Les tres principals entitats culturals dels Països Catalans, Acció Cultural del País
Valencià (ACPV), Obra Cultural Balear (OCB) i Òmnium Cultural han nomenat Jordi
Cuixart com a president de la federació que les aglutina, la Federació Llull. Tal com han fet públic a través d’un comunicat, les tres entitats volen denunciar amb aquesta elecció l’empresonament del president d’una entitat cultural; ‘un cas únic dins la Unió Europea’.

Joan Francesc Mira i Anna Oliver (president i tresorera d’ACPV, respectivament), Josep de Luis (president de l’OCB) i Marcel Mauri (vice-president d’Òmnium) han ratificat el nomenament a les portes de la presó de Lledoners, des d’on també han exigit ‘la llibertat dels presos polítics i exiliats i la fi de la repressió política contra drets i llibertats fonamentals’.

Des de la presó, Jordi Cuixart ha refermat la voluntat tant d’Òmnium com de la resta
d’entitats de seguir treballant per la llengua i la cultura catalanes, i ha assegurat que ‘cap
presó escapçarà el compromís compartit de les tres entitats amb la cultura com a
principal instrument de cohesió social i la normalització de les relacions
històriques dels Països Catalans’.

Les tres entitats han abordat el pla de treball, a més de valorar l’actualitat política i
cultural. Així, s’han acordat les principals línies d’actuació de la federació pel curs 2018-
2019. La primera d’aquestes línies és la denúncia del judici polític contra el sobiranisme, la segona és la defensa dels drets i les llibertats democràtiques, la tercera és la projecció de la llengua catalana i la quarta és garantir la reciprocitat de les emissions de les diferents televisions públiques (À punt, IB3 i TV3).

També s’ha decidit de seguir coordinant diferents iniciatives conjuntes com ara la Flama del Canigó o els Focs de Sant Joan, l’extensió dels sopars Estellés o bé dels premis literaris escolars Sambori i Pissiganya, on participen més de 130.000 alumnes.

Cuixart pren el relleu de Joan Francesc Mira i el seu nomenament s’ha fet en paral·lel a la renovació de la Junta Directiva. Joan Francesc Mira (ACPV) ha estat nomenat vice-president i Josep de Luis Ferrer (OCB) secretari-tresorer. Toni Gisbert i Ferran Suay, Blanca de Llobet i Roser Sebastià i Miquel Àngel Grimalt i Antoni Llabrés ocuparan les diferents vocalies de la direcció de la federació. Precisament aquest 2018 es recorda amb l’any Llompart, qui va ser el primer president de la Federació Llull.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb