La Generalitat ha identificat 1.200 start-up catalanes que generen 11.700 llocs de treball i facturen 1,2 milions d’euros, d’acord amb el resultat de l’actualització del directori Barcelona & Catalonia Startup Hub. Es tracta d’una plataforma creada l’any passat per ACCIÓ que recull i identifica les start-up catalanes amb l’objectiu de posicionar aquest sector al món i impulsar la captació d’inversions. El directori recull empreses d’un màxim de 10 anys de vida, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid. D’aquesta manera, s’observa que el 23% dels treballadors de les startups catalanes són estrangers, mentre que en el cas dels fundadors és un 14% el que prové d’altres països.

Pel que fa a l’edat, el 40% d’aquestes empreses emergents té entre 3 i 6 anys de vida, un 40% té menys de 3 anys i el 20% restant entre 6 i 10 anys. Destaca el fet que el 36% de fundadors d’startups ha creat prèviament altres empreses emergents.Per sectors, el software d’Internet i de mòbil, les aplicacions digitals relacionades amb els viatges i l’oci, les tecnologies de la salut i la biotecnologia concentren el gruix de l’activitat. El 39% de les startups utilitza tecnologia vinculada a la indústria 4.0 en àmbits com el big data, la robòtica, la simulació, la Internet de les Coses (IoT), la realitat augmentada, el núvol o la impressió 3D. En relació als models de negoci, el comerç electrònic és el principal (29%), seguit del desenvolupament i manufactura (21%), la llicència de software, la consultoria i agència i la subscripció (20%).

Aquest dijous a la tarda ACCIÓ ha organitzat la trobada anual de les startups que formen part del directori Barcelona & Catalonia Startup Hub. Sota el títol ‘Be Connected. Join de Hub’, l’acte tindrà lloc a les 17:30h a l’Auditori 1899 del Camp Nou i comptarà amb la inauguració del conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila. També hi participaran, entre d’altres, l’exjugador del FC Barcelona de bàsquet i inversor d’startups, Ferran Martínez; l’empresari tecnològic i membre de la Junta Directiva del FC Barcelona, Dídac Lee; el CEO de Barcelona Tech City, i Miquel Martí; la cofundadora d’HolaLuz, Carlota Pi.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb