La consellera de Treball, Dolors Bassa, no descarta que s’apliqui un laude obligatori en la negociació amb els controladors de seguretat de l’aeroport de Barcelona. Així ho ha dit a ‘El matí de Catalunya Ràdio’: ‘Proposarem al comitè de vaga una votació ràpida, si no, hauran d’assumir el laude de compliment obligatori’. Aquesta carta és potestat del govern espanyol, que hauria d’aplicar-la per mitjà d’un consell de ministres.

Bassa també ha obert la porta al fet que siguin els Mossos d’Esquadra que s’encarreguin d’assumir el paper de controladors de seguretat. Ha dit que no descartava de proposar-ho al govern espanyol, que també podria delegar aquesta funció al cos de la Guàrdia Civil.

Què és el laude obligatori?
El laude obligatori és l’últim pas. Voldria dir que ha fracassat la negociació entre les parts, la mediació i la petició per algunes de les parts d’un laude voluntari, i que, finalment, l’àrbitre del conflicte dicta una resolució, és a dir, un laude, per a dirimir-lo. En aquest cas, l’aplicació del laude és competència del govern espanyol. Aquesta mesura és la més extrema i poc habitual, tot i que està regulada en la llei de vaga des de 1977.

Els treballadors d’Eulen van rebutjar ahir, en assemblea, la proposta de mediació del Departament de Treball, acceptada per la direcció de l’empresa i de la qual Aena es comprometia a mantenir les condicions per a futures licitacions. L’opció escollida per la majoria dels treballadors va ser la que preveia un complement salarial de 250 euros en quinze pagues, que va obtenir 89 vots. Aquesta opció, però, no s’havia acordat en les reunions prèvies entre la direcció d’Eulen i els representants dels treballadors i, per tant, no té l’aprovació de l’empresa.

Es reuniex el comitè de crisi
El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, presidirà avui la reunió del comitè de crisi que es farà a Barcelona i que estudiarà les alternatives a adoptar després de la decisió de l’assemblea de treballadors d’Eulen de no acceptar la proposta de mediació i mantenir les convocatòries de vaga.

Segons que ha informat Foment, la reunió es farà a les 11 a la seu de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, i hi assistiran alts representants de Foment i d’Interior per analitzar totes les opcions i minimitzar les afeccions entre els ciutadans i turistes que visiten Catalunya.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]