votar

En un terç dels municipis catalans ja hi ha garantida una majoria independentista després de les eleccions municipals del 26 de maig, sigui perquè només hi ha un candidat o bé perquè s’hi presenten solament candidatures independentistes.

A Verges (Baix Empordà), només hi ha una candidatura, de manera que el batlle Ignasi Sabater té garantida la revàlida. És l’única batllia que té assegurada la CUP. També la té garantida el batlle de Fonollosa (Bages), Eloi Hernàndez (ERC), investigat pel referèndum del Primer d’Octubre, i qui encapçala l’única llista que es presenta al municipi.

No són els únics casos, ni de bon tros. En total, noranta-set municipis repartits per la geografia principatina tenen una sola candidatura, sigui vinculada a JxCat (42), a ERC (54) o el cas de la CUP.

Hi ha 113 municipis que ja saben qui els governarà els quatre anys vinents, un 12% dels municipis catalans. La gran majoria són llistes independentistes, però també hi ha tres batllies que seran per als socialistes, i la resta seran d’agrupacions independents amb ideologies diverses.

Les candidatures es reparteixen per totes les comarques, amb una presència menor a la costa i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), on hi ha les ciutats més poblades, i per tant, amb més oferta electoral.

En el cas de les Illes i el País Valencià, a tots els municipis hi ha, com a mínim, dues llistes, que en molts casos es tradueix en un enfrontament entre el PP i el PSPV. Només hi ha dos pobles amb una única candidatura, el Ballestar (Baix Maestrat), del PP, i la Llosa de d’Olocaive (Marina Alta), de Compromís, però són entitats d’àmbit territorial inferior al municipi.

Una competició entre independentistes

Hi ha municipis on, tot i haver-hi competició electoral entre diverses candidatures, totes les llistes són independentistes. Això garanteix, doncs, que guanyi qui guanyi hi haurà un batlle independentista després del 26-M. Això passa, concretament, a 191 consistoris. La xifra, afegida als municipis on només hi ha una candidatura que és independentista, fa que en un terç dels ajuntaments l’independentisme tinguin garantida la majoria absoluta (i la batllia) el mandat vinent. Això s’explica en gran part pel fet que ERC (807) i JxCat (809) es presenten a més del 85% dels municipis. El tercer partit, el PSC, el primer no-independentista, presenta 524 llistes (55% del total), una xifra molt superior a la de Ciutadans (204), el PP (283) i els comuns (151), i es concentren als municipis més poblats.

Per tant, a gran part dels municipis més petits en termes de població hi predomina una lluita electoral entre formacions favorables a l’estat independent. Tot i això, trobem municipis prou grans, com Agramunt (5.393 habitants), Sallent (6.636 habitants), Taradell (6.412 habitants) o Besalú (2.467 habitants), que d’ençà de les eleccions del 2007 només hi havia una llista, però que aquesta vegada, després de dotze anys, hi torna a haver competència electoral. Entre Junts per Catalunya i ERC. Totes dues independentistes.

La majoria dels enfrontaments electorals són entre ERC i JxCat (163), però també trobem alguns a tres bandes, amb la CUP (22), que presenta 208 llistes. Fins i tot, hi ha altres combinacions menys freqüents, com ara municipis on hi ha un duel solament entre JxCat i la CUP o entre JxCat i Demòcrates. El cas més extrem és Gallifa, que amb 169 habitants té quatre candidatures, totes independentistes: JxCat, ERC, Primàries Catalunya i Demòcrates.

A aquests 288 municipis, cal afegir-hi uns altres on hi ha candidatures locals independentistes no vinculades a cap partit o on hi ha una llista d’un partit no-independentista però, sigui pel comportament electoral dels habitants o perquè la llista és fantasma o incompleta, no té possibilitats d’assolir la majoria. Per tant, els municipis catalans amb majoria independentista garantida encara poden ser més.

La ‘victòria’ electoral dels partits anirà vinculada, en bona part, al resultat en uns pocs municipis, els més poblats (Barcelona, Lleida, Girona, Badalona, Terrassa, Sabadell…), però en gran part del territori el resultat ja està definit, tot i que encara falten dues setmanes per a les eleccions municipals.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.