La Generalitat preveu de demanar aquest any al Fons de Facilitat Financera (FFF) un préstec de 8.071 milions d’euros. Així ho ha assegurat a Efe el conseller d’Economia i vice-president del govern, Pere Aragonès, que ha precisat que d’aquesta quantitat un total de 7.703 milions corresponen a venciments, 125 milions a liquidacions negatives i 243 milions se sol·liciten per cobrir el límit de dèficit autoritzat per a 2019, que és del 0,1% del PIB català.

En deixar el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i passar a finançar-se des de gener mitjançant el Fons de Facilitat Financera, el control estatal sobre les finances de la Generalitat serà menys dur. ‘Com s’ha complert l’objectiu de deute i dèficit, i amb el període mitjà de pagament a proveïdors, les mesures de control molt més estricte desapareixen’, ha dit. A tall d’exemple, ha explicat que la Generalitat ja no tindrà l’obligació de presentar un pla d’ajust a la hisenda espanyola.

Encara que el FFF també és un fons que depèn de l’estat espanyol, ‘és el pas previ que han seguit les comunitats que ja han començat a emetre (deute) en els mercats’, com Madrid o Andalusia. ‘De fet Andalusia es finança en part mitjançant el Fons de Facilitat Financera i en part amb emissions de deute’, ha apuntat.

‘És important per a la Generalitat seguir aquest camí, perquè volem tornar a finançar-nos en els mercats i no acudir a l’administració de l’estat’, ha remarcat. Aragonès ha fet valdre l’objectiu de sortir del control de l’estat per evitar de repetir casos anteriors. Segons que ha dit, l’ex-ministre espanyol Cristóbal Montoro va usar el FLA els darrers anys ‘com un instrument de recentralització política’.

Aragonès ha dit que volen anar als mercats financers ‘tan aviat com es pugui i quan es donin les condicions’. Segons diu, ‘hi ha interès’ pel deute de la Generalitat, encara que Catalunya ha de tornar a emetre quan es donin les ‘condicions adequades’ ha insistit.

Un 73,2% del deute de la Generalitat, el passiu de la qual suma 78.506 milions d’euros, ja està en mans de l’estat espanyol, segons dades del Banc d’Espanya consultats per Efe. A setembre del 2018, les últimes dades disponibles, l’estat espanyol tenia un total de 57.513 milions d’euros de deute de la Generalitat.

A la pregunta de si enguany hauria de començar-se a negociar amb l’estat una reestructuració del deute de la Generalitat, Aragonès ha comentat que aquesta qüestió ‘no està sobre la taula’ del ministeri espanyol d’Hisenda.

‘Aquesta negociació entenem que hauria de venir precedida pel reconeixement d’un infrafinançament existent que ha comportat que algunes comunitats siguin les que hagin hagut d’endeutar-se més perquè han incorregut en dèficit més gros’ ha apuntat Aragonès, per a qui ‘la necessitat d’acudir al FLA és una conseqüència de l’infrafinançament’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb