Valorat i reconegut arreu, el llagostí del delta de l’Ebre és fàcilment recognoscible pels ulls negres i turgents, unes lleugeres taques negres a la pell i una musculatura consistent. La millor època per a menjar-ne és entre els mesos de maig i agost, durant el període de reproducció. Segurament per aquest motiu, han començat a Alcanar les Jornades Gastronòmiques del Llagostí. Duraran fins el 21 de juny i hi participen catorze restaurants de tot el municipi, que inclou Alcanar, Alcanar Platja i les Cases d’Alcanar.

El llagostí forma part de la cuina tradicional del delta de l’Ebre d’ençà de temps immemorials. També ha estat sempre molt consumit entre els pescadors, que en menjaven acabats de capturar, dalt la barca mateix. La recepta més típica a les terres de l’Ebre és el llagostí torrat, cuinat en una planxa ben calenta amb sal grossa. Però també és molt habitual de menjar-ne amb arròs o en el ranxo de barca.

Entre els menús, que costen entre vint euros i quaranta, hi ha propostes de tota mena per a assaborir el llagostí del delta. Hi ha menús que l’inclouen com a entrant, en una tàrtar o una crema, i n’hi ha que l’ofereixen com a plat principal, acompanyant pasta o arròs. També hi ha restaurants que s’arrisquen a fer provatures més enginyoses i el presenten de maneres més sorprenents o amb combinacions més insòlites. El menú de les jornades es completa amb postres casolanes i vins de la denominació d’origen Terra Alta.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.