Benicarló està de festa. Fins al 28 de gener s’hi fa la Festa de la Carxofa, una celebració popular que gira al voltant d’aquesta hortalissa amb Denominació d’Origen Protegida convertida en el producte més característic de la ciutat.

Durant tot el mes s’aniran succeint diferents actes amb la carxofa com a protagonista, des de fires de proximitat fins a la ja tradicional ‘Volta a peu pels Aljubs’. Destaca, per exemple,  la ponència ‘La carxofa DO ecològica com a oportunitat: un enfocament diferent’, del 19 de gener, que donarà un punt de vista expert sobre el cultiu ecològic del producte estrella de Benicarló.

Les jornades gastronòmiques, que enguany s’allargaran fins a mitjan març, marquen les agendes dels benicarlandos i també dels turistes que busquen productes de qualitat de la terreta, amb tallers de cuina de la carxofa, degustacions populars i guardons a les millors elaboracions.

Una novetat d’aquesta edició és el ‘premi al pinxo més etxurat 2018’, atorgat pel col·lectiu d’esbossos de carrer Urban Sketchers Maestrat. A partir de rutes que uneixen paisatge i gastronomia com a objectes artístics, el grup escollirà la millor il·lustració temàtica. A més, el festí no s’atura, perquè per cada compra als comerços participants de la festa els clients entraran en el sorteig de menús per a dues persones en els restaurants de la ciutat.

La Festa de la Carxofa és una oportunitat per a promocionar  un producte tan saludable com arrelat a la zona. Com que és una hortalissa de temporada, les qualitats de la carxofa es multipliquen durant els tres primers mesos de l’any, quan se’n recullen els millors exemplars. Les seves propietats diürètiques i el seu contingut alt en fibra fan de la carxofa un aliment ideal per a filtrar els excessos del Nadal i, naturalment, per a continuar la celebració amb receptes més lleugeres però igualment delitables.

Benicarló, però, no és l’única ciutat que celebra una festa gastronòmica dedicada a la carxofa; altres municipis amb tradició de conreu d’aquesta hortalissa com Cambrils i el Prat del Llobregat fan durant el mes de març i abril fires dedicades a la carxofa destinades a promocionar l’ús d’aquest aliment en les receptes de la dieta mediterrània.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]