La comunitat educativa s’ha reunit aquest divendres per segona vegada a instàncies del Síndic de Greuges i com a resposta als informes sobre la segregació escolar a Catalunya. De les trobades en sortirà un pacte contra la segregació escolar que, segons ha informat Ribó, se signarà la tardor vinent. Ribó s’ha mostrat satisfet de la voluntat d’acord de tots els agents i ha celebrat també, l’aposta per la transparència de l’administració, com a condició bàsica per garantir l’equitat. La consellera Clara Ponsatí ha destacat la creació de l’Observatori de l’Equitat del Sistema Educatiu com a eina imprescindible per fer els diagnòstics i ‘’filar prim’’ en aquests problemes per buscar-hi solucions.

Com gestionar els canvis possibles de centre, els criteris per al seguiment de les assignacions d’ofici, la limitació de les matrícules fora de termini en centres socialment desfavoris, com es detecten les necessitats educatives especials o quin és el procediment previ d’informació de places vacants als centres són algunes de les mesures que formaran part del futur pacte contra la segregació escolar, un document que la comunitat educativa preveu signar la tardor vinent. Així ho ha comunicat aquest divendres el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, després d’una reunió entre administració, sindicats, patronals i famílies, aquest divendres.

Ha estat la segona trobada de la comunitat educativa per abordar la segregació escolar, després dels informes que ha elaborat la institució sobre la manca d’equitat del sistema educatiu català. En aquest sentit, Rafael Ribó, s’ha mostrat molt satisfet dels resultats d’aquestes reunions i ha destacat la voluntat ‘’de consens’’ entre els diferents agents. Si el pacte se signa, es preveu que la comunitat educativa faci reunions periòdiques sobre el compliment dels compromisos adquirits.

El Departament d’Ensenyament serà, si s’arriba al consens, qui centralitzarà la dinamització de les actuacions, i a més, el Síndic elaborarà un document bianual de balanç per presentar al Parlament. La consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, en la seva primera intervenció com a titular del Departament ha destacat els canvis que ja s’han dut a terme aquest any, en el procés de preinscripció, per millorar en equitat, com pot ser el major control dels documents que acrediten condicions amb punts extraordinaris, la publicació de les places vacants o l’assignació, en cas de quedar fora d ela primera opció, en funció de tota la llista de prioritats. Per Ponsatí, el Departament també ha posat en marxa un nou instrument, l’Observatori de l’Equitat del Sistema Educatiu, com a eina imprescindible per tenir un anàlisis ‘’independent’’ de la situació i aportar solucions als problemes.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]