Treva en la guerra comercial entre Washington i Brussel·les. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el president dels EUA, Donald Trump, han acordat de treballar ‘junts’ cap a un comerç sense aranzels ni barreres en alguns productes industrials i frenar, de moment, els gravàmens als cotxes europeus. Ho han anunciat Trump i Juncker en un comunicat conjunt després d’una reunió a Washington dimecres. ‘El pacte es basa en entendre que mentre negociem, si cap de les dues parts decideix d’aturar les negociacions, frenem la imposició de noves tarifes i avaluem les que s’apliquen a l’acer i l’alumini’, ha explicat Juncker. Segons el comunicat, els EUA i la UE han entrat en una ‘nova fase’ en la seva relació, una fase ‘d’amistat pròxima’ i de relacions comercials ‘fortes’ en les quals ‘guanyen’ tots dos actors. Tot i que no especifiquen dates ni concreten mesures immediates, els dos polítics finalitzen el text expressant la voluntat de ‘resoldre els afers sobre les tarifes a l’acer i l’alumini i els aranzels de represàlia’.

Han dit també que treballaran per reduir les barreres i incrementar el comerç en serveis, substàncies químiques, productes farmacèutics i mèdics i soja. Una altra mesura acordada després de la trobada és la de ‘enfortir’ la cooperació estratègica en relació amb l’energia i que la UE importi més gas natural liquat nord-americà per diversificar el seu subministrament. A banda, l’acord també diu que els dos actors comercials treballaran ‘de forma estreta’ amb els seus socis per reformar l’Organització Mundial del Comerç i abordar pràctiques comercials deslleials, com ara el robatori de propietat intel·lectual o els subsidis industrials.

Segons les dades recopilades en el comunicat conjunt, els EUA i la UE junts sumen més de 830 milions de ciutadans, més del 50% del PIB global i mantenen una relació comercial bilateral de més de vuit-cents mil milions d’euros.

La guerra comercial de l’acer i l’alumini als cotxes
D’ençà de principi de juny els EUA han imposat aranzels del 25% i el 10% a les importacions d’acer i d’alumini de la UE. Com a mesura de ‘reequilibri’, a final del mes la Comissió Europea va aplicar noves tarifes del 25% a una llarga llista de productes americans com ara texans, objectes d’acer, el whisky, el tabac, les motocicletes, els vaixells de vela o a motor per a oci i esport, el blat de moro, el suc de taronja o els nabius i preparacions de productes de maquillatge, entre més.

El mateix dia en què van entrar en vigor els nous aranzels, Trump va amenaçar amb tarifes d’un 20% en ‘tots els cotxes’ europeus. Davant l’anunci, Brussel·les va advertir els EUA de l’impacte i també va respondre amenaçant amb noves represàlies.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb