La Cercavila de l’Imaginari, Premi Previsora General al Projecte de l’Associacionisme Cultural

VilaWeb
Redacció
11.11.2022 - 06:00

Creada el 1999, la Cercavila de l’Imaginari de Vilanova i la Geltrú és protagonitzada, cada 6 d’agost, per nens i adolescents d’entre sis i setze anys. Actualment, està conformada per vuit comparses: el Ball de la Fundació de la Vila Nova, el Ball del Miralpeix, el Ball dels Pescadors, el Ball de la Lluna en un Cove, el Ball de la Sínia, el Ball de les Coves de Ribes i el Ball de l’Arribada del Ferrocarril.

Cadascuna d’aquestes coreografies fa referència a una llegenda o fet històric de la capital del Garraf. En la concessió del Premi Previsora General al Projecte de l’Associacionisme Cultural Català, el jurat dels Premis Antoni Carné ha valorat l’originalitat d’aquesta iniciativa, així com la capacitat per difondre la història i imaginari local de Vilanova i la Geltrú entre les noves generacions.

La infantilització de la festa és un motiu de debat recurrent en la cultura popular. La Cercavila de l’Imaginari neix de la preocupació per incloure els més joves en la Festa Major de Vilanova. Per convertir-los en protagonistes de la festa, els impulsors van prendre dues decisions estratègiques: reservar a la cercavila un espai destacat i exclusiu del programa, per aconseguir que no quedés eclipsada pels seguicis més tradicionals, com la Vigília i el Vot del Poble; i, d’altra banda, rebutjar qualsevol semblança amb la cercavila dels adults. Cadascun dels balls que conformen el seguici és inèdit i ha estat creat amb la participació dels infants i adolescents.

La Cercavila de l’Imaginari va crear-se a partir de la complicitat entre els pabordes de la festa Major del 1999 i els membres del grup de teatres de titelles l’Estaquirot, ajuntant les sinergies d’un bon nombre de creadors i voluntaris de diferents disciplines, que van culminar en el naixement de la cercavila. Actualment, és gestionada per l’Associació Cercavila de l’Imaginari.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català desitja agrair la participació de totes les entitats i particulars en els V Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català. 

Així mateix, vol agrair la implicació activa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA en l’organització d’aquest certament i en el foment de la cultura popular catalana. 

Finalment, desitja mostrar el seu agraïment a totes les institucions i empreses que col·laboren en la seva organització: Previsora General, Arç Cooperativa, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any