Junts es juga la credibilitat a Madrid

  • És molt important de comprovar si, per primera vegada d'ençà del 2017, una part de l'independentisme català decideix d'alliberar-se dels clixés i de les pors i fer-se forta només en els interessos propis del moviment

VilaWeb
Dirigents de Junts, durant la nit electoral.
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Avui és Sant Roc i demà el Gos. Al meu poble fem festa grossa de Sant Gos, amb l’argument que si l’animal va dalt l’anda, és perquè serà sant. Quan caiga el sol, la placeta de l’ullal serà l’escenari d’una coeta mítica, que la tiren només els majorals. Jo la vaig tirar el 1992 i aquell oceà de foc és un dels records més preuats que m’enduré. Per això cada any m’agrada baixar a mirar com els majorals de l’any en curs la tiren. Espere poder-ho fer demà. I dic espere poder-ho fer demà perquè no sabem quantes hores durarà la sessió de constitució de les corts espanyoles, que serà aquest dijous, dia del Gos, a partir de les 10.00. 

El fet insòlit que es faça una sessió com aquesta en un dèsset d’agost ja diu molt de l’excepcionalitat del moment. Però encara diu més el fet que a quaranta-vuit hores no solament no se sàpiga qui serà el president del parlament espanyol, sinó ni tan sols de quin partit. El PSOE està convençut que el càrrec serà seu per aquella teoria seua segons la qual els altres partits no tenen cap més remei que votar-los, tot i que ha acabat per proposar Francina Armengol, que sense cap mena de dubte és la candidata que veurien amb millors ulls tots els independentistes. El PP confia, mentrestant, que això ja no siga veritat, tot i ser conscients de què comportaria a llarg termini. I el PNB s’obre com una tercera via insòlita que per ella sola indica el volum dels canvis que han tingut lloc d’ençà del 2017, del terratrèmol viscut als Països Catalans i a l’estat espanyol. 

Tanmateix, el canvi decisiu està per arribar. I pel que sembla és més a prop que mai. El canvi seria que una part de l’independentisme, en aquest cas Junts, abandone sorollosament la subordinació a la política espanyola i adopte una actitud d’indiferència cap a allò que passa a la metròpoli; que li pot valer una campanya més que notable d’improperis i acusacions, però que també li pot fer recuperar bona part de la credibilitat perduda després del 27-S, amb els pactes autonomistes que va protagonitzar a la Diputació de Barcelona i a la Generalitat.

No hi ha cap país que haja lluitat per la seua independència on els independentistes s’hagen alineat amb un partit de la metròpoli, com si formaren part orgànica del seu entramat polític. Mai. Per dues raons molt simples. La primera és que si tu el que vols és marxar, no pots tenir interessos en la política del país del qual vols marxar. Excepte, òbviament, el de crear les millors condicions possibles per a la teua marxa. I la segona és que tu has d’estar en disposició de negociar la independència amb qui estiga al govern de l’altre país quan es done l’ocasió, com es negocia d’estat a estat, sense apriorismes ideològics que a tu no et valen de res.

En un conflicte nacional la batalla es planteja des d’una nació –com un tot– contra una altra nació –com un tot també. No d’una nació contra una part només de l’altra nació. I és el trencament d’aquesta dinàmica, ni més ni menys, que és ara a les mans de Junts –ja que, ara per ara, no sembla que ERC s’ho puga plantejar això. 

En el procés d’independència de Catalunya, al costat dels evidents i innegables encerts que hi ha hagut, s’han comès grans errors que han tingut costs astronòmics. Que el president Puigdemont no proclamés amb tots els ets i els uts la independència el 10 d’octubre de 2017 va ser-ne el principal. No anar a noves eleccions el 2018 després de la negativa d’ERC a investir Carles Puigdemont a causa de les amenaces judicials, el segon. I votar a favor de la moció de censura de Mariano Rajoy, tot obrint pas a Pedro Sánchez, el tercer. 

Arran d’aquestes tres decisions encadenades, el moviment independentista va entrar en una dinàmica sense cap sentit –per al procés d’independència– que ha durat tots aquests anys i que implica la subordinació a la política espanyola del projecte de tenir un estat propi. Una dinàmica, aquesta, que ERC i el PDECat van assumir diria que, fins i tot, amb orgull –i així els ha anat electoralment–, de la qual la CUP es va desmarcar bé, però sense saber aprofitar-ho i en la que Junts ha anat fent ziga-zagues ideològiques, pràctiques i organitzatives fins fa quatre dies. O tres. O dos. Amb l’exili, evidentment inassimilable i ferm, com a guia, però amb moltes temptacions d’entrar al joc.

Alguna gent es pregunta, per això, avui què ens importa a nosaltres el que puga passar al congrés espanyol i què té a veure això amb el procés d’independència. Doncs mireu, importa molt de veure si, per primera vegada d’ençà del 2017, una part de l’independentisme català decideix d’alliberar-se dels clixés i de les pors i fer-se forta només en els interessos propis del moviment, sense patir per què pensaran els altres. Al preu que siga i assumint qualsevol cost mediàtic. És important, per tant, comprovar si una part de l’independentisme català finalment és immune a l’assimilació espanyola, i es converteix, així, en un element desestabilitzador de primer ordre al qual el sistema no sap com tractar. Entre l’electorat, l’existència d’aquest subconjunt immune ja és ben visible, però encara és l’hora de veure si algú és capaç de replegar el guant al parlament espanyol, i al català!, i posar la directa. I és important, i tan important com ho és, constatar quins serien els efectes d’aquesta actitud nova en un país crispat, irreconciliable i guerracivilista com és Espanya. Albirant, per tant, quin camí pot ser el millor per a posar-la en una situació difícil que ajude a tirar endavant l’objectiu de l’autodeterminació i la independència. 

En aquest canvi, el moment clau és evident que no serà l’elecció de la presidència del congrés, sinó la investidura en unes setmanes de Feijóo o Sánchez, allò que els independentistes faran quan arribe aquest moment. Siga perquè es planten, siga perquè aconsegueixen coses substancials per a l’independentisme, que no agraden ni siguen bones per al PSOE i el PP. Però, en el mentrestant, aquest dijous, dia del Gos, és possible que vegem passar coses, o n’hauríem de veure passar. Espere, de tota manera, que abans els coets tornen a omplir la plaça de l’Ullal de Bétera amb el seu foc purificador.

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors, perquè és gràcies a aquells que ja ens ajuden que podem seguir creixent i oferint-vos tots aquests continguts. La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Com sempre ha fet el millor periodisme a tot el món.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
15.08.2023  ·  22:06

Des del dia de les eleccions de l’estat Espanyol, només hi ha una opció real per a Junts. Han de triar entre Catalunya i uns quants càrrecs. En qualsevol cas, deixar aquella imatge de la prepotència del PSOE amb un pam de nas és la que molts esperen des de fa setmanes. I serà el dia del gos, espere.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
15.08.2023  ·  22:10

Espere i desitge q Junts faça alló q cal per fer impossible la governabilitat d’Espanya, altrament ens esperen decenis de sotmetiment.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
15.08.2023  ·  22:12

Crispetes…

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
15.08.2023  ·  22:12

A mi m’agradaira que Junts presentés el seu candidat a presidir el congrés i si el PSOE no vol que la presidència se la quedi el PP no tingui més remei que votar el candidat de junts i aconseguir que tots els seus stàtl·lits inclosa ERC hagin de votar al candidat de Junts.

Neus Ballbé
Neus Ballbé
15.08.2023  ·  22:15

Jo també espero, benvolgut senyor Partal, que pugueu celebrar la festa grossa de Bétera. En primer lloc, perquè no deixeu de ser-hi i, també, perquè significarà que, finalment, un partit català que es diu independentista podrà aprofitar els seus set diputats per començar a posar l’estat contra les cordes. Ja s’han perdut altres oportunitats, a canvi de res, i potser és hora de provocar que siguin ingovernables i que hagin de ser ells els qui suïn el seu futur.

Pepi Oller
Pepi Oller
15.08.2023  ·  22:16

Observant atentament, amb molta expectació.

Mati Sancho
Mati Sancho
15.08.2023  ·  22:22

Si, a la fi, Junts no manté la dignitat i no abandona la subordinació a la política espanyola (pot afavorir algun partit espanyol si aconsegueix un pacte creïble per a fer camí cap a la independència; si no aconsegueix el pacte, no donant suport cap partit) crec que al president Puigdemont sols li quedarien dues opcions: o donar-se de baixa de Junts o deixar la presidència del CdR. Per coherència amb el que representa el CdR i perquè, almenys, quede alguna entitat que siga creïble.

Roser Bravo
Roser Bravo
15.08.2023  ·  22:26

Esperant el millor seny de JUNTS…. I que no ens tornin a fallar!!!!

M. Marc Pi
M. Marc Pi
15.08.2023  ·  22:38

Com diu na Roser, espero que aquesta volta Junts estigui a l’alçada.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
15.08.2023  ·  22:41

A aquestes alçades de la guerra de descolonització que duem a cap només afegiré uns punts:

1. Nosaltres no “marxem” que diuen en dialecte barceloní. Se’n van de la nostra nació catalana. Com des de fa més de 3 segles han estat expulsats d’unes 30 societats nacionals.

2. A hores d’ara, la gent que governa i dirigeix l’estat colonial ja ha pactat en secret què eixirà demà. Els poders colonials no són babaus i com els tenim acoquinats ho tenen”lligat i ben lligat”. Menystenir l’estat colonial és la pitjor pensada que els colonitzats hem fet d’españa, llur regne i llurs manifassers, per molt que servira per a mantindre alçada la moral dels nostres. Cosa del pujolisme principatí, el canyellisme illens i el campsisme valencia. Sentiments regionals filoespanyolistes.

3. La millor opció per als independentistes és una persona com na Francina Armengol, per tant l’opció millor per a l’estat és Esteban Gonzàlez-Pons, un senyor provinent d’aquesta nació traslladat a Màdrix amb el mateix auto-odi que un Antoni Maura. Això és el que li cal a l’estat colonial español i que alguns membres del psoE desoïran enser secreta i de difícil esbrinament.

4. Per a l’independentisme de combat i alliberament – en feliç definicia d’en Josep Guia- també ens interessa tindre l’opció més colonialista i alhora babaua.

Faig recordatori en paral·lelisme interessat: mentre a Algeria signaven la independència els generals De Gaulle i Ben Bella, el terrós d’en F. Mitterand anava cridant per París “Vive l’Algerie française!”.

Doncs, ací igual.

Josep Blesa (València)

Jordi Brugarolas
Jordi Brugarolas
15.08.2023  ·  22:48

Per coherència, si volem la independència, és que ens considerem espanyols per força ara com ara, i per tant qui presideix el Congrés i la Moncloa, encara que ens afecti, tant se’ns en refot.

Rubén Cruz
Rubén Cruz
15.08.2023  ·  22:51

Ben vist, senyor Gomà.
Entenc que aquest cop d’efecte serà tot el que els indepes podem esperar, ja que la matèria fosca a España s’alinearà tot seguit per fer possible un govern del PP no que sigui per majoria simple en segona votació amb les necessàries abstencions.
Si prèviament Junts arriba a presidir la mesa del Congreso, quin paper tan galdós si no mantenen el pols lingüístic a diari enfrontats a les majories hispàniques!

Ramon Nogués
Ramon Nogués
15.08.2023  ·  22:51

27-O, fer-se enrere en la proclamació de l’independència, el primer greu i gran error, sense aquest, els següents no els hauríem de lamentar. Ara és molt senzill criticar per part del partit president que es va fer enrere, el que va cometre el pecat original, malparlar de tot lo que han fet els demés.
Qui més en tingui, que se’n valgui!

Josep Sivillà
Josep Sivillà
15.08.2023  ·  22:52

Ostres, ostres, seria brutal que Junts jugués aquest paper rupturista amb una jugada en favor del MOVIMENT.

Xavier Vila
Xavier Vila
15.08.2023  ·  22:55

L’any que ve hi ha eleccions a Catalunya, si junts vol la presidència de la Generalitat ha de blocar el parlament espanyol, encara que amb la repetició d’eleccions no fos determinant.

Xavier Massot
Xavier Massot
15.08.2023  ·  23:01

Junts hauria de calcular de fer l’empat infinit, és a dir cedir algun diputat al bloc PSOE i la resta abstenir-se o sortir de l’hemicicle, mantenir això mentreno li donin alguna cosa significativa, per exemple mostrar una comunicació oficial al Parlament Europeu que el català és oficial a Espanya, perquè això no necessita ni votació al Congrés.

joan rovira
joan rovira
15.08.2023  ·  23:10

Sr. director, efectivament, és el camí que fa bosc (El sol i les fogueres) o el d’Anna Schmidt a l’escena final de (El Tercer Home).

Els marges del camí de la nació catalana hi són. Només cal desbrossar-los i transitar-los, una altra vegada, per la gent lliure.

PS.
* “El sol i les fogueres”, Perejaume, Tushita edicions, 2022, pàg.103.
* “El Tercer Home”, pel.lícula britànica filmada a la Viena ocupada, dirigida per Carol Reed, 1949, guió de Graham Green. Joseph Cotton (Holly Martins), Orson Wells (Harry Lime), Alida Valli (Anna Schmidt). I, la cítara…
* La gent de muntanya, del camp, de la mar, de les fàbriques, dels despatxos, dels pobles, de les ciutats, dels que viuen a altres contrades. Aquests són els protagonistes conscients del camí que fa caminant bosc…

Jaume Bonet
Jaume Bonet
15.08.2023  ·  23:12

Jo no crec que ningú tengui dret a amnistiar els responsables ni els col·laboradors d’això https://spanishpolice.github.io
ni els organitzadors i encobridors d’això altre
Fils 17 A https://twitter.com/jaumemoll/status/1534137023589756936?s=20&t=CkoPfpuBH0te5dA1MItBTg
MArgallo https://twitter.com/dnicatala/status/1684968694621904915?s=20
17A un any després https://twitter.com/LaRepublicaCat/status/1559067552495665152?s=20&t=rCWOkavcNgs9jwAE8y72wA

Daniel Llorca
Daniel Llorca
15.08.2023  ·  23:14

Coincideixo 100% amb l’editorial.

L’altre dia “discutia” amb un amic respecte si era millor que governés PSOE O PP-VOX, i jo li vaig dir que poc m’importava si Catalunya guanyava alguna cosa que valgués de veritat la pena, que per mi tant PSOE com PP-VOX eren per Catalunya el mateix. Hem de “sortir del armari” i desacomplexar-nos d’un vegada per totes, si no guanya Catalunya ens tindran en contra.

Guillem Canet
Guillem Canet
15.08.2023  ·  23:35

Si no ho entes malament, si Coalicio Canaria vota Psoe o PP i junts s’abste sortiria president el qui votes CC. Si es aixi, molt em temo que decidira CC i Jints es quedara amb un pam de nas.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
15.08.2023  ·  23:41

Sí, dijous, crispetes i a veure l’espectacle. I sí, espero que Junts s’alliberi d’una vegada de la politica i politiqueta espanyoles! Ja toca,caram! I amb coherència, fermesa i perspectiva, no cal pidolar res: el peix caurà al cove tot solet! També cauran insults i resgaments de vestidures, alguns segurament no esperats i sorprenents, i la consegüent repressió que seguirà sent l’únic recurs de España; o potser no, si veuen que el joc ha canviat de mans i de reglaments….

Miquel Amorós
Miquel Amorós
15.08.2023  ·  23:44

En Josep Blesa té raó. Ens hem de descolonitzar el cap i llavors cal dir ‘que marxen ells de la nostra terra’.
Nosaltres no marxem. Encara que vulgui dir que marxem d’Espanya.
Em sembla més coherent el que diu en Blesa.

Després d’aquest preàmbul, permeteu-me dir que JUNTS no te una tasca fàcil si el que vol és aconseguir un empat.
I tinc entès que sí hi ha un empat, cal tornar a votar fins a desempatar.

I, a més, cal fer un càlcul de probabilitats matemàtic i saber jugar al pòquer.
Si, al pòquer. Perquè aquí ningú sabrà què vota i es pot anar de farol.

Jo no se els jocs aquests del Parlament, però espero i desitjo que en Puigdemont i els seus,
sí sàpiguen jugar al joc, l’objectiu principal del qual és el bloqueig i fer el màxim de mal possible a l’enemic.
Perquè per guanyar necessitem primer debilitar Espanya perquè no li quedi gaire força.
I dominar els temps i el relat.
Com ho vam aconseguir l’1 d’octubre.

Això és la Confrontació Democràtica que predica el nostre 130é MHP Carles Puigdemont el Gran.

Només ell té les dues coses, oposades, la qual una ha estat conseqüència de l’altra:

1. El pecat original de no haver fet possible la independència quan tenia la gent disposada al carrer.
Estic segur que no ho repetiria per res del món doncs és com una espina clavada.

2. La experiència que li ha donat la negociació amb l’estat espanyol en els moments tan critics de l’octubre de 2017.
Una experiència preciosa i inestimable que el situa en un estadi de privilegi en la coneixença de l’enemic.

Confiem amb el nostre President.

Ell sap que si es fidel a Catalunya, la gent li tornara amb escreix.

El preu és el de guanyar-se els que es van abstenir i enviar ERC i al traïdor Junqueras a la paperera de la història.

I això ho aconseguirà si força noves eleccions.

Jo mateix, que em vaig abstenir, en les properes votaria JUNTS amb entusiasme.

Enric Viver
Enric Viver
15.08.2023  ·  23:54

Junts té a les mans la poma de la discòrdia. Amb la composició del Congrés no és racional investir a Pedro Sánchez, sinó a una independent.
El PSOE no ho acceptarà, i serà el responsable d’anar a noves eleccions.

Jaume Riu
Jaume Riu
16.08.2023  ·  00:04

IMMUNES A L’ASSIMILACIÓ ESPANYOLA
Molts, com jo mateix, volem ser immunes a l’assimilació espanyola, i això no és d’ara, ja ve de fa cinquanta anys.
Per mi, el DNI ha tingut el mateix valor que una tarjeta VISA, que no comparteixo en absolut l’entramat del banc i de la política que hi ha al darrere, ni VISA ni DNI no em defineixen però els faig servir pr pagar autopistes o per poder votar.
Sempre he procutat ser immune a l’assimilació i, més encara, immune a l’assimilació DNI.
Doncs bé, tal com diu Vicent Partal, ja era hora que una part de l’independentisme es decideixi a ser immune a l’assimilació espanyola

Ramon Perera
Ramon Perera
16.08.2023  ·  00:19

No hi ha molts aspectes essencials. Un d’ells és aquest que surt esmentat a l’editorial: “la batalla es planteja des d’una nació –com un tot–…”.

Què hi hem d’anar a fer a Madrid?
Per entendre-ho clarament voldria fer servir una metàfora.
No sé si molta gent coneix la diferència entre un examen i una oposició.
Treure una bona nota en un examen només depèn d’un mateix.
En una oposició no n’hi ha prou de fer-ho [molt] bé. Cal fer-ho millor que els altres opositors.
Només fent-ho millor que els altres es pot guanyar la plaça, és a dir, assolir la independència.

Ara ja puc explicar què hi hem d’anar a fer a Madrid.

No es tracta de guanyar una batalla de política espanyola [per que no és el nostre país] sinó de fer evident que els nostres diputats [els que estiguin per la feina] no representen un partit sinó una nació com un tot i que afebliran tan com puguin l’opositor adversari. I aquest no és el final de l’oposició sinó només la prova en curs. L’oposició només s’acabarà guanyant i consolidant la independència.

Gerber van
Gerber van
16.08.2023  ·  00:41

Demà no només és festa del gos, sinó també l’aniversari dels atemptats a Barcelona i Cambrils. Fer mal al màxim a Espanya i destrossar-la de tal manera que no es torni a aixecar mai més. Això és el que es mereix un Estat que permet i encobri atemptats terroristes contra els seus ciutadans.

Ni oblit ni perdó.

Frederic Varela
Frederic Varela
16.08.2023  ·  01:05

Crec que n’esperem massa de Junts, i no és just.
Junts no és, malauradament, el Scottish National Party, un partit amb una nació al darrere. És només una part d’aquesta olla de grills fratricida en què s’ha convertit l’independentisme català.

Berta Carulla
Berta Carulla
16.08.2023  ·  01:21

Pensava que ningú no faria esment de l’aniversari del 17-A. Gràcies, Gerber van. Catalunya vam ser en la tragèdia la sobirana que hauríem de ser sempre i españa va ser l’ombra dels terroristes, interpretant la seva indecent comèdia, envaint com sempre amb foscor que ofega.

Ada Colau aquell dia va vendre la seva ànima a canvi d’entregar la ciutat de Barcelona a les clavegueres, el seu somriure irreverent mentre molts ploraven víctimes va ser immortalitzar a les instantànies que han de perdurar als annals.

Colau, Junqueras, Aragonès, Collboni, Tardà, Franco….. españa els dóna la força, en la nostra mà està desactivar-los arrabassant el poder a españa. Desallotjar-la del país és prioritat i objectiu.

Miquel M.Matas
Miquel M.Matas
16.08.2023  ·  02:07

Ara és que això ja no va d’ aquest pal.
Ara va de salvar la nació
No va de salvar la re`pública inexistent perque Puigdemeont no la va sapiguer defensa.
Ara com a minim Puigdemeont ha de facilitar salvar la nació, i evitar que sigui destruida per Vox i els seus acòlits del PP.

NURIA FONT
NURIA FONT
16.08.2023  ·  02:25

Jo també edpero wue Junts estigui a l’alçada. És la nostra darrera opotunitat !!!

Josep Marrasé
Josep Marrasé
16.08.2023  ·  02:44

JuntsxCat pot fer una bona feina, la podria fer si anés recolzat per altres forces independentistes. Però està sola, molt sola. Per un costat ERC li posarà tots els pals a les rodes que pugui. per una qüestió de compatibilitat política que deriva de una rebequeria dels esquerrans de ja fa temps. Per l’altre flanc els de la CUP no s’avenen a negociar amb ningú que no pensi com ells, talment són poc intel·ligents.
Per tant, només ens queda estar amatents a tot allò que vindrà sense que ningú ho hagi buscat.

Salvador Molins
Salvador Molins
16.08.2023  ·  03:40

Cal votar “No” a la presidència del Congrés espanyol, perquè refiar-se de votar “No” qualsevol investidura serà endebades davant el probable pacte entre el PSOE i el PP o qualsevol altre tipus de cessió de vots.

L’independentisme, en aquest cas Junts, ha de desestabilitzar Espanya ara, arribi al nivell que arribi, ha d’ensenyar les dents sense cap intenció d’anar de catxa sinó ben real.

Qui no respecta Catalunya, l’1-O, la DUI i la consegüent República Catalana Independent, no mereix de cap manera que se’l respecti a ell -ell, en el nostre cas, és Espanya-.

Tan el “No” al president del “Parlamento Español” com el “No” a qualsevol investidura, en cas d’arribar a aquesta darrera votació, serà internacionalment un autèntic desmentiment de la falsa pacificació que esgrimeix de forma orgullosa i insolent el president espanyol Sánchez.

Cal que diguem “No” a Espanya, contínuament. Cal que ens disposem completar la DUI que el Parlament Català va votar i va guanyar el 27 d’octubre de 2017.

Puigdemont i Junts tenen l’opció de demostrar a tothom la seva voluntat veritable d’independència, la seva coherència. En aquests moments, en aquest nou pas d’ara, l’avenç de la Independència i del nostre procés estan en mans novament de Puigdemont i de Junts.

Demà passat, perduda o guanyada l’ocasió, haurem de continuar lluitant i persistint. Tan de bo siguem coherents.

Joan Benet
Joan Benet
16.08.2023  ·  05:20

O fan el que tots esperem o a seguir el camí d’ERC i l’abstenció agafant gruix.
Jo crec que no haurien ni de votar…
A més crec que els espanyols ja tenen coll avall que hi haurà repetició d’eleccions.
En cas contrari, és presenta una legislatura endimoniada per Sánchez.

Jaume Sastre
Jaume Sastre
16.08.2023  ·  06:42

Com pot afirmar Vicent Partal que “Francina Armengol, sense cap mena de dubte és la candidata que veurien amb millors ulls tots els independentistes”? Com s’atreveix a parlar en nom de tots els independentistes? Però, on arribarem? Partal mai no diria que Iceta o Illa “sense cap mena de dubte són els candidats que amb millors ulls veurien tots els independentistes”, i si ho digués hi hauria un escàndol entre els lectors i subscriptors de Vilaweb.

Partal aplica un doble sedàs als dirigents del PSOE segons si són de Barcelona o de les Illes per desconeixement, per altivesa o per prejudicis. En català deim que els sants només fan miracles de lluny!
Si Partal hagués de suportar Armengol de prop sabria que és una cínica, una provinciana, una assimilada i una oportunista que fa la feina bruta de Madrid a les colònies, a més d’una fracassada que ha perdut el poder, entre d’altres raons, per haver deixat abandonats els docents del Tsunami Verd i de la vaga indefinida de l’Assemblea de Docents que van derrotar Bauzà i li van obrir a costa sacrificis les portes del Govern balear.
A Mallorca no han guanyat el govern PP i VOX sinó que són n’Armengol i els seus socis de Podemos i de Més que l’han perdut per haver decebut i traït els seus votants portant a la pràctica en temes de protecció del territori, llengua, educació, sanitat… moltes polítiques de PP i de VOX. Aquesta és la crua realitat!

Lluís Paloma
Lluís Paloma
16.08.2023  ·  06:46

El dubte és quina part de Junts veurem actuar. Junts té dues ànimes, i en realitat cada una d’elles hauria de ser al seu propi partit. Sobre la sessió de demà, comptem també que Coalición Canaria és de dretes i que no és precisament indepe del seu país, com a molt regionalista. Jo encara no preparo les crispetes, per si de cas.

Carme Garcia
Carme Garcia
16.08.2023  ·  06:52

Espero que la Miriam Nogueras en el faristol, faci entendre que els vots de la gent que vota independentista no té rés a veure amb tota la colla que esta en el congreso i que seguint el mandat dels que els hi han votat no tindran el seu vot.
També espero que faci menció a la traicio del estat en la commemoració del 17A .

Carles Serra
Carles Serra
16.08.2023  ·  07:01

Gràcies Vicent per l’editorial, només em queda l’esperança i la perseverança que JxC no ens decepcioni els que volem de deixar d’ésser esclaus d’aquesta espaÑa franquista i corrupte.
El president Puigdemont no és pot permetre un altre descrèdit com molt bé ens recorda algun subcriptor sobre l’1-O.
INFORMAR 17 d’agost dijous hi ha una concentració debant de l’oficina del gobierno d’aquesta criminal espaÑa, per demanar justícia per les morts de la rambla, tot recordant el nen que va morir de Rubí entre altres.
Concentració també convocada per l’ANC

Ernest Vidal
Ernest Vidal
16.08.2023  ·  07:38

Sense ser particularment afí a Junts i havent-me abstingut en les passades eleccions perquè era el que tocava, si provoquen noves votacions, rebran el meu suport. Tanmateix, segons el meu punt de vista, el seu hermetisme fins l’últim minut em sembla un error. Em recorda la indecisió en la declaració d’independència i altres “jugades mestres”. Sembla una manera de fer-se l’interessant i, per tant, un interès en negociar. Des del principi, haurien d’haver estat transparents, alegrement loquaços fins i tot, mostrant oposició al PSOE, columna vertebral del règim del 78, i Espanya, amb un clar objectiu d’independència o desestabilització. Veurem.

Victor Serra
Victor Serra
16.08.2023  ·  08:08

Bon dia del gos Vicent. Francament no acabo d’entrendre què s’espera concretament dels 7 diputats de Junts. Han de fer caure el Règim del 78 ? han d’abocar l’Estat Espanyol a una crisi que no pugui suportar ? Amb 7 diputats ( que només són decisius per una casualitat aritmètica) ho veig difícil. Què vol dir concretament que han de resistir ? I després què ? Gent ben informada pensen que Sánchez ja ha decidit que hi hagi repetició electoral. Ara només es tracta de fer comèdia per veure a qui penja la llufa d’haver-la de fer i de desgastar als seus rivals. Ja veurem si li surt bé.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
16.08.2023  ·  08:21

MHP Puigdemont, ni un pas enrere. Ells que facin el que vulguin, nosaltres a planificar l´aixecament de la DUI.

Albert Miret
Albert Miret
16.08.2023  ·  08:30

Tots esperem que Junts faci una cosa intel·ligent sols, no acompanyats de grups que menteixen i vulguin quedar bé davant de l’enemic. Perquè senyors: l’enemic segueix sent espanya amb cara de triler, amb cara de tractant de drogues o amb la cara dura de jugar al millor postor. Estem sols davant d’un enemic perillosíssim amb moltes cares, i per això el que s’ha de fer és allò que causi més mal a aquest enemic que ja no sap què fer per a anorrear-nos i treure’ns de casa nostra. No cal cap altre virgueria. Només cal defensar-nos contra la bèstia que ens vol morts.

Fernando Oller
Fernando Oller
16.08.2023  ·  08:47

junts no pot fallar i a de ser consecuent en el que pensa i pensem .per aixo lhem votat.
em d’actuar com a pais i el govern espanyol que faci el que vulgui.

Joan Benavent
Joan Benavent
16.08.2023  ·  08:59

En Jaume Sastre ha assenyalat la lluna. Esperem que els de Junts no es quedin mirant el dit com una colla d’innocents. Esperem que estiguin a l’alçada i no es deixin entabanar amb l’oferta de fer seure una altra provinciana assimilada a la cadira. I que no oblidin, a més, que una gran ombra de sospita plana sobre la possible implicació i responsabilitat d’aquell estat en l’atemptat del 17A, un acte terrorista que va matar persones amb nom i cognoms.

Josep Navarro
Josep Navarro
16.08.2023  ·  09:03

Tots volem que Junts fassa política amb dignitat. Si no serà com ERC. que amb no massa temps, esdevindrà un rècord. Cal coratge. Jugar a fer el més mal possible a la metròpoli de la colònia. Que no ens diguin com la famosa Soraya….. Els catalans són uns covards. Sols escapsant-los els líders, pas de problemes.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
16.08.2023  ·  09:11

Ha arribat l’hora de la veritat per a Puigdemont i companyia.
Els senyals que arriben són positius i el poble sabrà demà si val la pena confiar en Junts o, al contrari, cap dels actuals partits serveix per a l’objectiu que tants compartim.

Pilar Reixach
Pilar Reixach
16.08.2023  ·  09:34

Tota la meva confiança i convicció amb l’actitud del MHP Carles Puigdemont.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
16.08.2023  ·  09:56

M’afarta molt parlar tant d’espanya i tan poc de com treure’ns-la de sobre. Que els partits fake-indepes (que cobren d’espanya i fan els seus “negocis” dins el marc jeràrquic de l’estat espanyol) han demostrat la seva absoluta inutilitat per conduir el Procés (ni tan sols per acompanyar-lo) és una evidència tan gran com que ERC, especialment, ha esdevingut el principal enemic del Procés.

JUNTS s’ha trobat, amb la sort dels que sempre l’estan perseguint (perseverar és un dels pocs mèrits d’aquesta formació), amb la clau (o no) de la conformació del Congreso i Gobierno de la metròpoli colonial. Com tots els juristes espanyols progres entrevistats a VW ens han recordat (Pérez Royo, Pallín, Urias,…), contra espanya no tenim res a fer en el marc estatal: o colònia oprimia o colònia oprimida.
De debò que hem de seguir eternament parlant d’espanya i de com els partits fake-indepes (o autonomistes, en el millor dels casos) fan una performance de sacsejament que mai farà caure a un campió de la supervivència com a estat en condicions de màxima i eterna podridura?

Si us plau, concentrem-nos en aconseguir la INDEPENDÈNCIA el més aviat possible.
Fer caure espanya és gairebé impossible, independitzar-nos d’ella és quelcom que 36 països actuals ja han fet als darrers segles.
Aprofitem les situacions de feblesa d’espanya com és l’actual.
No tenim cap altra opció de Futur Digne com a Poble.
espanya (estat) és el nostre tumor maligne (capaç d’actuar letalment i violenta com ho va fer el 17-A i el 1-O de 2017, a tall d’exemples recents entre molts d’altres).

Deixem fer a JUNTS a veure si sap metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-fem urgentment el Procés (comencem per omplir carrers els propers 11-S i 1-O, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS fa figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

Ramon Font
Ramon Font
16.08.2023  ·  10:04

Ben vist Josep Usó, tot i que, personalment, mentre no em demostrin que vaig errat, penso que, com sempre han fet, triaran els càrrecs.

Josep Soler
Josep Soler
16.08.2023  ·  10:32

Si Berta (h, 01:21), com sempre oportuna. Avui cal recordar com les gasta l’estat espanyol per tal de tenir dominats als catalans.
I també avui, per jo que no soc de cap Església, faré una excepció i pregaré a la meva germana (una monja de clausura que ens va deixar aquesta primavera) que il·lumini als de JUNTS -i al seu President Puigdemont- en aquest moments crucials per Catalunya.
Reparteixo, no soc creient però se que com ha fet sempre, que amb això, m’escoltarà.

Ramon Batlle
Ramon Batlle
16.08.2023  ·  10:34

Gràcies Jaume Sastre.

Cada dia estic més convençut que en Vicent Partal quan fa d’optimista està molt mal informat.

jordi Rovira
jordi Rovira
16.08.2023  ·  10:35

Aquests dies espero l’editorial de Vilaweb com si fos pluja caiguda del cel. I em sap greu, conscient com soc que per aquestes dates tothom necessita mirar-se el món des “d’altres perspectives” i escampar la boira. He de dir que no em considero un obsedit per la política i menys per la “politiqueria o el politiqueix”(tan em fa si cap dels termes és reconegut, suposo que ja s’entén). El compromís social i polític no el veig com un compartiment, i menys com la meva sala particular d’operacions. Tot al contrari ha de tenir aquella part transcendent que escoltes del testimoni de tants, on expliquen militàncies i entregues en ares d’un futur millor. Militàncies i entregues com les que notem en aquestes pàgines, i que són un bé preuat.
Certament, en aquest procés d’aclariment personal i transcendent, la independència és la recerca de com fer funcionar la sort i el treball del comú de millor manera. L’estat, que al capdavall ja és això, pot estar organitzat de moltes formes (anarquistes, reialistes, demòcrates, liberals,…). El que no pot ser mai es un reducte on es manté un nínxol de supervivència cada vegada més empetitit: i fred, i sauri… És en aquest sentit que entenc el concepte històric i polític d’Estat fallit. I sí, l’estat espanyol és d’un estat fallit. I sí, en aquest vaixell m’hi estic segrestat. Com diu l’editorial d’avui: un estat guerracivilista ( i afegeixo: en una guerra civil que no ha deixat d’acompanyar la imposició borbònica de temps ençà). Però, com que soc dels qui pensen que és més profitós enfrontar els problemes que girar-los-hi l’esquena, també celebro la nostra tradició de treball i reconstrucció. Perquè el problema de veritat és guanyar-se la vida. Tot plegat va a compte del discurs que ens anem guanyant en el nostre procés. Un discurs que va més enllà d’un enfrontament de partits, fins a superar-lo. Un discurs que ha de ser el pal de paller de l’aposta política de l’independentisme. Un discurs que dóna cada dia que passa més sentit a la nostra aposta col·lectiva.
Estic d’acord, la prova que assumeixen la gent de Junts és aquesta. I amb l’exemple obligaran a la resta de l’independentisme a fer un pas. Amb la prova deixaran espai per fer créixer la llavor d’un discurs més independent a les altres posicions. Sembla poc, però al meu entendre val més que una declaració, o una hissada de bandera.

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
16.08.2023  ·  10:42

El Sr. Partal diu: “””No hi ha cap país que haja lluitat per la seua independència on els independentistes s’hagen alineat amb un partit de la metròpoli, com si formaren part orgànica del seu entramat polític “””; i jo pregunto (per ignorància): Quants països hi ha que amb aquestes xifres de suport a l’independentisme hagin aconseguit la INDEPENDÈNCIA? Suposo que els percentatges SEMPRE i en tots els casos són rellevants, necessaris i imprescindibles. Des del 21-D-2017, el suport a l’independentisme ha perdut 1.090.000 vots. Vots 21-D-2017: 2.080.000 vots 14-F-2021: 1.460.000 vots 23-J-2023: 990.000. % sobre el cens; 21-D-2017: 38,50% – 14-F-2021: 26,00% – 23-J-23: 17,60%. % sobre el total de vots; 21-D-2017: 47,60% – 14-F-2021: 50,80% – 23-J-2023: 28,00%. Això sense tenir en compte les condicions Socials, Econòmiques, Religioses i Culturals, que puguin ser comparables entre països que van assolir la INDEPENDÈNCIA i Catalunya.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
16.08.2023  ·  11:14

Hi ha dues possibilitats: La PRIMERA és negociar amb el candidat a presidir l’estat per traure’n tot el que es pugui; cotes de finançament i d’autonomia que mai ens havíem plantejat i que l’estat ens ha negat sempre -trens, aeroports, ports, llengua, etc- i aquí posem-hi també l’amnistia. Aquesta possibilitat no existeix en un país com Espanya; extractiu, inquisidor, que ha buidat la perifèria per fer el gran Madrid a semblança de Paris que, ho sento, no serà mai i que va fer una guerra civil, precisament per mantenir la relació colonial amb els territoris conquerits, bàsicament països catalans i Euskadi. Tot el què vagi en aquesta línia serà una estafa, una presa de pèl com ja ha demostrat la història, perquè aquesta condició de poder de les elits espanyoles sobre nosaltres està ja incorporada en els seus gens com ho està el coronavirus en la majoria de la població. La SEGONA possibilitat; que Junts es mantingui ferm, insubornable, honest amb el programa que va proposar als electors: amnistia i referèndum d’autodeterminació. Que un partit polític vulgui aplicar el seu programa sembla el més normal! I si el que ha de defensar és quelcom tan vital -elemental- per la subsistència del país ningú hauria de dubtar dels que es diuen patriotes -Junts pel Si “a la independència”- . Joaquin Urías diu, en l’entrevista que li feu, que la independència de Catalunya no es pot plantejar -no passarà- perquè implica la ruptura del sistema. No és precisament això el què volem?, trencar amb el règim del 78?. Des del 2010 jo quan voto, voto per això i si no voto és que cap partit ho proposa o ho defensa. Té pebrots que en el pitjor moment del nostre procés, quan la tropa està més destrempada ens arribin les millors cartes per arruïnar la banca. Tornem ha estar en una cruïlla històrica, com el 27 d’octubre, sabrem aprofitar-la aquest cop?. Sigui com sigui va per llarg, perquè abans de desfer el sistema faran tantes segones i terceres eleccions com calgui i, si cal, coalició PSOE-PP i continuació de la repressió. Nosaltres a corcar el sistema, fins que caigui.

Miquel Requena
Miquel Requena
16.08.2023  ·  11:22

Si Junts s’arronsa, aniran cap al barranc sense cap mena de dubte.

Pep Agulló
Pep Agulló
16.08.2023  ·  11:25

La data: 17-A.

D’Estat a Estat.

Una comissió del Consell de la República i d’experts internacionals, amb lliure accés als documents reservats de les clavegueres sobre l’actuació de l’Estat en els atemptats de Barcelona i Cambrils….

Ara, com diu Puigdemont, amb quines garanties?

Aleix Gaus
Aleix Gaus
16.08.2023  ·  12:25

JUNTS ara té una opurtunitat d´or de plantar cara al estat colonial i aixi anar distanciarse del país opressor

PAU BOLDU
PAU BOLDU
16.08.2023  ·  12:42

Que el junqueras i secta ajudin a España fent de purs español, regalant.hi un GOBIERNO PER ROBAR ALS CATALANS COM MAI, nomes ho pot fer el súbdit borbònic i tropa nazional.psoe.falangista del nefast, traidor i cregut junqueras. Sanchez es ESPAÑA, UNA, GRANDE I GENOCIDA DEL POBLE CATALÂ, I els votants d’erÑ son españolistes anticatalans

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
16.08.2023  ·  13:04

Vicent Partal, gràcies, l’editorial és impecable, manifesta el que sentim els independentistes. Esperem que JUNTS actuï amb coherència poítica/independentista, un error en aquest sentit seria el seu suïcidi polític.

David Mascarella
David Mascarella
16.08.2023  ·  13:21

Quanta raó perduda i mal aprofitada

Joan Sarroca
Joan Sarroca
16.08.2023  ·  13:33

A Madrid, no. A Catalunya i al mon.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
16.08.2023  ·  13:42

No han estat capaços d’acceptar un estat de tots i de tots iguals, creant i recreant l’engendre castaÑol que ens imposa el genocidi i ara venen de nou a demanar-nos que els fem confiança. Per fer què?

Roser Caminals
Roser Caminals
16.08.2023  ·  15:29

Ha arribat el moment de desenganxar el vagó català del carro espanyol. Fins ara, els partits catalans no han fet. En aquest moment crític, Junts no es pot permetre caure de nou al parany de les molles i promeses incompleses.

Antoni Sans
Antoni Sans
16.08.2023  ·  15:59

Escriu Rosa:
L’estat colonial no es pot permetre estar en mans d’un partit independentista. A hores d’ara PP o PSOE ja han comprat el desempat a Coalició Canària. Per molt que ho neguin.

Junts no serà decissiu. A hores d’ara només es pot permetre ser coherent i això vol dir no votar a ningú. Atès que ni uns ni altres són de fiar i tampoc no proposen res que ens serveixi com a país.

Si acaba sortint la mesa presidida pel PSOE amb qui haurem de passar comptes es amb ER que segueix amenaçant de no votar-los I acabarà fent-ho a canvi d’algun càrrec i res de bo per al país.

Josep Soler
Josep Soler
16.08.2023  ·  19:49

Nosaltres a la nostra.
No ens importa el que passi a Madrid.
Desestabilització i fer-los la vida impossible a l´estat ia les institucions de Ñ.
Ells no ens han de preocupar. Ja s´ho faran.
Espero que el nostre MHP Carles Puigdemont ho tingui ben planificat i no faci figa en la batalla de demà i en les posteriors lluites que facin falta per a alliberar-nos de Ñ.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
16.08.2023  ·  20:47

El meu “si” vot a Junts, com a independentista no colaboracionista, ara pot tenir molt de sentit sigui la que sigui la decisió que es prengui demà. A la campanya electoral de Junts es va dir que es volia bloquejar el “congreso” i així ha estat. Ara pasa que molts dels que “no” han votat, surten amb exigències i solucions màgiques amb unes condicions tant complexes com les actuals on ERC no té cap poder polític per a fer res més que rabiar i veure pasar la procesó després de vendre els seus vots al PESOE. Ells son els autèntics i únics responsables de totes les malifetes d’aquesta legislatura de la ma del PSOE, i per tant de la fugida de vots que ha patit l’independentisme. Només parlaven de l’espantaocells de la dreta i Vox, com si Catalunya hagués de salvar a Espanya dels seus vots. Ara és un bon moment per a posar a cadascú al seu lloc a la política catalana i renovar tots els lideratges immobilitzats, consumits i amortitzats.

Carles Blas
Carles Blas
16.08.2023  ·  22:24

Com vaig votar en blanc fart de votar (in)útil, no sóc ningú per dir el que ha de fer o deixar de fer. Ara bé si Junts vol fer-se creure per molts dels que comenten en VW, crec que hauria de dir demà que presenten el seu candidat a president del congrés i votar-lo i els espanyolistes que s’ho facin

josep soler
josep soler
16.08.2023  ·  23:50

En Partal diu: “una part de l’independentisme” per tant dona a entendre que n’hi ha mínim dues. Em pot dir quines són les altres?

Suposo que no es refereix al partit que diu ser independentista però “de facto” és el que més ha fet contra la independència… Seria molt absurd i poc professional anomenar independentites a ERC.

Josep Viñas
Josep Viñas
17.08.2023  ·  01:15

Junts ha de pensar què convé a Catalunya, sense importar-li quina formació presideix el Congrés.
Això és el què els bascos han estat fent sempre.
Aquests dies, el president Puigdemont i Junts han guanyat credibilitat.
Decebuts per ERC, s’ha fet molt difícil decidir per a qui votar.
Per a Junts, ara és el moment de demostrar que el nostre país és més important que els càrrecs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any