Una injecció pot ajudar a recuperar l’olfacte i el gust perduts per la covid persistent

  • El procediment, mínimament invasiu, dura menys de deu minuts i no cal cap sedació ni analgèsia intravenosa

VilaWeb
Redacció
24.11.2023 - 18:49
Actualització: 24.11.2023 - 19:10

Investigadors de Jefferson Health, amb seu a Filadèlfia, han descobert que una injecció d’anestèsic a nervis específics del coll pot ajudar a recuperar l’olfacte i el gust perduts per la covid persistent. El descobriment es presentarà a la reunió anual de la Societat Radiològica d’Amèrica del Nord del 26 al 29 de novembre.

La paròsmia, el nom de la malaltia, sol ser poca comuna i s’associa amb un trauma o cirurgia cerebral, tumors de cap i coll o afeccions virals greus. Tot i això, investigacions recents han trobat que el 60% dels pacients amb la covid han estat afectats d’aquesta malaltia, si bé la majoria recupera l’olfacte amb el temps. Així, hi ha pacients amb la covid que durant mesos, o fins i tot anys, continuen tenint aquests símptomes, fet que afecta negativament la gana i la seva qualitat de vida general.

El sentit de l’olfacte distorsionat també pot afectar la percepció de l’olfacte, i alguns pacients poden tenir fantosmia, una condició que fa que les persones detectin olors i pudors que no es troben al seu entorn.

Per avaluar un possible tractament per als pacients amb paròsmia per la covid persistent, els investigadors van analitzar, guiats per Tomografia computada (TC), els beneficis potencials del blocatge dels ganglis estrellats. Aquests ganglis són uns nervis a cada costat del coll que regulen processos involuntaris com la freqüència cardíaca, la pressió arterial, la respiració i la digestió, i entreguen certs senyals al cap, coll, braços i una part de la part superior del pit.

L’equip d’investigació va injectar l’anestèsic directament al gangli estrellat d’un costat del coll per estimular el sistema nerviós autònom regional. El procediment mínimament invasiu dura menys de deu minuts i no cal cap sedació ni analgèsia intravenosa. Aquesta mena de blocatge s’ha utilitzat amb diferents graus d’èxit per tractar diverses afeccions, com ara mals de cap en grup, dolor d’extremitats fantasma, síndromes de Raynaud i Meniere, angina de pit i arrítmia cardíaca.

Es va fer un seguiment de trenta-set pacients i vint-i-dos (59%) dels trenta-set van informar de la millora dels símptomes una setmana després de la injecció. D’aquests vint-i-dos, divuit (82%) van reportar una millora progressiva significativa un mes després del procediment. Al cap de tres mesos, hi va haver una millora mitjana del 49% en els símptomes (rang del 10% al 100%) entre els vint-i-dos pacients.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any