L’Ateneu Memòria Popular ha participat en el descobriment d’una placa en memòria de la repressió al número 43 de Via Laietana, al costat de la prefectura de la policia espanyola. En l’acte reivindicatiu s’ha llegit un manifest signat per entitats i persones represaliades on s’explica la història repressiva de l’espai.

El text també reclama la resolució immediata de l’acord aprovat pel congrés espanyol l’1 de juny del 2017 que comporta, entre d’altres, el trasllat de la dotació policial a un altre centre; la conversió de l’edifici en un centre de denúncia de la impunitat i la tortura durant el franquisme i l’inici de les actuacions necessàries per a la seva preservació patrimonial, com ara la declaració immediata de l’edifici com a bé Cultural d’Interès Local. En l’acte hi ha participat el primer tinent de batlle de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello.

El document indica que en un context de recuperació de la memòria històrica i dignificació d’espais vinculats a la repressió durant la dictadura ‘resta un lloc emblemàtic pendent de dignificació’. Exposa que va ser la seu de la ‘brigada politicosocial que va ser una autèntica policia política de la dictadura’ on van tenir lloc ‘interrogatoris violents acompanyats de maltractaments i pràctiques de tortura a milers de militants antifranquistes’.

Afegeix que diverses entitats van començar a reivindicar l’espai i el 2013 hi hagué un intent de col·locació simbòlica d’una placa de memòria. L’1 de juny del 2017 es va aprovar una proposta no de llei, amb el vot en contra del Partit Popular, per convertir la prefectura de la Policia espanyola de Via Laietana en un centre de memòria per difondre el coneixement i la memòria sobre la tortura policial durant la dictadura.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb