La Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) ha sancionat l’SGAE per ‘pràctiques d’abús de posició de domini en el sector de la gestió dels drets musicals a Espanya’. Segons un comunicat de la CNMC, l’expedient es va iniciar arran de dues de denúncies presentades de forma independent per Derechos de Autor de Medios Audiovisuales de Gestión (DAMA) i Unison Rights. Segons la CNMC, l’SGAE ha ‘abusat de la seva posició de domini en la gestió i explotació de drets de propietat intel·lectual d’autors i editors d’obres musicals i audiovisuals’ i ha imposat ‘condicions contractuals que obliguen a l’autor a confiar-li la gestió de la totalitat dels drets de les seves obres’.

La CNMC ha apuntat que ‘la conducta il·lícita’ es va produir en diverses actuacions desenvolupades per l’SGAE als mercats en els quals té posició de domini al tractar-se de l’entitat de gestió de drets d’autor ‘amb posició monopolística o major quota en els mateixos’. La Comissió Nacional del Mercat i la Competència ha denunciat que l’SGAE ‘ha abusat de la seva posició de domini’ a l’imposar unes condicions estatutàries i contractuals que restringeixen ‘injustificadament’ la llibertat dels seus socis per decidir si se li atribueixen o li retiren en part la gestió dels seus drets’.

De fet, es ressalta que l’abús es produeix tant en el moment de l’atribució inicial de la gestió com durant la vigència del contracte, ja que impedeix la retirada parcial de part dels drets. La Comissió també considera que l’SGAE ha abusat de la seva posició dominant en la concessió d’autoritzacions i remuneració dels drets de reproducció i comunicació pública d’autors i editors d’obres musicals i audiovisuals.

En aquest cas, segons la resolució, a través de la venda conjunta d’autoritzacions de reproducció i comunicació pública dels drets de propietat intel·lectual que gestiona i l’absència del desglossament tarifari entre el repertori audiovisual i musical. La CNMC considera acreditada una ‘infracció única i continuada’ de l’article 2 de la Llei de Defensa de la Competència (LDC) i de l’article 102 del Tractat de Funcionament de la Unión Europea (TFUE) por part de l’SGAE.

També s’ha anunciat que contra aquesta resolució es pot interposar un recurs contenciós-administratiu a l’Audiència Nacional en el termini de dos mesos. Unison ha explicat que és una entitat privada de gestió col·lectiva de drets musicals constituïda com a OGI (Operador de Gestió Independent), a l’empara de la Directiva 2014/26/ UE.

L’entitat ha ressaltat que aquesta directiva europea, trasllada a l’estat espanyol després de les reformes de la Llei de Propietat Intel·lectual, estableix la del monopoli legal de les entitats de gestió tradicionals i que permet la gestió col·lectiva de drets per part d’entitats mercantils. Segons el comunicat d’Unison, la SGAE ‘era, fins ara en la pràctica del mercat de gestió de drets musicals, la única entitat que gestionava els drets dels titulars de drets de continguts musicals a Espanya’ i ‘ostentava un monopoli de facto en la gestió dels drets d’autors i editors’.

Unison ha destacat que va formular la denuncia davant la CNMC posant de manifest una sèrie de fets i circumstàncies que podien ‘impedir o dificultar l’entrada i el desenvolupament de negoci d’Unison en aquest mercat’. Jordi Puy, CEO de UNISON, afirma que ‘des d’Union celebren la resolució del regulador espanyol, que contribueix a garantir la lliure competència al mercat de la gestió de drets musicals’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.