Després d’analitzar la proposta que el ministeri d’hisenda espanyol va enviar divendres passat a la Generalitat, la Crida pel finançament considera que el document es limita a explicar els mecanismes tècnics que avaluen la població ajustada a cada territori. La Crida considera que el problema de l’infrafinançament valencià no és tècnic, sinó polític.

El portaveu de la Crida, Antoni Infante, considera que tècnicament es podria ajustar la part que té a veure amb el cost real actual de les transferències assumides per les conselleries, però no veu cap solució als problemes de fons. “No hi ha cap proposta per a condonar el deute il·legítim que ens ofega i que ens obliga a gestionar prop del 27% del total dels nostres recursos per a amortitzar-lo”, afirma.

Infante estima que en el document lliurat per la ministra Maria Jesús Monteri no hi ha tampoc cap mecanisme per a compensar la infrainversió que el País Valencià pateix des de fa més de cent anys, ni per a garantir la sobirania fiscal i econòmica del País Valencià que és una de les demandes històriques.

Model multilateral

Un altre dels retrets que la Crida pel Finançament fa al projecte enviat pel govern espanyol és que el que ha plantejat el ministeri d’hisenda és un model de negociació multilateral on l’estat es concedeix el paper de mediador. “Es genera així la falsa idea que els problemes de finançament autonòmic són fruit de la relació econòmica entre les diverses autonomies, quan els veritables problemes els genera l’estat des de Madrid de manera asimètrica als diversos territoris”, afirmen.

Anys de retard

El govern espanyol va lliurar divendres una proposta de reforma del sistema de finançament que era reclamada des de feia anys tant des del govern del Botànic com per diverses entitats reunides entorn de la Crida pel Finançament com en la Plataforma el Finançament just. La ministra d’hisenda, Maria Jesús Montero, s’hi havia compromès en reiterades ocasions però mai havia complit la paraula. 

El 20 de novembre, aquestes dues i altres entitats van convocar manifestacions a València, Castelló i Alacant per a demanar al govern espanyol que complira la paraula.

Les claus d’una asfíxia econòmica persistent al País Valencià 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.