La fiscalia considera que el decret de pluriligüisme ‘no lesiona cap dret fonamental’

'No s'impedeix ni es dificulta l'ensenyament en castellà', diu en un escrit presentat a l'abril al TSJ

VilaWeb
ACN
08.06.2017 - 17:59
Actualització: 08.06.2017 - 19:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia de València considera que el decret de plurilingüisme educatiu de la Generalitat Valenciana ‘no lesiona cap dret fonamental’ ni impedeix ni entrebanca l’ensenyament del castellà, tal com al·legava la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) en el recurs que va presentar al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià. Així consta en l’informe de la fiscalia, facilitat per Escola Valenciana (personada en la causa judicial). El ministeri públic, a més, remarca la manca de legitimació del sindicat demandant perquè no té la representació ni dels centres docents ni dels alumnes valencians. A l’escrit que ha remès a la sala d’afers contenciosos administratius del TSJ, la fiscalia indica que el decret ‘no obliga ningú a optar per l’ensenyament en valencià en detriment del castellà’ i afegeix que tots els alumnes poden escollir l’ensenyament majoritàriament en llengua castellana ‘optant pel centre que adopti el nivell educatiu que més convingui a cadascú’. I ho rebla així: ‘Ningú no és obligat a escollir un nivell determinat’.

El sindicat CSIF considera que el decret vulnera el dret d’igualtat. La norma educativa compta amb tres recursos interposats per la Diputació d’Alacant, l’Associació en Defensa del Castellà i el sindicat USO, que han aconseguit de suspendre-la cautelarment. Aquesta paralització ha estat impugnada per la Generalitat Valenciana, el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) i Escola Valenciana.

‘No es posen impediments a l’ensenyament en castellà’
En l’escrit, la fiscalia sosté: ‘Tampoc no es dificulta ni es posen impediments a l’ensenyament en castellà. En el decret en qüestió no apareix en cap moment que es puguin requerir més requisits per realitzar els estudis en uns centres que en uns altres i es poden escollir de manera lliure.’

El ministeri públic admet que, segons el decret, a mesura que augmenta el temps d’ensenyament en català augmenten les hores d’anglès, fins un 23%. ‘Això podria considerar-se un estímul en favor de l’ensenyament en valencià, perquè els concedirien més hores d’anglès que si estudien en castellà’, diu la fiscalia. Però afegeix: ‘El tema se circumscriu a si això lesiona el dret fonamental d’igualtat recollit a l’article 14 de la constitució espanyola. Entenem que no es produeix aquesta lesió perquè els alumnes i els seus pares poden escollir lliurement el centre.’ En aquest sentit, assenyala que és una opció de política lingüística el fet que hi hagi més català, castellà o anglès o menys segons el nivell.

Escola Valenciana està satisfeta amb la decisió de la fiscalia de considerar que el decret impugnat no lesiona cap dret. ‘El valencià ha de ser la llengua vehicular en l’ensenyament per a assolir el vertader plurilingüisme, complir la legalitat i oferir igualtat d’oportunitats a tot l’alumnat del País Valencià’, diu en un comunicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes