El president del tribunal que jutja els atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017, Félix Alfonso Guevara, ha rebutjat la petició de l’acusació particular exercida pels advocats Jaume Alonso-Cuevillas i Agustí Carles, en representació de Javier Martínez, pare del nen de tres anys mort a la Rambla, d’incloure una prova pericial relacionada amb l’ADN de l’imam Abdelbaki es-Satti. Guevara ha dit que era “una prova totalment extemporània” i l’ha desestimada, amb una actitud ofensiva i de menyspreu envers els advocats. “Això anirà a les escombraries”, ha dit al començament de la sessió d’avui.

En directe: El judici del 17-A a l’Audiència espanyola, minut a minut

La prova pericial que ha desestimat és un informe signat per Ángel Carracedo Álvarez, catedràtic de Medicina Legal de la Universidad de Santiago i president de l’Acadèmia Internacional de Medicina Legal, i Carles Pla Zanuy, catedràtic emèrit de Genètica i director del departament de Biologia de la Universitat de Girona. Tots dos diuen que l’estudi genètic que es va fer al Marroc per a determinar si les restes biològiques trobades entre la runa d’Alcanar corresponien a Es-Satti no té validesa a l’estat espanyola.

Ahir, al començament del judici, el jutge Guevara ja va impedir que cap acusació introduís qüestions prèvies, i va tallar la intervenció d’Alonso-Cuevillas. L’advocat ho va explicar a Twitter: “L’autoritarisme del president (impropi d’una justícia democràtica), que ha arribat a cridar a un advocat defensor, ha impedit que pogués fer ús de la paraula […]. Volia reiterar algunes proves inadmeses, al meu entendre amb vulneració de drets fonamentals. La declaració dels membres dels serveis secrets que van visitar l’imam quan complia condemna per tràfic de drogues per a clarificar les relacions entre l’imam i el CNI; la declaració del secretari d’Estat de Seguretat perquè expliqués per què l’administració no només no es va oposar a anul·lar la seva expulsió, sinó que li va concedir permís de residència de llarga durada; la declaració dels responsables policíacs i polítics que poguessin explicar per què, malgrat l’alerta 4 antiterrorista, no es controlava la venda de precursors d’explosius (control obligatori a tot Europa per un reglament de 2013) […]. I volia també que s’admetés el dictamen pericial de dos eminents biòlegs genetistes que denuncien amb rotunditat la manca de rigor científic, i fins i tot legal, de l’informe de la policia científica de Casablanca. Recordem que aquest informe determina que l’ADN de familiars d’Es-Satti es correspon amb l’ADN trobat en un tros d’orella d’Alcanar, i aquesta és la base per a afirmar que l’imam és mort. Els pèrits doctors Carracedo i Pla, autoritats acadèmiques de referència mundial, afirmen que l’informe de Casablanca no compleix els estàndards internacionals mínims en l’àmbit genètic i per tant no pot tenir cap validesa ni científica ni legal.”

Crònica: 17-A: La cara B del judici i la fiblada de quan amenaçaven en català

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.