El tribunal de l’Audiència espanyola que jutja el major Josep Lluís Trapero, la intendenta Teresa Laplana i els ex-alts càrrecs d’Interior Cèsar Puig i Pere Soler és integrat per tres magistrats de la secció primera que també formen part de la persecució contra l’advocat Gonzalo Boye.

La magistrada conservadora Concepción Espejel, que presideix el tribunal, i el magistrat conservador Francisco Vieira van donar suport a l’embargament dels comptes del lletrat dels presidents Torra i Puigdemont i dels consellers exiliats. En canvi, el magistrat progressista Ramón Sáez Valcárcel va ser l’únic que en va discrepar amb el seu vot particular, i donà la raó a Boye.

Espejel, casada amb un coronel de la Guàrdia Civil, ha estat condecorada amb l’Ordre del Mèrit de la Guàrdia Civil. Va presidir també el tribunal que va condemnar els joves d’Altsasu. El PP va fer-la vocal del Consell General del Poder Judicial. Ara jutja l’ex-cúpula dels Mossos durant l’1-O, precisament per un xoc amb la policia espanyola i la Guàrdia Civil. El tribunal, a més, va acceptar que es mantingués l’acusació de la fiscalia per rebel·lió per a quedar-se el judici a Madrid de manera irregular.

Sáez Valcárcel és el ponent del tribunal, i per tant qui redacta l’esborrany de la sentència. Tanmateix, podria passar que fos partidari d’una condemna lleu o d’una absolució, i en canvi Espejel i Vieira volguessin una nova condemna exemplar per sedició i empresonar Trapero, Laplana, Puig i Soler. En aquest cas, Sáez Valcárcel renunciaria a la ponència i emetria el seu vot particular.

Espejel i Vieira, a més, tenen comptes pendents amb Boye. Tots dos han estat apartats per recusacions presentades per l’advocat. Espejel en el cas Bárcenas, per la seva afinitat amb el PP, i Vieira en el judici contra el magistrat Epidio Silva en el cas Blesa. ‘Es va alterar la composició de la sala per modificar-ne les majories, introduint-hi un magistrat com el senyor Vieira, que no formava part de la sala’, criticava Boye en declaracions a VilaWeb arran del seu cas. ‘S’han pres com una cosa personal allò que no és sinó un mecanisme jurídic per a qüestionar en determinats moments la concurrència de motius de recusació dels magistrats. Però aquí sembla que tot és personal’, afegia, sobre les recusacions reeixides.

A més, en el recurs de súplica Boye retreia a Espejel que actués de manera diferent en el seu cas. En una sentència del 2018 per un cas similar va exposar arguments que donaven la raó a l’advocat. Aquesta irregularitat, a més, la va posar de manifest també Sáez Valcárcel en el seu vot particular.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb