Cinc investigadors catalans rebran finançament de la UE per a projectes científics

  • En total, dos-cents nou investigadors europeus han estat premiats amb més de cinc-cents milions d'euros

VilaWeb
ACN
22.04.2021 - 15:48

Cinc investigadors catalans rebran finançament del Consell Europeu de la Investigació (ERC, per les seves sigles en anglès), després de ser triats en els Advanced Grants 2020. Les institucions catalanes on treballen els investigadors són la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut Català de la Nanotecnologia i el Centre de Regulació Genòmica, i la Universitat Autònoma de Barcelona, aquesta última per partida doble. En total, dos-cents nou investigadors líders d’arreu d’Europa rebran cin-cents set milions d’euros. Els investigadors treballen en catorze estats i hi ha vint-i-cinc nacionalitats diferents. Els nous projectes de recerca crearan uns mil nou-cents nous llocs de treball per a becaris postdoctorals, estudiants de doctorat i altres investigadors.

D’entre els temes d’investigació previstos destaquen els vincles entre l’obesitat i el càncer de pàncrees, les amenaces dels virus de la fauna salvatge, els xips d’ordinadors de xarxes neuronals inspirades en el cervell i noves formes per als arquitectes per dissenyar els edificis del futur.

Els projectes finançats dels cinc catalans seran: Enginyeria de bacteris pulmonars per tractar la fibrosi pulmonar idiopàtica i altres malalties pulmonars no infeccioses; Disseny i síntesi de nous materials mitjançant el desmuntatge programable de materials reticulars; Emergència lingüística autònoma en xarxes neuronals; Un enfocament científic en xarxa per a la cohesió social a les societats europees; i Anàlisi geomètrica i teoria del potencial.

Els investigadors que sorgiran al voltant d’aquests projectes seleccionats faran la seva tasca a universitats i centres de recerca de la UE i països associats: el Regne Unit (51 beques), Alemanya (40), França (22) i Països Baixos (17) són els estats que acullen el nombre més gran de beques.

A més, destaca l’augment en les propostes presentades per dones investigadores (22% respecte del total) i les subvencions concedides a dones (23%). D’ençà del començament del programa Horizon 2020, el programa que finança projectes d’investigació i innovació de diverses àrees temàtiques en el context europeu, la proporció de dones entre els investigadors guardonats ha anat augmentant constantment: el 2014 al voltant del 10% dels guanyadors eren dones, davant el 23% d’enguany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any