MINUT A MINUT

En directe: El judici del 17-A a l’Audiència espanyola, minut a minut

  • Us oferim el seguiment minut a minut del judici del 17-A que es fa a l'Audiència espanyola

VilaWeb
Redacció
17.11.2020 - 09:00
Actualització: 17.11.2020 - 11:58

El judici als tres únics acusats dels atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, Mohamed Houli Chemal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza, comença a l’Audiència espanyola i es preveu que s’allargui fins ben entrat el mes de desembre. Us oferim el seguiment en directe de totes les sessions del judici, que es fan a la seu que el tribunal té a San Fernando de Henares, als afores de Madrid.

Per a poder veure el vídeo en directe heu de clicar una primera vegada en el vídeo i, després, una altra vegada en l’enllaç per a visualitzar-lo a Youtube.

11.36h

Els mossos que van fer la inspecció ocular de la runa de la casa d'Alcanar i els tècnics d'explosius que hi van anar van trobar nombrosa documentació i també restes de dispositius electrònics, com una pissarreta, dos ordinadors i un disc dur. Entre la documentació, n'hi havia d'un dels acusats, Mohamed Houli, que fou l'únic supervivent de l'explosió; concretament, un document d'identitat espanyol i un permís de conduir. També n'hi havia de Ioussef Aalla, mort en l'explosió: un document d'identitat i un passaport marroquí. També hi havia un passaport marroquí a nom de Mohamed Hichamy, tot i que ell no era a la casa quan va esclatar, sinó que va participar en l'atemptat de Cambrils. Van trobar també un document de treball a nom de Younes Abouyaaqoub, l'autor de l'atac de la Rambla.

Pel que fa a l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satti, també van trobar documentació seva. De fet, van trobar-ne la cartera, amb més de 400 euros, i també el seu passaport. Els mossos que han comparegut no van trobar el document d'identitat original d'Es-Satti.

09.57h

Avui reprèn la declaració de testimonis al judici del 17-A a l'Audiència espanyola. Entre les declaracions previstes hi ha membres dels cossos d'emergències que van resultar ferits en l'atemptat de la Rambla i agents dels Mossos que van ser a la casa d'Alcanar després de l'explosió. Per això serà important de saber si poden aportar alguna informació rellevant (i si el jutge Alfonso Guevara ho permet o considera procedent) sobre un dels misteris del 17-A, que és qui hi havia exactament el vespre del 16 d'agost a la casa d'Alcanar que va escaltar.

Us expliquem què se'n sap, d'aquest misteri, i els interrogants que hi ha oberts en aquest article de Josep Casulleras Nualart: Qui era el quart home de la casa d’Alcanar?

13.11.2020
11.04h

Javier Martínez Espiñola, el pare d'en Xavi, el nen de tres anys que va morir a la Rambla, ha declarat com a testimoni en el judici del 17-A. Ha explicat com va ser l'atropellament, en el qual també va morir el nen i va deixar greument ferida a la seva tieta. A més, ha lamentat les traves que es va trobar per vetllar en Xavi. En aquest sentit, ha relatat que no es va poder emportar el cos del seu fill de la Ciutat de la Justícia de Barcelona perquè els forenses li volien fer l'autòpsia. 'Això va ser molt dur per a mi. Tots sabíem de què havia mort. Una autòpsia només servia per destrossar-lo i no poder-lo veure al tanatori', ha declarat. Martínez també explicat els seus contactes amb diverses autoritats per intentar millorar els mecanismes d'indemnització i ajuda a les víctimes. 'Jo vaig rebre 250.000 euros, això és el que val la vida d'un fill', ha dit. El jutge Alfonso Guevara ha acabat tallant la declaració de Martínez, quan aquest parlava sobre el seu fill, alçant la veu i dient 'suficient, suficient'. Així mateix, li ha recordat que només ha estat citat a la sala com a testimoni.

10.56h

El tribunal del 17-A ha refusat la petició de nul·litat del judici presentada per l'acusació particular dels pares del Xavi, el nen de tres anys mort a la Rambla de Barcelona. 'No toca un incident de nul·litat', ha dit el president del tribunal, Félix Alonso Guevara, a l'inici de la quarta sessió aquest divendres.

A més, Guevara ha remarcat que ja va avisar que no acceptaria escrits. Els advocats d'aquesta acusació particular han protestat. A banda, aquesta acusació ha renunciat al testimoni de la mare del Xavi, Sílvia Monpart.

Tampoc testificarà la dona a qui Younes Abouyaaqoub va tractar de robar el cotxe a l'aparcament del Centre Comercial de Sant Pere Molanta el 21 d'agost del 2017, Montserrat Durant, ja que l'acusació particular que l'havia proposat, ha renunciat al seu testimoni.

12.11.2020
11.50h

El jutge Alfonso Guevara ha tornat avui a protagonitzar moments de tensió i topades en la sessió del judici del 17-A que es fa a l’Audiència espanyola. Declarava un dels mossos d’esquadra de testimoni, quan ha arribat el torn de les diverses acusacions perquè fessin les preguntes. Jaume Alonso-Cuevillas, en representació d’una de les víctimes, Javier Martínez, pare del nen de tres anys mort a la Rambla, ha fet unes preguntes que el jutge ha considerat impertinents, i l’ha tallat en sec. L’advocat li demanava a Guevara que parlés més fort perquè no sentia bé què li deia, i el jutge ha respost cridant molt fort, visiblement irat. Cuevillas no ha pogut tirar endavant el seu interrogatori, ha formulat protesta i li ha agraït al jutge “la seva amabilitat”.

10.23h

Avui al matí declara una testimoni del dia 17 d'agost a la Rambla. Carmen Judit Romero Viejo, treballadora d'un hotel de la Rambla, fa un relat colpidor de com va veure arrencar la furgoneta blanca que conduïa Younes al capdamunt de la Rambla. L'amiga amb qui anava va resultar ferida. Totes dues van caure a terra i l'allau humana els va passar pel damunt, i encara va veure com la furgoneta anava Rambla avall atropellant vianants.

El jutge Guevara no ha acceptat que la testimoni fes la declaració per vídeoconferència, perquè està encara en estat de xoc, però no ho ha permès perquè la petició se li ha fet per escrit, i ell ja va dir ahir que els escrits anirien a parar a les escombraries

11.11.2020
15.36h

Els testimonis dels Mossos impliquen Houli i Oukabir de ple en l’organització dels atemptats

Els dos màxims responsables dels Mossos de la investigació dels atemptats d'agost del 2017 han explicat aquest dimecres a l'Audiència espanyola que dos dels acusats en el judici, Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir, sí que van participar activament en els preparatius dels atacs. En la primera sessió del judici Houli va dir que es penedia dels fets i que no compartia el propòsit dels seus companys, i Oukabir va dir que desconeixia totalment els preparatius i que no era pas gens religiós. Però els caps d'antiterrorisme dels Mossos han donat detalls sobre la seva implicació que posen en dubte la versió exculpatòria dels dos encausats.

L'inspector que va instruir la investigació des del principi fins al maig del 2018, de la Comissaria General d'Informació, ha explicat que Mohamed Houli Chemlal va fer fins a cinc declaracions als Mossos d'Esquadra els primers dies, quan encara estava ferit per l'explosió d'Alcanar, però va col·laborar poc, ja que va anar donant informació parcial i de forma progressiva, i les dades que donava no van servir per identificar cap sospitós ni per evitar cap delicte. De fet, al principi va dir als Mossos que al xalet hi fabricaven petards, i no va ser fins que la policia va trobar el seu passaport a la furgoneta de la Rambla i ja havia explotat per segon cop el xalet que no va admetre la fabricació d'explosius. I els investigadors van saber els noms de tots els membres de la cèl·lula després de l'atac de Cambrils. "No aportava res de nou que no sabéssim ja", ha dit un sotsinspector.

Els investigadors també van detectar que Houli Chemlal havia intentat demanar préstecs ràpids per telèfon, segurament per finançar la compra de precursors d'explosius, però li van ser denegats. De fet, el finançament de la cèl·lula es va basar en robatoris a empreses on havien treballat.

Sobre Driss, l'inspector ha explicat que es té constància de la seva integració a la cèl·lula el maig del 2017, quan la cèl·lula ja s'havia adoctrinat i ja feia preparatius concrets, i probablement ho va fer a través del seu germà petit Moussa. No han pogut trobar cap contacte directe amb l'imam, però ho atribueixen al fet que ja tenia antecedents policials i prenia moltes precaucions per evitar seguiments, com per exemple apagar el mòbil quan es trobava amb Abdelbaki es-Satti.

El subinspector que va fer de secretari de les diligències fins el maig del 2018 i després es va convertir en l'instructor ha explicat que no han pogut localitzar senyal del telèfon de Driss a Alcanar, però sí que algun testimoni el va veure per la zona.

