El candidat de la CSU i president de l'estat lliure de Baviera, Markus Soeder

La CSU guanyarà les eleccions a Baviera però perdrà la majoria absoluta, segons apunten els primers sondejos a peu d’urna publicats per la premsa alemanya. Si es confirmen, els resultats acabaran amb l’hegemonia històrica dels conservadors bavaresos en aquest estat, amb capital a Munic, i poden tenir un efecte, també, en el govern de coalició d’Angela Merkel. Els sondejos apunten que la CSU hauria obtingut un 35.5% dels vots, amb els verds en segona posició amb un 18.5%. Els socialdemòcrates de l’SPD, socis del govern federal amb la CDU/CSU, han caigut en picat i se situarien en cinquena posició amb un 10% dels vots, per darrere, fins i tot, de la ultradreta d’Alternativa per Alemanya (AfD), que n’hauria obtingut un 11%.

Els sondejos a peu d’urna indiquen que ‘Votants Lliures’ (FW) quedarien com a quarta força amb l’11,5%, amb els liberals tradicionals de l’FDP, amb un 5% dels suports. Aquests últims, però, podrien fins i tot perdre la representació a la cambra si no arriben a aquest percentatge, llindar mínim per aconseguir escons.

Si es confirmen els resultats que assenyalen els sondejos a peu d’urna, Baviera es veurà abocada a formar un govern de coalició. La CSU ja ha anunciat que descarta un govern amb la ultradreta d’AfD.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.