El Ministeri d’Hisenda espanyol presenta la proposta de finançament d’acord amb la població ajustada

  • És el model que havia reclamat el País Valencià per tal d'adreçar el problema de l'infrafinançament

VilaWeb
Europa Press
03.12.2021 - 16:00
Actualització: 03.12.2021 - 22:57

La ministra d’Hisenda espanyola, María Jesús Montero, ha transmès avui la proposta de finançament del govern espanyol a totes les autonomies de règim comú. La proposta es fa d’acord amb criteri de població ajustada, i servirà com a primer document per a encetar el debat sobre el nou sistema de finançament espanyol. El document s’havia de presentar abans de desembre, però l’executiu espanyol l’ha fet arribar a les comunitats amb retard.

El càlcul de població ajustada determina el repartiment dels recursos en funció de les circumstàncies demogràfiques, social o territorials. Es tracta del model que reclamava el País Valencià per tal d’adreçar el problema de l’infrafinançament. El Ministeri d’Hisenda espanyol assegura que el criteri de població ajustada és la variable adient per a les comunitats infrafinançades, i que per això gaudeix d’un consens notable. Tanmateix, Montero admet que cal millorar la fórmula de càlcul i de repartiment per tipologia de despesa.

El govern espanyol ha declarat, a més, haver analitzat “empíricament” la distribució de la despesa autonòmica, tot examinant les necessitats d’inversió de les comunitats en sanitat, educació o serveis socials, entre d’altres. També ha reivindicat haver incorporat al càlcul variables correctives de caràcter geogràfic, com ara la superfície o la insularitat, i demogràfic, com ara la dispersió o la despoblació.

S’obre així el període, que s’allargarà durant aquest mes i el següent, perquè les comunitats presentin observacions i facin aportacions al document. El ministeri defensa que s’han tingut en compte les aportacions de totes les comunitats a l’hora d’elaborar-lo.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any