Sobre la seva implicació amb la cèl·lula, ha explicat que quan l'agost del 2017 va viatar al Marroc, va comprar tres telèfons mòbils, cosa estranya. En algunes converses des d'allà, explicava que estava millor al Marroc que a Catalunya amb els "kafir", els infidels, i també va parlar de telèfons, carregadors i cables. També explicava que s'havia de sotmetre a un ritual de purificació religiosa i li diu a la seva parella que es posi el 'niqab', que s'han de casar i que confiï en Al·là. Driss Oukabir va dir aquest dimarts que no era gens religiós. El seu germà li va enviar un vídeo sobre com amortallar un musulmà mort. / ACN

11.22h

El sotsinspector dels Mossos detalla els moviments de tots els membres de la cèl·lula de Ripoll mentre van anar defininint els objectius dels atemptats i van anar preparant els explosius. Situa l'octubre del 2016 els primers moviments dels joves de Ripoll amb Abdelbaki es-Satti per a anar preparant els atemptats, en aquell moment encara sense saber quins objectius concrets; explica com des de final del 2016 comencen a fer cerques sobre la fabricació casolana d'explosius. I afirma que és el maig del 2017 quan comencen els preparatius pròpiament dels atemptats que havien de cometre l'agost, amb la compra de targetes de mòbils "conspiratius" per a comunicar-se per al propòsit dels atemptats. El testimoni implica tant Driss Oukabir com Mohamed Houli, dos dels acusats, en tots aquests moviments.

10.54h

El segon testimoni a declarar és un sotsinspector dels Mossos d'Esquadra, cap de la unitat antiterrorista del cos en el moment en què hi va haver els atemptats del 17-A.

10.19h

L'advocada de la defensa de Mohamed Houli interroga l'inspector dels Mossos d'Esquadra. Houli fou l'únic supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar, on es preparaven els explosius per a atemptar, entre altres llocs, contra la Sagrada Família i el Camp Nou. La defensa prova d'aportar eximents per a Houli, en el sentit que l'acusat va col·laborar amb la investigació, aportant informació sobre el material que hi havia a Alcanar i les relacions entre els membres del grup. El jutge Guevara ho veu i li diu a l'advocada que no continuï per aquí.

10.08h

El judici del 17-A reprèn avui al matí, amb la continuació de l'interrogatori al primer testimoni que ja va començar a declarar ahir, l'inspector dels Mossos d'Esquadra encarregat de la investigació durant el primer any després dels atemptats.

10.11.2020
13.51h

Poc abans de les 14.00, el magistrat Alfonso Guevara suspèn el judici fins a demà, dimecres 11 de novembre, a les 10.00.

13.46h

Els marges estrictes del judici

En la ronda de preguntes que poden fer els advocats de les acusacions particulars i populars, poca cosa més explica l’inspector dels Mossos que va instruir la investigació durant el primer any després dels atemptats. El president del tribunal, Alfonso Guevara, deixa poc marge als lletrats per a formular preguntes. Destaca l’interrogatori que li ha fet Agustí Carles, advocat de Javier Martínez, pare del Xavi, el nen de Rubí de tres anys mort en l’atac de la Rambla. Carles intenta obtenir informació sobre alguns de les qüestions que la investigació esquiva més, i que difícilment es podran respondre en el judici, com ara els vincles internacionals de l’ex-imam de Ripoll i quina és la pista de l’ADN d’es-Satti després l’explosió d’Alcanar, on suposadament va morir.

12.38h

VÍDEO del moment en què Mohamed Houli, un dels acusats en el judici del 17-A, declara que se sent penedit pel que va fer.

12.01h

El primer testimoni a declarar és el mosso d’esquadra 1395, instructor de la investigació, que comença arran de l’explosió d’Alcanar, on troben Houli ferit. L’inspector relata fil per randa els moviments dels joves les hores prèvies als atemptats.

Podeu llegir aquest reportatge de Vicent Partal, Cent hores perseguint Younes, sobre els moviments de l'autor de l'atropellament de la Rambla i com fou la persecució posterior.

11.46h

El tercer acusat, Said ben Iazza, ha declarat que no sabia que els joves de Ripoll que van cometre els atemptats volien el seu vehicle per a transportar precursors d'explosius. Ben Iazza només ha respost les preguntes de la seva defensa, d’una manera molt breu, només amb afirmacions o negacions, i ha explicat que coneixia dos dels joves terroristes com a clients de la carnisseria de Vinaròs on treballava amb els seus tiets. Li van dir que volien comprar productes de neteja en un poble prop de Tortosa i després revendre'ls.

Ben Iazza, a qui la fiscalia demana vuit anys de presó per col·laboració amb organització terrorista, ha dit que els joves mai li van dir que preparessin explosius o cap atemptat terrorista a Barcelona, que no hi va parlar mai de religió, que mai va tenir cap mena de contacte amb l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satti, i que no va anar mai a Alcanar.

11.22h

El segon dels acusats, Driss Oukabir, només ha respost les preguntes de la seva defensa.

La fiscalia demana 36 anys de presó per a Oukabir per possessió d'explosius, pertinença a banda armada i conspiració per cometre estralls terroristes, però no per assassinat. El seu germa petit, Moussa, va morir a Cambrils la matinada del 18 d'agost. El fiscal considera provat que Driss Oukabir es va integrar al grup de Ripoll a mitjans del 2017 i que va estar a la casa d’Alcanar, on juntament amb Abouyaaqoub, va quedar-se durant la primera quinzena de juliol, un mes abans dels atemptats. Oukabir va viatjar al Marroc a principis d’agost i durant la seva estada a Tànger va buscar informació a través del seu telèfon mòbil sobre excavadores, plataformes elevadores, i maquinària pesada. Quan en va tornar, el 13 d’agost, es va quedar a Ripoll a l’espera de comparèixer en el judici que tenia el 14 d’agost per un delicte de violència masclista. Segons la fiscalia, però, consten diversos missatges i converses amb el seu germà Moussa i trucades d’Abouyaaqoub. I també la visualització de vídeos amb discursos del predicador egipci Abdel-Hamid Kishk.

Ell ha negat cap mena de vinculació amb el grup de Ripoll, i ha dit que va llogar la furgoneta amb la qual Younes va cometre l'atemptat de la Rambla perquè li ho van demanar el seu germà i dos membres més del grup amb el pretext que la necessitaven per a fer un trasllat. Oukabir ha dit en la seva declaració que ell ni coneixia l'imam de Ripoll ni anava mai a resar a la mesquita perquè no és pas religiós, i que la seva vida consistia a drogar-se i anar de festa.

11.00h

Mohamed Houli només respon un parell de preguntes de la seva defensa, i no en vol respondre més, remetent-se a allò que ja ha declarat en la fase d’instrucció. Ha dit Houli: ‘El meu penediment es basa en el fet que totes les vegades que se m'ha cridat a declarar ho he fet, i vaig declarar voluntàriament.’ La seva advocada d’ofici li demana: ‘En el seu interior té un pendediment sincer?’ I respon: ‘Òbviament’. Però ja no ha volgut respondre a aquesta pregunta: ‘En algun moment vostè s'introdueix en aquest grup? Per què? No vull declarar més.’

10.41h

Mohamed Houli és l’únic supervivent de l’explosió de la casa d’Alcanar el dia abans de l’atemptat de la Rambla i en la qual va morir suposadament el cap de la cèl·lula, l’ex-imam de Ripoll Abdelbaki es-Satti. A Houli l’acusen d’haver estat implicat en la preparació dels explosius que es duia a terme a Alcanar. La fiscalia demana per a ell 41 anys de presó per possessió d'explosius, pertinença a banda armada i conspiració per cometre estralls terroristes, però no per assassinat.

Entre les declaracions que ja ha fet, Houli va reconèixer als Mossos quatre dies després dels atemptats que l’imam era l’encarregat de portar a terme un ‘procés de radicalització’ i que els feia assumir ‘idees extremistes’. L’assenyala com l’ideòleg de la cèl·lula adscrita a Estat Islàmic. Houli Chemlal també va relatar que el dia de l’explosió l’imam era a la casa perquè volia ajudar amb les darreres tasques de fabricació d’explosius abans d’atemptar. A més, va dir que només hi havia una armilla bomba a la casa i que es-Satti havia dit que la volia portar per immolar-se. També va ser el primer moment que va explicar que un dels objectius era la Sagrada Família, entre altres esglésies. També va relatar que el procés de radicalització no es feia únicament a la mesquita sinó que l’imam els duia a casa, on continuava ‘amb la justificació de la violència en nom de l’islam’.

10.25h

Mohamed Houli ha dit que s'acull al seu dret de no declarar, i ha dit que en unes altres ocasions ja ha declarat i que s'ha ofert a col·laborar sempre en la investigació, i que ha mostrat penediment pels fets pels quals se'ls jutja.

10.20h

Comença a declarar Mohamed Houli, un dels tres acusats en aquest judici. El jutge Guevara impedeix a diverses acusacions de plantejar qüestions prèvies, i dona pas a la declaració d'Houli.

10.16h

L'advocat vol abandonar la sala en senyal de protesta, i el jutge Guevara, visiblement enfadat, li ho prohibeix. El jutge Alfonso Guevara té una àmplia trajectòria i és conegut el seu caràcter dur i intransigent. Ha participat en judicis de la rellevància del de l'11-M, i en diversos judicis a acusats de pertànyer a ETA.

10.14h

El judici comença amb les qüestions prèvies, i amb tensió entre l'advocat d'un dels acusats, Driss Oukabir, i el president del tribunal, Alfonso Guevara, perquè l'advocat protesta pel fet d'haver estat situat just al costat de la fiscalia en la sala.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any