La Generalitat Valenciana aprova el decret que regula el funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics

  • L'organisme té com a objectiu que el reconeixement legal del dret d'utilitzar el català 'esdevingui un dret social de fet'

VilaWeb
Redacció
24.11.2017 - 14:01
Actualització: 24.11.2017 - 14:23

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres el decret pel qual es regula el funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL), com una unitat adscrita a la direcció general de política lingüística amb l’objectiu garantir els drets lingüístics de la ciutadania, emparats i reconeguts en l’ús de les llengües oficials de l’Estatut valencià. Segons que ha informat la vicepresidenta i portaveu del govern valencià Mónica Oltra en roda de premsa, el repte de l’Oficina de Drets Lingüístics és ‘que el reconeixement legal del dret d’utilitzar la llengua pròpia dels valencians esdevingui un dret social de fet’.

Oltra ha recordat que l’estatut del País Valencià reconeix el dret a conèixer i usar el català, obliga les institucions a garantir l’ús normal i oficial de les dues llengües reconegudes i declara el principi de no-discriminació de la ciutadania pel fet d’usar la seva llengua. En aquest sentit, la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià estableix els principis del dret de la ciutadania a usar el català i el dret a no patir cap tipus de discriminació per utilitzar-lo. No obstant això, ‘les nombroses deficiències lingüístiques que presenten tant la pràctica administrativa com les relacions privades, fan que aquesta oficialitat formal no es correspongui amb la realitat social’. Al respecte, remarca que en l’actualitat, al País Valencià, ‘i de manera freqüent, els drets lingüístics de la ciutadania es veuen sotmesos a condicions de vulnerabilitat quan s’empra el català en diversos contextos’.

D’aquesta manera, el govern valencià palesa que sorgeix la necessitat que els poders públics posin a l’abast de la ciutadania l’Oficina de Drets Lingüístics, un recurs de caràcter institucional especialitzat en l’atenció de casos de discriminació en matèria lingüística que serveixi de canal de mediació i que al mateix temps ajudi a restablir en la societat la normalitat dels usos que corresponen al català com a llengua oficial’. En l’articulat del decret es regulen diferents aspectes com són l’objecte i naturalesa de l’Oficina; el seu àmbit d’actuació i les seves funcions; la manera d’inici de les actuacions i com ho farà quan ho faci d’ofici; la definició de les reclamacions, suggeriments i consultes; la naturalesa de les reclamacions; la forma i requisits per a la seva presentació; la seva tramitació, així com la valoració de les diferents reclamacions, suggeriments i consultes presentades.

L’àmbit d’actuació d’aquest decret arriba a l’administració de la Generalitat Valenciana i el seu sector públic, entitats de l’administració local i els seus organismes i l’administració de l’estat espanyol i els seus organismes amb seu al territori valencià, així com a les persones físiques i jurídiques. Entre les funcions de l’ODL està la de recollir, tramitar i atendre les reclamacions, suggeriments i consultes que es realitzin en relació amb el compliment dels drets lingüístics, així com col•laborar i assessorar, en el seu àmbit d’actuació, en tot el relatiu a la protecció i el desenvolupament dels esmentats drets.

La seva presentació serà preferentment electrònica, tot i que també es podran presentar de forma presencial. Inclouran les dades que s’especifiquen en el decret i s’inscriuran en el registre de l’ODL, que iniciarà el corresponent expedient informatiu. Posteriorment, l’oficina comunicarà a la persona interessada la resposta de l’òrgan o de la persona física o jurídica implicada i les actuacions dutes a terme. La ODL elaborarà una memòria anual, de caràcter públic, sobre les seves actuacions, i el contingut d’aquesta memòria es tindrà en compte per millorar de manera contínua la qualitat dels serveis públics, segons que ha informat la Generalitat Valenciana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any