totalitària i integrista) per fer que una humans puguin fer el control total de la majoria d’humans. En un a altre moment de la història era ben cert que qui negués la virginitat de la verge Maria se’n feia l’aresta a pesar de que no havia existit ni fecundació in vitro ni inseminació. Els medis físics de control dels caps religiosos ( en aquest cas els que maneguen la borsa) van evolucionant. Amb la localització dels mòbils ja no fan falta confessionaris. En canvi la instrucció als fidels de control d’infidels no varia gaire en termes de tècnica manipuladora.
De tots els governants, qui ho fa bé? qui no ho fa bé? És la salut el que dóna bona nota del resultat? Ho és l’economia? Ho és l’enriquiment d’aquells que tenen medis d’enfonsar.? Podríem fer una llarga llista de preguntes i donar respostes a l’atzar com la unitat sagrada d’Espanya a l’hora de l’estat d’alarma i la separació de territoris a l’hora de posar l’afluència de turistes per damunt del sagrat virus. Podríem observar que a Catalunya li passen coses que la Generalitat no pot fer el miracle de solucionar ja que a Madrid tenen monopolis asfixiants per Catalunya. No només en tenen sinó que en van creant.
Fer-ho bé voldria dir que la humanitat tingués maneres de no per solucionar problemes comuns i particulars encara que siguin d’una altra ètnia. És evident que els estats mai han anat per aquest camí. No hi estan anant i seria miraculós que en el futur hi anessin. I és que la ‘existència d’estats és totalment obsoleta. Si en un passat llunyà tenia sentit ara només serveixen per satisfer els sadisme dels sàdics, impedir l’equilibri social, negar l’accés de milions d’humans els drets que els pertoca com a humans i bombollar de tal manera que amb l’explosió de cada bombolla hi hagi un acolla d’humans que deixin tots els esforços de la seva vida. La distribució d eles ajudes en cap manera pot ser equitativa si la base social no és l’equitat. És evident que les negociacions la rivalitat i la competició són just el contrari de l’equitat i són garants del desequilibri social
Qui ho fa millor? Qui ho fa pitjor? Hi ha aspectes circumstancials com per exemple els citats, però ens el sagrat virus de moment només hi podem creure i apostar opinió segons els altres conceptes que són més palpables.

Jaume Riu
Jaume Riu
28.07.2020  ·  17:09

Miquel Gilibert per llegir i rellegir, però sobretot comparteixo el clam final: fets i fades.

Ramon Batlle
Ramon Batlle
28.07.2020  ·  21:43

L’expressió del titular del director és una incorrecció per ser una imitació del castellà. L’expressió “ara va i …” és del mateix estil que les següents:

“ahora va y me dice”.
“ahora vas y te ríes”.
“ahora va y me acusan”.
“ahora va y se ponen de moda”.
“ahora vas y lo cascas”.
“ahora vas y lo twitteas”.
“ahora vas y lo patentas”.
“ahora vas y lo cantas”.
etc …

El Pedro Sánchez no va enlloc. Aquest ús del verb “anar”, amb aquest sentit figurat, fa molt de lleig. Rectifiqueu això.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies