El jutge del 17-A llença “a les escombraries” un informe que qüestiona l’ADN de l’imam de Ripoll

  • Félix Alfonso Guevara no accepta un informe de genetistes aportat pels advocats Alonso-Cuevillas i Agustí Carles

VilaWeb
Redacció
11.11.2020 - 12:10
Actualització: 11.11.2020 - 16:38

El president del tribunal que jutja els atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017, Félix Alfonso Guevara, ha rebutjat la petició de l’acusació particular exercida pels advocats Jaume Alonso-Cuevillas i Agustí Carles, en representació de Javier Martínez, pare del nen de tres anys mort a la Rambla, d’incloure una prova pericial relacionada amb l’ADN de l’imam Abdelbaki es-Satti. Guevara ha dit que era “una prova totalment extemporània” i l’ha desestimada, amb una actitud ofensiva i de menyspreu envers els advocats. “Això anirà a les escombraries”, ha dit al començament de la sessió d’avui.

La prova pericial que ha desestimat és un informe signat per Ángel Carracedo Álvarez, catedràtic de Medicina Legal de la Universidad de Santiago i president de l’Acadèmia Internacional de Medicina Legal, i Carles Pla Zanuy, catedràtic emèrit de Genètica i director del departament de Biologia de la Universitat de Girona. Tots dos diuen que l’estudi genètic que es va fer al Marroc per a determinar si les restes biològiques trobades entre la runa d’Alcanar corresponien a Es-Satti no té validesa a l’estat espanyola.

Ahir, al començament del judici, el jutge Guevara ja va impedir que cap acusació introduís qüestions prèvies, i va tallar la intervenció d’Alonso-Cuevillas. L’advocat ho va explicar a Twitter: “L’autoritarisme del president (impropi d’una justícia democràtica), que ha arribat a cridar a un advocat defensor, ha impedit que pogués fer ús de la paraula […]. Volia reiterar algunes proves inadmeses, al meu entendre amb vulneració de drets fonamentals. La declaració dels membres dels serveis secrets que van visitar l’imam quan complia condemna per tràfic de drogues per a clarificar les relacions entre l’imam i el CNI; la declaració del secretari d’Estat de Seguretat perquè expliqués per què l’administració no només no es va oposar a anul·lar la seva expulsió, sinó que li va concedir permís de residència de llarga durada; la declaració dels responsables policíacs i polítics que poguessin explicar per què, malgrat l’alerta 4 antiterrorista, no es controlava la venda de precursors d’explosius (control obligatori a tot Europa per un reglament de 2013) […]. I volia també que s’admetés el dictamen pericial de dos eminents biòlegs genetistes que denuncien amb rotunditat la manca de rigor científic, i fins i tot legal, de l’informe de la policia científica de Casablanca. Recordem que aquest informe determina que l’ADN de familiars d’Es-Satti es correspon amb l’ADN trobat en un tros d’orella d’Alcanar, i aquesta és la base per a afirmar que l’imam és mort. Els pèrits doctors Carracedo i Pla, autoritats acadèmiques de referència mundial, afirmen que l’informe de Casablanca no compleix els estàndards internacionals mínims en l’àmbit genètic i per tant no pot tenir cap validesa ni científica ni legal.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any