La Crida pel Finançament veu insuficient la proposta de reforma del sistema feta pel govern espanyol

  • Consideren que té mancances com que no aborda l’espoli fiscal, la manca d’inversions al País Valencià, o el que anomenen deure il·legítim

VilaWeb
Redacció
07.12.2021 - 11:35

Després d’analitzar la proposta que el ministeri d’hisenda espanyol va enviar divendres passat a la Generalitat, la Crida pel finançament considera que el document es limita a explicar els mecanismes tècnics que avaluen la població ajustada a cada territori. La Crida considera que el problema de l’infrafinançament valencià no és tècnic, sinó polític.

El portaveu de la Crida, Antoni Infante, considera que tècnicament es podria ajustar la part que té a veure amb el cost real actual de les transferències assumides per les conselleries, però no veu cap solució als problemes de fons. “No hi ha cap proposta per a condonar el deute il·legítim que ens ofega i que ens obliga a gestionar prop del 27% del total dels nostres recursos per a amortitzar-lo”, afirma.

Infante estima que en el document lliurat per la ministra Maria Jesús Monteri no hi ha tampoc cap mecanisme per a compensar la infrainversió que el País Valencià pateix des de fa més de cent anys, ni per a garantir la sobirania fiscal i econòmica del País Valencià que és una de les demandes històriques.

Model multilateral

Un altre dels retrets que la Crida pel Finançament fa al projecte enviat pel govern espanyol és que el que ha plantejat el ministeri d’hisenda és un model de negociació multilateral on l’estat es concedeix el paper de mediador. “Es genera així la falsa idea que els problemes de finançament autonòmic són fruit de la relació econòmica entre les diverses autonomies, quan els veritables problemes els genera l’estat des de Madrid de manera asimètrica als diversos territoris”, afirmen.

Anys de retard

El govern espanyol va lliurar divendres una proposta de reforma del sistema de finançament que era reclamada des de feia anys tant des del govern del Botànic com per diverses entitats reunides entorn de la Crida pel Finançament com en la Plataforma el Finançament just. La ministra d’hisenda, Maria Jesús Montero, s’hi havia compromès en reiterades ocasions però mai havia complit la paraula. 

El 20 de novembre, aquestes dues i altres entitats van convocar manifestacions a València, Castelló i Alacant per a demanar al govern espanyol que complira la paraula.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any