El govern del Kurdistan ha dit aquest dijous que està disposat a dialogar amb les autoritats iraquianes sobre l’estatus dels aeroports kurds, els controls fronterers i els bancs, després de les restriccions imposades per Bagdad pel referèndum d’independència del 25 de setembre.

Irac va declarar il·legal el referèndum i ha imposat restriccions per tractar d’aïllar el govern kurd, com ara la prohibició de vols internacionals amb sortida o destinació al Kurdistan. A més, va reclamar al govern kurd que cedeixi el control dels llocs fronterers i va deixar de vendre dòlars als banc kurds.

‘Per impedir un càstig col·lectiu, traslladadem de nou al primer ministre, Haider a l’Abadi, que estem preparats per a qualsevol forma de diàleg i negociació d’acord amb la constitució iraquiana’, ha assegurat el Kurdistan.

Dimecres, els kurds van acusar les forces i els milicians iraquians d’estar preparant una ‘important ofensiva’ a la regió de Kirkuk i prop de Mossul, al nord de l’Irac. Un portaveu de les forces armades iraquianes va negar que s’estigués preparant una ofensiva i va assegurar que les tropes es disposaven per atacar els milicians d’Estat Islàmic en una zona propera a la frontera amb Síria. Aquest dimecres, el Consell Suprem Judicial de l’Iraq va emetre ordres d’arrest contra el president de la Comissió Electoral del referèndum i dos dels seus assessors per ‘incomplir una resolució judicial en vigor’ que prohibia el referèndum.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]