La Fira de les Garrigues: un espai on explorar la cultura de l’oli

Blocaires i periodistes europeus han estat convidats a la capital catalana de l’oli en una de les fires més emblemàtiques

VilaWeb
Redacció
15.01.2016 - 09:06
Actualització: 15.01.2016 - 10:06

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

La 53a Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra es farà entre avui i diumenge a les Borges Blanques, la capital catalana de l’oli. Des de l’any 1997 aquesta mostra s’ha organitzat en el marc de la Fira de les Garrigues, festivitat que té els seus orígens en la celebració de Sant Antoni.

El batlle de les Borges Blanques i president del patronat de la mostra, Enric Mir, insisteix en el que ell anomena ‘la cultura de l’oli’ entès com un ‘apropament a les virtuts i peculiaritats d’aquest producte’. El batlle diu que un dels objectius més importants d’aquesta fira és ‘donar a conèixer les qualitats i propietats de l’oli de qualitat’ no només en un àmbit local sinó internacional. De moment, Mir assegura que algunes productores d’oli de les Garrigues ja reben grans comandes de països com Corea del Sud o Japó, ‘on la demanda d’oli de qualitat ha crescut molt en els darrers anys’.

DOP Les Garrigues
La Denominació d’Origen Protegida de les Garrigues, mundialment reconeguda, s’elabora amb l’anomenada oliva arbequina que, segons la llegenda, és originària de Palestina i va ser introduïda a Catalunya el segle XVIII pel duc de Medinaceli. L’oli produït a la comarca de les Garrigues i exposat a la fira és classificat de qualitat verge extra; aquesta etiqueta només l’obtenen els olis amb un nivell d’acidesa molt baix o inexistent, i per aconseguir-ho es requereix una major dedicació tant a l’hora de recollir les olives com per premsar-les. Cada expositor dedicat a la producció i venda d’oli -més d’una trentena aquest any- ofereix un producte diferenciat de la resta, ja sigui en els matisos dels seus olis o en la forma específica de premsament de l’oliva.

Dinars, concursos i una cursa
Tenint en compte que aquesta fira aplega entorn dels 60.000 visitants anuals, s’han previst tota mena d’actes relacionats amb el producte estrella de la comarca, i que van des de dinars populars fins a xerrades de nutricionistes, passant per tasts d’oli i un concert dels Catarres, passant per tasts d’oli.

Per altra banda també s’han convocat diferents concursos firals, entre els quals es premiarà el millor oli escollit pel públic. Pels més esportistes també hi haurà competició, i és que aquest any es tornarà a fer, per 13a vegada, la cursa de l’Oli de les Garrigues. Aquesta activitat està planejada per diumenge i compta amb un recorregut de deu quilòmetres i mig; les inscripcions estan obertes a tots aquells que hi vulguin participar.

Per una fira més internacional
Per fer de la Fira de l’Oli de les Borges una mostra de caràcter internacional, aquest any s’ha convidat set periodistes i bloguers d’arreu d’Europa en qualitat d’especialistes en turisme i gastronomia. Durant aquests dies visitaran el patrimoni cultural, alguns cellers de vi i molins d’oli de les Garrigues, i també assistiran a alguns actes de la mostra.

Entre els convidats trobem perfils molt diferents. Trobem gent com Pere Duran, president de la Penya Gastronòmica del Barça; Sue Tolson, sommelier, periodista i bloguer britànica assentada a Hongria; Alberto López de Ipiña, conseller de Slow Food per a Espanya i Portugal o Laure Marie Ducloy, enòloga francesa.

Més notícies

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €