Imatge de l'exterior de la fàbrica Lafgarge de Montcada

Després de dos anys d’investigació la justícia francesa ha encausat la cimentera Lafarge per ‘complicitat amb els crims contra la humanitat’ a Síria. L’empresa francesa està acusada d’haver pagat tretze milions d’euros entre 2012 i 2014 a grups gihadistes armats, entre ells l’autoanomenat Estat Islàmic, que controlaven les carreteres pròximes a la fàbrica. L’objectiu era mantenir activa la producció de la planta de ciment, situada a 160 quilòmetres al nord d’Alep i que durant molt temps va estar enmig del conflicte. Aquesta cimentera és l’antiga Asland.

La cimentera, filial del grup franco-suís LafargeHolcim, també és acusada de violar l’embargament, finançar una organització terrorista i de posar en perill la vida dels seus ex-empleats a Síria i no garantir la seva seguretat. Els jutges hauran de pagar una fiança de trenta milions d’euros, segons la premsa francesa. Lafarge ja ha anunciat que recorrerà aquest encausament, però reconeix ‘una violació de les regles de conformitat interna’ per part de persones que ja van deixar el grup.

La imputació de l’empresa, una de les líders del sector del ciment al món, se suma a la de vuit dels seus directius, inclòs l’ex-president Bruno Lafont. La ONG Sherpa i el Centre Europeu de Drets Constitucionals i Drets Humans (ECCHR), que va iniciar les acusacions contra la cimentera, consideren que és un fet històric fer asseure al banc dels acusats una empresa d’aquestes dimensions. Aquestes ONG han exigit a Lafarge que assumeixi les seves responsabilitats i creï un fons d’indemnització per als antics empleats per danys morals i materials. La investigació va començar arran d’un article publicat el juny de 2016 pel diari francès ‘Le Monde’, que rebel·lava que la filial siriana de Lafarge havia pagat comissions a l’Estat Islàmic per a ‘continuar funcionant durant la guerra’.

Lafarge també és present a Catalunya. La cimentera té una fàbrica a Montcada i Reixac que compta amb més de tres-cents empleats. De fet, va celebrar el seu centenari l’any passat, ja que es va establir al Vallès Occidental el segle passat. L’any 2014, un expert de l’OMS va relacionar les emissions d’aquesta cimentera amb els casos de càncer de veïns de la zona.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.