La festa de Corpus 2020 esquiva la covid-19 i se celebra virtualment

  • Enguany la major part dels municipis no podran celebrar la festa com és habitual a causa de les restriccions pel coronavirus

VilaWeb
Redacció
10.06.2020 - 21:50
Actualització: 11.06.2020 - 07:37

Un any més, i ja en són set-cents, celebrem a casa nostra una de les festes més esteses per Europa: Corpus Christi. És una celebració religiosa que ha servit de referent per a les desfilades i festes majors actuals. De fet, la major part de les manifestacions de cultura popular tenen l’origen en les processons de Corpus, que antigament eren les festes més destacades de cada ciutat.

Enguany la major part dels municipis no podran celebrar la festa com és habitual a causa de les restriccions pel coronavirus, però en molts casos han organitzat veritables festes majors confinades, que pretenen de fer pedagogia i explicar tots els detalls d’aquesta diada tan popular i, alhora, tan desconeguda. A la major part de viles i ciutats sí que es podrà participar en l’ofici solemne dins les esglésies, on caldrà comptar amb totes les mesures de seguretat.

Cartell del Corpus de Barcelona 2020
Cartell del Corpus de Barcelona 2020.

Set-cents anys de Corpus a Barcelona

La processó de Corpus de Barcelona, la primera documentada als Països Catalans, arriba als set-cents anys d’història. I per celebrar-ho, s’ha presentat un programa amb una cinquantena d’activitats telemàtiques, com ara el Joc del Corpus de Barcelona, l’exposició ‘Corpus a Barcelona’, la Ruta virtual del Corpus, el Retallable dels Gegants de la Ciutat, l’Ou com Balla de la Catedral en streaming i el time-lapse del muntatge de la catifa de flors de la Casa dels Entremesos.

A més, el folklorista Amadeu Carbó ha escrit el llibre Corpus, la festa de les festes i la Generalitat presenta l’exposició ‘Corpus de paper’. Fins dissabte, dia 13, es pot col·laborar en la confecció de la catifa de flors de Gràcia, la primera que es fa en format virtual.

Corpus a València

València va ser la segona ciutat del país a celebrar la processó de Corpus i actualment és la que conserva una processó més lluïda gràcies a les seves roques, figures, misteris i danses tan espectaculars. Una de les icones de la festa és la Moma, una dansa que representa la lluita entre la virtut, encarnada per la Moma, i els set pecats capitals, interpretats pels Momos.

En aquesta festa tan singular, els Amics del Corpus de València han elaborat unes làmines que representen algunes escenes de la celebració i que formaran part del Calendari de Corpus a Corpus, ja tradicional. Aquestes il·lustracions es poden veure ací. A més, s’ha editat un vídeo amb les decimetes, poemes que es reparteixen cada any a la Cavalcada del Convit.

Cartell del Corpus de Solsona 2020.
Cartell del Corpus de Solsona 2020.

El Corpus de Solsona, també a les xarxes

El Corpus també és una de les festes més rellevants de Solsona. La ciutat compta amb un ric conjunt d’improperis que surten a ballar per Corpus i per la festa major: els gegants, els nans, els óssos, el Drac (encara és l’original del 1692), l’Àliga… i que enguany no podran executar les seves danses.

Però l’Agrupació de Geganters i l’ajuntament han preparat una programació digital per a fer entrar la festa a casa dels solsonins. Per exemple, s’han organitzat audicions, repics de campanes, vídeos… i es fa una crida a fer catifes de flors al balcó de casa.

Patum confinada
Patum confinada.

Berga vota ‘no’ a la Patum 2020

Tradicionalment, Berga celebra la seva festa grossa amb motiu del Corpus. És la Patum, una festa declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. En aquest any excepcional, els regidors van votar no a celebrar la Patum aquest Corpus, decisió presa durant el ple de l’Ascensió.

En el cas berguedà també s’ha optat per organitzar una festa a les xarxes. ‘La Patum confinada’ comptarà amb un concert de les músiques de la Patum, una jornada infantil solidària amb la Marató de TV3, una ofrena floral a la Mare de Déu de Queralt i el lliurament dels rams de les gegantes a les residències de gent gran de la ciutat. A més, s’han creat uns filtres d’Instagram que ens situen dins un gegant o en un salt de plens a la plaça de Sant Pere.

Corpus de Reus 2020
Corpus de Reus 2020.

El Corpus reconvertit de Reus

La sortida dels nanos, els gegants, la Mulassa i l’Àliga és, sens dubte, el més esperat de tot el Corpus reusenc. Una prova de la popularitat de temps immemorials és el nom de la campana de la Prioral que anuncia la sortida: la Campana dels Gegants. I si parlem de Reus no hem de passar per alt la coca amb cireres, un dolç típic en molts Corpus del país però que a la ciutat ha arrelat amb força.

Enguany a la capital del Baix Camp tampoc no s’hi celebrarà un Corpus com pertoca. Però el coronavirus no ha esguerrat del tot la festa i l’ajuntament ha presentat una programació ben lluïda, amb activitats en línia i un seguit de vídeos a YouTube. S’hi podrà descobrir, per exemple, la recepta de la coca amb cireres i els secrets de l’ou com balla.

Corpus de Xàtiva
Corpus de Xàtiva.

El Corpus de Xàtiva, de casa estant

La tradicional festa del Corpus de Xàtiva fa anys que va a l’alça, gràcies a l’Associació del Corpus. L’any passat es va recuperar la Tortuga, que s’afegia als gegants, els nans i els nombrosos balls tradicionals d’aquesta celebració: el ball del paloteig, el dels arquets, el de cavallets, el de la magrana…

Enguany el Corpus es viurà a casa, amb la iniciativa de l’associació de convidar a engalanar els balcons. A més, es podran descobrir les danses i elements propis de la festa gràcies als vídeos que s’han penjat al Facebook del Corpus de Xàtiva. 

Corpus Sitges 2020
Corpus Sitges 2020

Un Corpus diferent a Sitges

Si pensem en el Corpus, és probable que ens vingui al cap la imatge de les catifes de flors de Sitges. La vila ha conservat la tradició d’ençà de l’any 1814 i l’ha convertit en una insígnia de la festa. Fins i tot se’n feien concursos i cada any els carrers competien entre ells.

Enguany, com en tantes altres poblacions, la festa s’ha programat amb activitats a les xarxes. Però no tot serà virtual. Dissabte es podrà visitar l’ou com balla al Palau Maricel i es confeccionarà una catifa de flors a la plaça del Baluard, que serà obra dels representants de totes les catifes sitgetanes. En podeu consultar tota la programació clicant ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any