Les joventuts d’Alternativa per Alemanya es dissolen per evitar la prohibició per extremisme

  • La formació d'extrema dreta anuncia que treballa en la constitució d'una nova branca juvenil que inclourà bona part dels militants actuals

VilaWeb
01.04.2025 - 09:53
Actualització: 01.04.2025 - 11:14

La branca juvenil de l’Alternativa per Alemanya (AfD), anomenada Jove Alternativa, s’ha dissolt per evitar una possible prohibició per extremisme, cosa que hauria pogut perjudicar greument les aspiracions electorals del partit d’extrema dreta. L’AfD, que serà la principal força de l’oposició al Bundestag quan es formi el nou govern de coalició encapçalat pels conservadors, ha donat suport al desmantellament del grup, en una maniobra que es considera purament tàctica.

L’agència de seguretat interior alemanya classifica la Jove Alternativa com a organització extremista d’ençà del 2023, i això obria la porta a una possible prohibició d’acord amb la legislació alemanya contra grups que atempten contra l’ordre democràtic, una normativa que beu de la voluntat de prevenir nous episodis com els del nazisme.

L’AfD, que nega qualsevol moderació ideològica, ha anunciat que constituiria una nova organització juvenil que estaria sotmesa de manera directa a la direcció del partit i que inclouria molts dels membres del grup dissolt. 

El nou col·lectiu juvenil preveu de presentar-se formalment en un congrés del partit. Els antics membres ja han començat a fer propaganda del relleu: “A més dels records, tenim una missió: continuar lluitant per a l’endemà d’Alemanya!”, han escrit en un missatge a Telegram, en què asseguren que faran costat al canvi polític amb el nou organisme.

Mentrestant, alguns dirigents dels partits tradicionals han proposat d’il·legalitzar l’AfD, que també és vigilat pels serveis secrets com a formació sospitosa de fomentar l’extremisme de dreta. La constitució alemanya permet de prohibir partits que, tot i operar en el marc democràtic, cerquin de destruir-lo de dins estant.

Ara, aquest llistó és alt. Només hi ha dos precedents: la prohibició del Partit del Reich Socialista (neonazi) el 1952 i del Partit Comunista d’Alemanya el 1956. Els intents més recents contra el neonazi Partit Nacionaldemòcrata (NPD) no van reeixir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor