Oriol Junqueras i Marta Rovira han publicat un article conjunt on assenyala que l’independentisme s’ha de dedicar ara a ‘ampliar la base’. ‘Nosaltres, demòcrates i pacifistes com som, sabem que només podrem transformar la realitat si acumulem una suma democràtica i pacífica ingent. Com a país hem d’entrar en una nova fase. Tot allò que fem -tot- a partir d’ara ha de servir per ampliar la base’, diuen. L’article, titulat ‘Construïm la majoria, guanyem el país’,  arriba després del polèmic article de Joan Tardà on demanava de convergir amb el PSC i els comuns.

Els dirigents d’ERC proposen de descartar tot allò que no generi ‘consensos i complicitats cap al projecte republicà’ i diu que per a aconseguir la República Catalana ‘calen i caldran aquestes majories àmplies i transversals’.

Segons escriuen, cal ‘guanyar confiances, teixir complicitats i construir la casa comuna’ allunyant-se ‘de les declaracions altisonants’. És per això que, segons diuen, la via més directa per a tornar a l’autonomisme és que l’independentisme ‘torni a ser una minoria sorollosa que s’allunyi de la centralitat’.

Junqueras i Rovira diuen que s’ha constatat la fortalesa d’una ‘aliança conservadora’ contrària a la República que disposa d’instruments ‘mediàtics, polítics, institucionals i econòmics’. Escriuen que tot i que aquesta aliança no va poder impedir ‘la lliçó de civisme i dignitat en la defensa de la democràcia’ sí que va tenir prou força per impedir la construcció de la República.

‘Hem mesurat les nostres forces, hem constatat la nostra fortalesa però també les nostres febleses. Si la nostra fortalesa roman intacta i som capaços de superar les nostres febleses, ens en sortirem’, escriuen els dirigents d’ERC. Per fer-ho, indiquen, cal més consistència i una majoria ‘més sòlida, àmplia i transversal’ per superar ‘una divisió en blocs’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb