Immersió a l’escola: un gran fracàs de la classe política independentista

  • El TSJC ha imposat ara més llengua espanyola emparant-se en la llei aprovada pel Parlament de Catalunya. Difícil, doncs, trobar una expressió més gràfica i evident de la impotència i la incapacitat dels polítics catalans

Vicent Partal
18.07.2023 - 21:40
Actualització: 19.07.2023 - 11:03
VilaWeb
Els grups d'ERC, PSC, Junts i comuns al parlament després d'aprovar la llei que ara ha fet servir el TSJC (ACN)

Els partits polítics catalans, i en concret els partits polítics independentistes, han intentat aquests darrers anys de mantenir el sistema d’immersió lingüística i han fracassat. Intentaven, de fet, de mantenir tan sols la formalitat de la immersió lingüística, perquè tots som ben conscients que en realitat fa dècades que no es practica. Però ni això no han pogut aconseguir tampoc.

I ahir aquest fracàs es va fer més evident que mai, quan el TSJC va imposar la presència de més llengua espanyola en tres escoles del Principat emparant-se en la pròpia llei aprovada pel Parlament de Catalunya –aquella llei que ERC, Junts, PSC i comuns ens van voler vendre que serviria per a frenar l’atac a la immersió. I no solament no ha servit per a això que deien, sinó que ha servit per a reforçar-ne l’atac. Difícil, doncs, de trobar una expressió més gràfica i evident de la impotència i la incapacitat dels polítics catalans per a fer la seua feina, la feina per a la qual els vam votar.

Per caure bé al PSC i aconseguir que també signàs l’acord parlamentari –i per semblar bons xics i demostrar que no mantenien la posició atacada, sinó que feien alguna concessió a la pressió del castellà–, els quatre partits esmentats van introduir en la nova llei la idea que l’idioma de Castella era a partir d’ara també llengua d’ús curricular i educatiu en l’ensenyament a Catalunya. I és justament a aquesta declaració legal que s’agafa ara el TSJC per reprimir la immersió i l’escola catalana, sense tenir ni tan sols la necessitat d’enfrontar-se al parlament local i imposar de manera brutal el seu autoritarisme. A la Ciutadella el maig de l’any passat ERC, Junts, PSC i comuns van obrir la porta del corral a la guineu i ara ja és dins. És molt probable que PSC i comuns ja ho volguessen. La posició d’ERC i Junts és la que era i és inexplicable.

Inexplicable, a més, perquè avui cal fer recordatori que gairebé tothom –amb la sola excepció d’Òmnium– del món educatiu, sindical, cultural i social ja va avisar. I sobre això he de recordar que el 24 de maig de 2022 vaig escriure un article editorial que portava per títol “Una conxorxa de quatre partits que no és cap acord favorable al català”. Aquell dia posava sobre la taula quatre grans temes que feien d’aquell document un acord nefast.

Dolent per a la llengua catalana, perquè esbotzava de manera definitiva el marc legal que permetia la immersió, ni que fos sobre el paper.

Dolent perquè trencava la tradició històrica de més de cent deu anys del catalanisme de considerar la llengua catalana com a llengua del país, l’única que defineix el país i que mereix ser considerada com a tal.

Dolent perquè esquerdava el bloc independentista, fent-ne fora la CUP i substituint l’aliança dels partits independentistes per una de nova en què ERC i Junts s’abraçaven i posaven al centre de la vida política catalana el PSOE.

I dolent pel que tenia de menysteniment de tot allò que no fossen els aparells dels partits. Les opinions de les associacions i sindicats de mestres, de les associacions de defensa de la llengua i en general de tothom que no forme part de la roda tancada i viciada del parlament i els partits no els van importar ni les van considerar en cap moment.

Aquell article el rematava explicant que “d’aquell Gabriel Rufián que va votar la llei Celáa dient que així es blindava el català a aquest pacte vergonyós, tot es limita a protegir els seus càrrecs de les possibles inhabilitacions, a veure com poden escapolir-se de la repressió i a mirar de fer veure als votants desorientats i farts que la realitat no és la que és, sinó la que ells pinten.” Doncs bé: si més no això darrer ja no ens ho empassem, perquè ja és claríssim que la realitat no és la que ells pinten i volen que ens creguem. No hi ha res blindat de tot allò que ens van dir i repetir que estava blindat. La realitat és que per a Catalunya no hi ha cap camí transitable dins l’autonomisme. La realitat és que la supervivència del català va lligada més que mai a la independència. Però la realitat també és que tenim una classe política molt dolenta i de baix nivell, incapaç i acovardida. Que no aconsegueixen fer realitat allò que la gent demana, aquelles coses per les quals els vota.

 

PS1. Josep Casulleras fa l’anàlisi detallada d’aquesta sentència ací: “Van obrir la porta de classe i hi van entrar sis jutges dient ‘prou català’”.

PS2. El nou Ajuntament de Torrent, de PP i Vox, ha decidit de canviar el nom de l’auditori municipal per a suprimir-hi el de Vicent Torrent, el gran musicòleg valencià, capdavanter d’Al Tall durant dècades. La veritat és que no sé imaginar un millor homenatge a un gran antifeixista com és ell que aquest: que el feixisme retire el seu nom d’un espai públic demostrant fins a quin punt en són, d’incompatibles. Però, en qualsevol cas, avui calia donar-li veu i ho ha fet Esperança Camps en aquesta fantàstica entrevista: “La dreta és com aquests micos que es colpegen el pit i bramen dient ‘jo sóc ací’

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
18.07.2023  ·  21:59

La classe política és el resuyde dècades de medrar dins de l’aparell del partit. I els qui estan al cim, sempre procuren manhindre’s allà. La millor manera és només deixar ascendir els menys capaços. Per evitar que mai els facen ombra. Després de cinquanta anys d’això, el resultat està a la vista. Uns vividors sense escrúpols que només miren per ells mateixos. I sobretot ineptes. Molt ineptes. Fora de “la política” no es podrien guanyar ni un sou de peó.

Roger Malló
Roger Malló
18.07.2023  ·  22:09

I després ens dieu que el diumenge 23 de juliol hem d’anar a votar els inútils que han permès ser on som? Els hem de castigar amb l’abstenció, en la perspectiva de forçar la desaparició d’aquests partits i permetre que opcions nacionalistes, unilateralistes anti-processistes liderin l’alliberament de la nació del jou castellà.

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
18.07.2023  ·  22:26

No veig cap raó, ni la més petita, per anar a votar aquesta gentussa. He votat durant dècades però això ja és la gota que fa vessar el got. Que els bombin a tots.

Josep Almar
Josep Almar
18.07.2023  ·  22:26

No deixis mai de dir ben alt allò que molts pensem i ens hi veiem identificats. Quina mediocritat política !! Es desesperant.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
18.07.2023  ·  22:32

Espero el comentari de la Berta Carulla i del Vctor Serra,entre mes,intentant justificar l’actitud del seu partit(Junts),a que es refereix l’editorial d’avui.A mes,aprofitaran l’ocasió per tractar-nos de ximples,si vist tot el que l’editorial explica decidim abstenir-nos,votar en blanc o nul.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
18.07.2023  ·  22:36

Per aquest motiu em vaig borrar d’Omnium. I per aquest motiu no els votaré en les eleccions espanyoles.

Xavier Ludevid
Xavier Ludevid
18.07.2023  ·  22:41

Sense independència ens tenen agafats pels ous.
Si fem lleis potents el TC espanyol les tomba, si fem el passarell i fem lleis prudents sense pixen a sobre.
Trist paper el dels polítics independentistes que van de bons nois per evitar la confrontació i l’espifien cada vegada.
Si no són capaços d’acceptar la confrontació i dirigir el país decididament cap a la independencia que plegui.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
18.07.2023  ·  22:41

Els partits autonomistes autoanomenats independentistes cerquen redirigir els esforços del poble en la lluita per la llengua catalana i deixar de banda la independència. D’aquesta manera creuen que tenen el caldo de cultiu perfecte per anar ocupant poltrona i, qui dia passa any empeny.

En conseqüència, motiu de més per optar a l’abstenció el 23 J. Foc nou necessitem.

Carles Serra
Carles Serra
18.07.2023  ·  22:43

Mentir i fer de trilers apreciat Vicent és lo que han fet aquest immoral que ens deien defensar el català com ER-JxC-CUP-OMNIUM
Això només és pot definir i amb majúscules SOU UNS GRANS FILLS DE ………….
Ja em diràs Vicent el diumenge com puc anar votar debant d’aquesta realitat que descrius.
Com també podem dir ben alt que pràcticament ja s’ha fet el genocidi del català, amb l’ajuda d’aquesta forta immigració de procedència d’aquesta espaÑa, que han imposat la seva llengua i valors franquistes.

joan rovira
joan rovira
18.07.2023  ·  22:44

Sr. director, en qualsevol aspecte de la vida i més si estàs colonitzat, quan deixes de lluitar, deixes d’existir.

Per tant, el desgovern colonial actual en matèria de la llengua, és una mostra de la desídia política i informativa.

En analitzar el greu deteriorament de la gestió en ensenyament, ara, o diàriament en habitatge, transport, etc. quotidià.

Cal, al meu entendre, descodificar tant els aparells polítics, incapaços, com anàlisis permanents del no rumb.

Cal trabujar!

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
18.07.2023  ·  22:56

Els polítics actuals no arriben ni a mediocres. Cal fer foc nou o no ens en sortirem.

Jaume Riu
Jaume Riu
18.07.2023  ·  23:11

TANTA INCOMPETÈNCIA POLÍTICA, QUE ELLS S’HO CREIEN
El Partit dels Socialistes de Catalunya des de la seva creció el 1978 amb Joan Raventós i Raimon Obiols fins a Pasqual Maragall, van cometre l’error infantil de creure’s la transició a la democràcia, però pitjor encara és creure’s que el Partit Socialista Obrer Espanyol amb que es van aliar, fos socialista, demòcrata i d’esquerres.
El PSC va caure del cavall el 2006 quan el soci PSOE va posar José Montilla com a candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya, i va ser investit amb el recolzament d’ERC i d’ICV com si es tractés d’una candidatura socialista, demócrata i d’esquerres, tot i que no va ser la llista més votada i era el resultat d’un pacte post-electoral que no havia votat ningú, com passa gairebé sempre en aquest model d’eleccions amb llista tancada, sense segona volta, per facilitar el bipartidisme PSOE – PP, tal com va inventar el dictador Franco i ens ho va avisar el 30 de desembre de 1969 amb aquell enigmàtic “lo dejo todo atado y bien atado”.
Amb Montilla com a secretari general del PSC fagocitat pel PSOE, hem arribat a tenir personatges polítics tan cèlebres com inútils, oportunistes com Miquel Iceta, Salvador Illa o Jaume Collboni, dels que no he trobat cap aportació determinant al socialisme d’esquerres ni a la democràcia, però tampoc no han demostrat mai gaire competència professional.
Aquests doncs, són els que fa un any van sortir a la foto amb republicans, comuns i amb Junts per dir que havien blindat l’ús del català a l’aula i asseguraven la immersió, perquè a partir d’aquell moment, amb la llei del 25% de castellà, el regne d’Espanya ja no hi podia intervenir.
El més greu és que em sembla que socialistes, republicans, comuns i junts, arrosseguen tanta incompetència política, que ells s’ho creien.

Gerber van
Gerber van
18.07.2023  ·  23:13

Bon editorial, Vicent. Els partits mereixen per a no ser votades. Com diu l’article també Omnium té molta culpa per aquest desastre.

Cal foc nou. De polítics, de partits i amb institucions noves fora de jurisdicció d’Espanya, comencant amb un Parlament de la República de Catalunya. No hi havia ja una base per a això en algun lloc a Europa?

Jaume Vall
Jaume Vall
18.07.2023  ·  23:13

S no fos que som gent seriosa, hauríem de constatar que el Rufián fa honor al seu cognom. Però això és massa “barato”, per tant, senzillament direm que en una empresa seriosa, aquest senyor, que ha estat incompetent, hauria estat convidat a plegar.

Ah, però que es torna a presentar?

Potser algunes societats tenen el que es mereixen.

Joan Aguilà
Joan Aguilà
18.07.2023  ·  23:16

Per no haver sabut defensar el més sagrat d’una nació, la seva llengua, tots els polítics actuals queden desqualificats. S’han venut a l’enemic, traint el poble que els va votar, i encara tenen la pocavergonya de tornar a demanar el vot, aprofitant-se de la bona fe de tanta gent desinformada i enganyada. La covardia, la manca de patriotisme i la incompetència fan una barreja letal.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
18.07.2023  ·  23:23

Foc nou. Països Catalans. Independència. Som-hi!

Albert Parés
Albert Parés
18.07.2023  ·  23:36

El temps ha acabat donant la raó a la CUP, l’únic partit, que tot i les pressions, va denunciar que la llei era una enganyifa i un pas enrere.

Marc Mateos
Marc Mateos
18.07.2023  ·  23:41

La meva recepta en aquestes endimoniades eleccions on els indepes estem orfes de candidats és aquesta:

-Si vius a les comarques lleidatanes, votar per @esconsenblanc
Només es pot a Lleida per què és l’única província catalana on van aconseguir prou signatures per a presentar-se.
És la millor opció, si hom és independentista, per què castiga i deixa sense escons els botiflers dels 3 partits però tampoc regala escons als partits sistèmics del 78.
Si aconsegueixen escons, aquests els deixaran buits com a protesta. Això sí es pot visualitzar i quantificar!

-Si vius a BCN, TGN o GI, la millor opció podria ser el @pacmacatalunya
No em fa el pes del tot i em semblen força ximples i espanyols però pot ser la menys dolenta de les opcions disponibles, recordeu que estem orfes de partits indepes i que, si hom vol seguir endavant la lluita i fer mal al règim del 78 (a falta de tenir res millor) és una bona opció.

Amb totes dues opcions l’objectiu d’aquestes eleccions queda garantit: fer mal a botiflers i nyordus del 78 i treure’ls escons. Per què s’entesten els de l’abstenció/nul/en blanc en regalar-los escons als Ñ???

Salut!

Joan Benet
Joan Benet
18.07.2023  ·  23:56

Llàstima que escons en blanc no és presenti a la meva demarcació. Són els únics a qui puc votar

Nuri Masó
Nuri Masó
19.07.2023  ·  00:03

Sempre donem la culpa als polítics, i la tenen, però el poble també ha d’entonar el mea culpa, quan la majoria de la gent canvia d’idioma a la mínima de canvi i calla cada vegada que se li vulneren els drets.
Volem defensar la llengua? Comencem a no deixar-la de parlar sota cap circumstància. Qui ha decidit viure i treballar a Catalunya, PER RESPECTE a la gent que els ha acollit ha d’aprendre la llengua i parlar-la. Jo no els falto al respecte quan mantinc la meva llengua, me’l falten ells a mi quan es neguen a aprendre-la.
Què no ens atenen en català, restaurants, supermercats, hospitals, notaris,… ?comencem a denunciar a les empreses que vulneren diàriament els nostres drets. Si ho fem massivament al final ens hauran d’escoltar. Ja n’hi ha prou de callar!
Els polítics són uns ineptes i la immersió no ha existit mai però cal assumir que el poble té molta culpa del que està passant i no fa res per revertir la situació.
Pel que fa als centres educatius no hi ha cap exigència pel que fa referència a la llengua. Cap toc d’atenció als professors que canvien d’idioma. Cap exigència als alumnes que escriuen i parlen en castellà quan no toca.
Si aquesta mainada no sé li exigeix res a l’escola i després al carrer veuen que el català no és necessari en seu dia a dia, per què s’han d’esforçar a parlar-lo?
Em repetiré però la culpa no només la tenen els polítics, la gent del poble és totalment passiva i contribueix a la mort de la nostra llengua

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
19.07.2023  ·  00:16

Quan diuen “blindar” m’enfado bastant perquè és una mentida que es podrien estalviar. Que ens tractin de rucs el nostre és bastant ofensiu i descoratjador.
Mentre aquí estem fets un embolic que durarà anys, és urgent aturar el feixisme espanyol.
Cada vot compta perquè aquests sí que saben el que fan, on volen anar a parar i tenen els mijans per fer-ho.
Ens faran baixar de la figuera de cop i nosaltres, els savis, no tenim res preparat ni en perspectiva.
Els hem d’aturar com sigui, malgrat la incompetència dels nostres partits.

Albert Ferrer
Albert Ferrer
19.07.2023  ·  00:36

Qualsevol batalla per a la independència de Catalunya en el marc autonòmic està perduda per endavant. És una guerra entre nacions. El camp on lliurar les batalles no el pot triar l’enemic. El moment tampoc. Ànims, units som més forts i som majoria

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
19.07.2023  ·  00:37

Per a mi, aquesta galtada era necessària.

Posar-nos al mateix nivell de degradació per a que s’adonem que tothom ciutadà de la nació catalana anem dins de la mateixa nau.

Idea aquesta que a força de recórrer aquesta nació vaig copçar fa un grapat d’anys.

Venia d’un cert anticatalanisme blaver 1976-77.

Malaltia que em durà del dia de Nadal a St. Esteve, en veure que a Lo Rat Penat l’idioma els li la suava, fins i tot es parlaven en castellà només eixir al carrer.

Un anticatalanisme familiar mamat. Això ajuda a no veure amb eixa aura tan anestesiant del Principat pujolià.

Els blavers, d’una banda per certa enveja i españolisme d’abducció/adopció i de la l’altra banda valencianista la impotència de voler ésser com els “catalans” i no donar la talla.

Anant a treballar durant els 1980′ a les Illes pràcticament totes les setmanes trobí el mateix panorama que el valencià, idò, amb l’experiènci de titlar-me a mi de “català” pel gonellisme a causa de que no salava certs articles.

Sent seriosos i acoquinats eixe Decret és una còpia estrafeta (a la barcelomima) del decret del plurilingüisme d’En Vicent Marçà.

Sort que a inicis dels 1970′ a casa, al casal faller, als amics etc. es va posar en voga allò d’anar a Andorra a comprar a baix preu a més de viatjar a “l’estranger” i tornar amb l’estupidesa d’haver comprat sucre i xocolata suïssa a cabassos i algun aparell electrònic desconegut o pantalons Levi’s, Lee, etc a preus impensables allà baix.

Però se’t queda clavat a la nineta dels ulls -i al cervell- el “poderiu” d’una societat petita però molt més benestant que hi havia cap avall.

Com he esmentat en d’altres ocasions anar a Perpinyà en 1994 a jugar al Casino de Canet de la Marenda que era un vaixell encallat ala platja i trobar al sentdemà a peu del Castellet cambrers que ens preguntaven si érem “catalans barcelonins” va ser un altre xoc mental.

De 1980 a 1982 vivia amb gent musulmana a la Plaça d’Hondures, com vaig comentar en un altre editorial, i una temporada va vindre a viure un camurenès més negre que un tió i parlava un català impressionant. L’home era músic i hi havia viscut i format a Andorra, i en acabar se’n vingué a treballar a València i a completar estudis.

Amb totes aquestes “incongruències” puntuals és quan la tòtina comença a pegar-li voltes al nano.

I el “Nano” és que tots els commatriotes d’aquesta nació estem sotmesos a unes lleis “superiors” d’lguna metròpoli aliena a nosaltres mateixos. I ja podem fer fer DEcrets, lleis, infrastructures educatives, publicacions, etc. sempre seran subordines i “acobladisses” a lleis estrangeres que vetlen per llur invasor.

I tant s’hi val si la llei la fa en Marçà, n’Ensenyat o Gonzàlez-Cambray. En són subdiàries de les que realment valen jurídicament i sinó els diversos Tribunals Constitucionals o els jutges les fan emmotlar-se a elles.

Arriabats ací?

On no passa arreu de la nació això?

A Andorra, amics.

A Andorra, que hi ha seient a l’ONU i en breu a Brussel·les.

En tindre més mitjans de comunicació transversals en l’actualitat i fent cada una de les batalles -siguen on siguen- com a pròpies arreu de la nació és quan podrem actuar com a massa crítica que desequilibre aquesta balança.

Deplore tots els nostres polítics que tenen la mateixa idea de nació regionalitzada. Tant ens fa Prohens, Armengol, Puig, Mazón, Aragonès com Puigdemont.

Cap de tots ells verament NACIONAL i té el cap ben moblat per a ser un ESTATISTA.

Josep Blesa (València)

Lluís Paloma
Lluís Paloma
19.07.2023  ·  00:50

Diria que diumenge a la nit els únics somriures vindran quan s’anunciin les patacades de Junts i especialment ERC, junt amb xifres notables d’abstenció i vots nuls. Això sí, dilluns recomanaria que no esperem el Messies salvador i, simplement, comencem. Que ja triguem.

enric arquimbau
enric arquimbau
19.07.2023  ·  01:29

Des de començament dels anys 60 fins al 1 d’octubre del 2017 havíem anat escalant la paret. Des d’aquell dia el descens als inferns ha estat vertiginós. Estem com als anys cinquanta del segle 20. I som molts menys. Si no em vull enganyar he de dir que no hi veig sortida, la llengua ho és de molts pocs. Com diria Maria Mercè Marçal: “La solitud s’ha menjat empremta, peu i sabata”.

Josep Maria Balcells
Josep Maria Balcells
19.07.2023  ·  01:49

Fart de la barreja d’incompetència i poca vergonya dels nostres polítics, a les municipals vaig votar amb la papereta de l’1-O. No estic tant segur que sigui aconsellable fer-ho ara, però. Calen alternatives a Junts/ERC/CUP? Segur, però no hi són encara.
Permeteu-me que us recomani la lectura d’un article d’en Jordi Martí i Montllau, autor del recentment publicat “Llengua i identitat nacional”:

“Afusellar el pais amb l’abstenció” – https://stoacatalana.wordpress.com/2023/07/11/afusellar-el-pais-amb-labstencio/

Potser el trobeu interessant (ó potser no).

Bona nit en qualsevol cas

Albert T
Albert T
19.07.2023  ·  02:15

No és cap fracàs de cap classe política independentista, per l’obvietat que no tenim cap classe política independentista.
És el resultat normal de tenir, fent veure que manen alguna cosa, uns vividors ineptes, mentiders i covards que només miren pel seu propi benefici, als que el país i la seva gent se’ls en refoten de dalt a baix.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
19.07.2023  ·  05:48

La llengua no es toca! No només això sinó que la trepitgen i la resposta dels dirigents dits independentistes…, blindarem el català. Cap vot pel trio de la butaca, neteja a fons d´una vegada.

Jordi Quinquillà
Jordi Quinquillà
19.07.2023  ·  06:04

Doble línia a l’escola com al País Basc. D’aquesta manera, els pares que triïn la línia en català estaran en disposició d’exigir a la Generalitat autonòmica un ensenyament plenament en català pels seus fills i, de pas, acabarem amb la cantarella màgica que catalans i colons som un sol poble.

Salvador Molins
Salvador Molins
19.07.2023  ·  06:28

Com ens estimen als catalans!?
I alguns s’ho creuen!

Ara és l’hora de trencar, marxar, fugir d’Espanya. Què esperem? Que ja sigui tard, com els jueus que fugien d’Alemanya i d’Europa, ja als anys 30.
Si no marxés a temps, … Llepes!

Qui espereu que trenqui amb Espanya? Puigdemont, potser? Junts, anant al faristol dels espanyols? Santa innocència!

Voleu negociar, amb el llop i la guineu, … que no us maltractin tant? Ells que han dit per passiva i per activa que els catalans som uns gallines!?

Us agenollareu davant del “Parlamento español, mostrant la senyal dels esclaus: “parlar la llengua de l’amo?” I fer-ho cada un dels dies d’una llarga innominia?

Abans no us tallin el coll, perquè amb el maltractador no s’hi negocia, si ho fas ets mort, ho veiem tristament cada dia amb els assassinats de violència masclista. “La maté porque era mía” no hi ha frase més expressiva dels ser de l’Espanya inquisitorial de sempre.

Ara és l’hora de trencar, d’allunyar-se, de marxar lluny del terrible odi que ens sotmet, roba, humilia i subjuga. Espanya és això i de cap manera vol ser reformada.

Tal vegada creieu que els jutges espanyols espanyolistes que volen jutjar i empresonar Puigdemont trencaran les reixes que us esclavitzen?

Espereu que siguin els jutges europeus els que trenquin les cordes de subjecció que tenallen Catalunya a Espanya?

La ruptura, s’ha de fer ara, aquí i dia a dia, només la podrem executar nosaltres i ara precisament en temps d’eleccions, la hem de mostrar i executar amb cruesa i determinació.

No som Espanya, no volem ser Espanya, despreciem profundament Espanya i tots els espanyols!

Aquest 23J de 2023, el nostre vot ha d’ésser “Primer d’Octubre i DUI” o pura abstenció responsable.

No a Espanya!
Prou d’Espanya!
Lluny d’Espanya!

Pauli Morer
Pauli Morer
19.07.2023  ·  07:27

Quan es parla de “fracassos, en política i en la vida privada, val veure quina possibilitat hi havia de que sortís el que volies, i em sembla que alguns no volen entendre que la desfeta del 2017 tindrà moltes consequències, entre elles l’increment de la persecució i marginació del català, persecució i marginació que ja es feien i que eren una de les causes de l’independentisme.

Pep Agulló
Pep Agulló
19.07.2023  ·  07:59

Parlen d’immersió els mateixos que han buidat la piscina…

Mariano Padrós
Mariano Padrós
19.07.2023  ·  08:01

No tenen remei, son uns inútils.
No s’els pot vota, mereixen el nostre càstig.

Eduard Baró
Eduard Baró
19.07.2023  ·  08:13

Dècades de retrocés en l’ús del català, que poca gent li importava. De fet els organismes com la Plataforma per la llengua, per no abandonar un positivisme absurd, han fet sempre incidència en les dades de “coneixement”, que sempre eren lògicament més “esperançadores”. Però aquest autoengany, ha estat per parts dels polítics, però també de les organitzacions defensores de la llengua i la cultura catalanes. Any rere any, dècada rere dècada, les dades no enganyaven, la sang del català, la vida d’una llengua és el seu ús i no pas el seu coneixement. Comencem a entendre que patim un extermini lingüístic, i que els moviments de catalans, que poc a poc es van replegant cap a les muntanyes, és cada dia més evident, tot i les explicacions que ens donem, de tipus econòmic i tal, no deixa de ser una fugida d’un món castellà que ens està eliminant. JO m’abstinc. Prou extermini. Aturem l’ensenyament del castellà als PPCC. Us deixo aquest enllaç, prou interessant, per entendre que patim un GENOCIDI.https://www.youtube.com/watch?v=UXtKEoSmmj8

Jordi Camps
Jordi Camps
19.07.2023  ·  08:20

I ERC té els sants pebrots d’usar com a lema electotal “Defensem Catalunya”. Hipocresia de nivell sideral.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
19.07.2023  ·  08:53

Segon he llegit del Josep Casulleras, Jordi Sànchez va ser el protagonista de Junts en aquesta llei i va dir: “D’aquesta proposició de llei no es desprèn un augment de la llengua castellana en els currículums educatius. Això dependrà de cada centre, de cada projecte educatiu.”
Ja sabem que Jordi Sánchez era un talp de ERC. Està tot dit.

Antoni Bardera
Antoni Bardera
19.07.2023  ·  09:13

Sr. Mateos (23:41) 100% d’acord amb vos. Qui vulgui castigar amb el seu vot, pot fer-ho sense perjudicar Catalunya. Hi ha comentaris pro-abstenció que foten pena.

La sr. Masó (00:03) l’encerta de ple. Crec que calen menys comentaris depriments, depressius i depressors i cal en canvi més compromís personal en la lluita de cada dia.

Enric Emo
Enric Emo
19.07.2023  ·  09:23

D’una banda una inmersió que no s’aplicava correctament.
De l’altra uns poders espanyols amb els jutges inclosos que ataquen la inmersió.
Sembla que els hereus del PSUC, els Comuns, son incapaços o no els interessa promoure o recollir una demanda de l’antiga immigració espanyola a favor de la immersió.
Una pregunta: Amb la situació que tenim, mentre no arribi la independència, que em de fer per a que els nostres infants i joves dominin el català?

Rafael Benavent
Rafael Benavent
19.07.2023  ·  09:32

Sense independència, DEPENDÈNCIA. De lloguer a casa nostra. Nostra? Qui mana, mana. I ens cobra! El llop i la guineu convidats a taula, en llocs d’honor i ben pentinats per nosaltres, els servents. Pobres votants de partits “ñolistes” venuts a l’invasor a canvi de …, de què? D’autoestima, de dignitat? De rentar-los els peus? De parlar “en cristiano”? De netejar- los les sabates? D’un “si, buana”, per merèixer la seua benedicció… com a bon vassall? . Que m’ho expliquen.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
19.07.2023  ·  09:50

És per això, perquè els nostres polítics són covards, perquè la seva acció respòn només a la protecció del seu càrrec, perquè ens van mentir i no van tenir la honestedat de dimitir, perquè Pedro Sánchez ha plantejat aquestes eleccions o ell o l’abisme, de manera molt intencionadament dramàtica i filibustera, perquè estic massa tip de que em manipulin, perquè no sé una altre forma d’aturar aquesta merda. No votaré.

Xavier Martin
Xavier Martin
19.07.2023  ·  10:03

El càncer per els independentistes catalans son els seus polítics, s’ha de exterminar (químio) amb determinació

PAU BOLDU
PAU BOLDU
19.07.2023  ·  10:33

Per que necessitem un govern i un estatut per destruir Catalunya i espanyolitzar.nos com mai? Com diu aquell miserable, CAL AMPLIAR LA BASE…. feixista castellanista. Junqueras, per que ho fas? Qui et mana?

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
19.07.2023  ·  11:11

Per a mi sempre ha estat molt important que quan existia l’immersió lingüística, la Generalitat, ja la de Pujol, no diguem ja la dels tripartits amb Saura o Montilla, ja feia deixadesa del compliment d’aquesta immersió, potser al·legant la dificultat dels docents ens segons quines zones.

Doncs bé, d’aquesta negligència, punible per deixadesa, tenim ara generacions de persones entre 25 i 50 anys que dominen malament el català, el parlen malament i l’escriuen pitjor.
I no se’ls va ensenyar, per l’ús, per l’exemple, sense imposició, a veure la bondat d’emprar el català. Perquè ni els profes s’ho prenien seriosament.

Aquesta mena de gent potser ha estat el cau de vots per a C’s, pel PSOE/PSC, pel PP, i ara VOX. Ah i els Comuns.

En aquell moment, la Generalitat de Pujol, de Montilla, de Mas, quan no hi havia la catalanofòbia extrema d’ara, van covar, per deixadesa negligent, els monstres espanyolistes que ens envolten, fills d’emigrants que haurien d’haver crescut amb el català i el reconeixement de que Catalunya els va acollir i alliberar de la misèria dels seus llocs d’origen.

Ep!!! Soc vingut de fora, no he anat mai a la escola en català, a la meva època hi havia la FEN -Formación del Espiritu Nacional-, donada per un senyor que era “guardia de Franco”, i tot i això escric i defenso el català millor que molts d’origen.

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
19.07.2023  ·  11:12

Ens adminsitra -per delegació- una casta de capataços que com més va cada cop són més a prop de “los catalanes del régimen; tota aquella caterva de Porcioles, Lopez-Rodós, Samaranchs, etc… Una gent només atenta als seus interessos corporatius i que fan servir una retòrica buida que ja no vo dir res; els vetlladors del cadàver d’un país inexistent atents exclusivament al seu propi benefici, tot constituint una mena de ciment que no deixa respirar aquella part de la societat -especialment els joves- encara sana i no viciada com ells pels seus pactes infames amb el Poder, el poder de veritat i per delegació dels grans manaies mundials, radicat a Madrid i ben sovint genèticament franquista.
Ens volen fer combregar eternament amb rodes de molí, com si fòssim infants o febles mentals, mentre ells van acumulant guanys i poder, a costa del país i de tota mena de danys col·laterals, llengua i cultura inclosos, cosa que no els treu pas la son ja que la majoria ben sovint no disposa de biblioteca pròpia ni tampoc d’una ferma tradició cutural, arribistes com són, els uns, i descendents de drapaires estraperlistes emoarentats amb funcionaris franquistes, els altres.
En definitiva, això ja no dóna més de sí, però mancats de motivaciins ètiques no dubten pas a recòrrerr a tota mena de mitjans per a mantenir-se en el poder, tot fent veure a les masses que les molles que cauen de la taula són el millor que poden tenir. I en això la majoria de mitjans hi ajuden força, atenallats com estan per tota mena de subvencions , el que fa que renunciïn a una informació veritablement objectiva per a fer un veritable comissariat polític, en la millor tradició orwellianototalitària… Un cercle viciós perfecte, on el pobe, com un vugar hamster no pot deixar de còrrer indefinidament atrapat dins un cilindre que dóna voltes a si mateix permanentment. Molt hauria de canviar tot per a que el cilindre es desenganxés i el “hamster-poble” pogués escapar i tornar a ser lliure. Tot i això no se sap mai, com deien aquells “els designis del Senyor són inescrutables”. Potser qualsevol dia aparegui una esquerda i tot s’ esberli… Sempre hi poden haver sorpreses inesperades, també en forma de nous líders que congriïn al seu voltant el creixent descontentament, però no ho tindran fàcil, ja que és una lluita contra molts interessos i poders fàctics. Tot i això no hi ha res estricament predible ni impossible. És la nostra única esperança.

david graupere
david graupere
19.07.2023  ·  11:35

Sense independència:
1. El procés de substitució lingüística avança i s’accelera combinat a la manca de poder fer una política migratòria pròpia
2. Aragonitzaran la història medieval catalana
3. Regionalitzaran l’economia

Ni llengua ni història ni clau de la caixa

Aleix Gaus
Aleix Gaus
19.07.2023  ·  11:39

Queda clar la incompatencia dels politics que tenim per tant unaltre cop fa falta el carrer per protegir el nostre idioma

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
19.07.2023  ·  12:01

No sé quants afiliats tenen en veritat els partits autonomistes i no independentistes : ERC JUNTS CUP
Hi ha foscor en les seves dades internes pero posem per exemple el que a vegades es reflexe a la premssa :
ERC s/ 12.000
JUNTS s/ 6.000
CUP s/ 4.000

¿Com s’enten que tant pocs puguin fer tant de mal a Catalunya ? ¿Es seus ingressos son finançament que ve de l’estat espanyol ? ¿Quin poder ocult portan al darrera? ¿Com pot ser que les mentides que diuen i les obres de destrucció de Catalunya que duen a terme continuin vives sense càstig ?
¿No fora millor ignorar aquests partits en tots els llocs on actúen i com dieu molts acollir nova gent que aixequi Catalunya? Foc nou .

Tomas Pérez
Tomas Pérez
19.07.2023  ·  12:16

La inoperància, mediocritat, botiflerisme d’aquest govern i tota la classe política que el manté posat de manifest. Després ens demanaran el vot a través dels mitjans, alguns de molt propers.
A cagar-la via i que els bombin a tots! TRAÏDORS

Josep Pericas
Josep Pericas
19.07.2023  ·  12:19

Me n’he queixat més d’un cop però sembla que no és una relliscada, que ho feu expressamnt. Anomenar ‘espanyol’ el castellà és un greu error, sobretot pensant en nouvinguts i els seus descendents. Geogràficament som a Espanya (antiga Hispània), com Portugal.

Seria l’equivalent a anomenar britànic l’anglès, o europeu el francès o l’alemany (si Napoleó o Hitler haguessin guanyat).

El nom ‘espanyol’ és una arma de confisió massiva. No, la llengua pròpia d’aquí és el català.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
19.07.2023  ·  12:33

Tot i que els polítics han amagat la realitat de la immersió tots aquests anys -com tot, per interessos-, és evident que el català ha reculat com mai abans ho havia fet i ja es troba en una situació que no és segur que siguem capaços de revertir. Nosaltres mateixos parlem en castellà als nouvinguts i cada cop la demografia ens va més a la contra.
Els castellanoparlants, en general, fan servir poc o res el català i els catalanoparlants joves cada cop més s’estan passant al castellà.

Per parar el cop i evitar que els escolars catalanoparlants acabin parlant castellà entre ells, és imperatiu crear dues línies. Això segurament no farà canviar la tendència, però com a mínim podrem consolidar el famós 30%, suposant que avui en dia es pugui consolidar alguna cosa.

Veieu a JUNTS o a ERC agafant el rave per les fulles i fent coses contundents com aquesta que els puguin restar vots? Jo tampoc.
Faran el que han fet fins ara: protestar i fer el ploricó -això sempre dona vots- i posar-hi pedaços.

La solució ideal seria la independència, però a aquesta encara hi estan menys de disposats, tot i el que diguin.

Josep Gualló
Josep Gualló
19.07.2023  ·  12:56

PEP AGULLÓ (07:59) ÉS CURT, PRECIS, CERT I GENIAL:
“PARLEN D’IMMERSIÓ ELS MATEIXOS QUE HAN BUIDAT LA PISCINA”

Perdona Pep si et molesta que empri el teu comentari de
titol del meu, especialment si estas en desacord amb el que dic.

Entre els que han buidat la piscina i poso al director de VilaWeb que s’ha tancat en banda volent fer passar bou per bestia grossa, és a dir volen vendre’ns una “paradoxa totalmen impossible” per un “fet real que no s’aguanta per enlloc”:

Hi ha partis independentistes ruptoristes i uns altres que son ¡¡¡ independentistes reformistes !!! els segons son els de mossen Oriol. Dedueixo.

Com és que un home que molts de nosaltres considerem un dels millors periodistes del moment actual, ens vol vendre la moto tant descaradament. ? ? ? ? ?

Lluis Molist
Lluis Molist
19.07.2023  ·  13:57

ABSTENCIÓ………

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
19.07.2023  ·  14:15

Tinc sis néts , quatre parlen i xerren en català, els dos darrers, anant a una escola concertada de Barcelona, no parlen ni xerren ni juguen en català. Jo els parlo sempre en català i ells em responen sempre en castellà. Que vol dir això, els quatre primers han après amb la immersió sempre en català, en canvi els darrers de 11 i 5 anys respectivament, ni un borrall. La culpa uns pares no conscients i una escola amb deixadesa educativa en la nostra llengua.

Jordi Tudó
Jordi Tudó
19.07.2023  ·  14:18

Molt bona editoral, Vicent
Ja fa dècades i dècades dura aquesta comèdia, sentencies contràries, patacades diverses i els nostres representants; No passa res, farem el que no ens manen i així anant passant anys. Uns polítics nefastos, grisos i dolents de nassosus reclamen el vot. Seguiu votant-los.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
19.07.2023  ·  14:19

“Deplore tots els nostres polítics que tenen la mateixa idea de nació regionalitzada. Tant ens fa Prohens, Armengol, Puig, Mazón, Aragonès com Puigdemont.”
“Cap de tots ells verament NACIONAL i té el cap ben moblat per a ser un ESTATISTA”.
(Josep Blesa 00:37h)

Cap d’ells té el cap per a ser un estadista i en lloc de millorar reculen.

Són incapaços de dir de tant en tant: _DESOBEÏM LA LLEI FRANQUISTA ESPANYOLA!!
_SOM UNA NACIÓ OCUPADA MILITARMENT DES DEL 1714.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
19.07.2023  ·  14:33

…….i mentre tant al País Valencià el govern més progressista de la història va clavar el decret del trilingüísme i ho va acabar d’apanyar.

Daniel Mir
Daniel Mir
19.07.2023  ·  14:38

Ah! Sembla, pel que dieu, que el diumenge hi hauràn eleccions al veí Reino de España. Que bé, oi?

Josep Mir
Josep Mir
19.07.2023  ·  14:40

i també és així pq van escapçant els que més confronten i menys es pleguen, oi?
Laura Borràs, Quim Torra, Carles Puigdemont…

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
19.07.2023  ·  14:41

Aquests partits fan part, estructuralment parlant, del sistema de la Transició espanyola. Són tots partits amb mentalitat colonitzada.

Veieu, un exemple que clama a Déu. El cas de Bildu al País Basc que prové del món de la lluita armada, que se suposa que no és el món del PNB conformista per pactista, què ha esdevingut Bildu?, un partit colonitzat com tots els partits.

Catalunya té molta sort. Catalunya pot encara trencar la dinàmica del 78. Però això demana fer foc nou. Ni Junts, ni ERC, ni les CUP. Aquests partits actuen com partits regionalistes, autonomistes i colonitzats. Pot ser que la pàtina siga d’independentisme, però actuen com vassalls del règim del 78.

Per què?

Massa temps fent negocis amb la Corte del Reino de España, que no només és de dretes, també és d’esquerres i també d’extrema-esquerra!

La Corte del Reino fue, es y será siempre Española. Hasta que se muera.

Roser Caminals
Roser Caminals
19.07.2023  ·  15:24

Deixe’m de dir-ne partits independentistes. Només tenim partits autonomistes.

Carles Benito
Carles Benito
19.07.2023  ·  15:26

UN FRACÀS QUE ERA EVIDENT

ADVERTIT PER JURISTES PRESTIGIOSOS

ADVERTIT PER OPINADORS RECONEGUTS

ADVERTIT PER MOLTS DE CIUTADANS CORRENTS

UNA TRAÏCIÓ MÉS D’erd’ñ

UNA ALTRA INCONGRUÈNCIA DE cup

EL PITJOR DESPROPÒSIT DE jxc

Jaume Palau
Jaume Palau
19.07.2023  ·  16:16

Es força evident que la incompetencia dels polítics i l’odi visceral del gremi judicial contra tot el que sigui català, i la debilitat de l’independentisme actual ens han portat on som. Però tal com diu l’article això rs sobre el paper, i tot i així en molt llocs la realitat el supera, malauradament. En que no entenc es que dins de la política de cada un dels centres, es digui clarament que la llegua vehicular i en el centre que utilitzaran els professors serà sempre el català, fora fe les classe en castellà, o digui el 25% obligat lamentablement. Els alumnes que utilitzin la llengua vehicular i en el centre que vulguin fora del 75% fe les clases en català, i això a TOT arreu.Punt!

Francesc Fortian
Francesc Fortian
19.07.2023  ·  16:54

Si com sembla segons el article, es una mala praxis del Parlament al obrir la porta ha finiquitar la immersió lingüística, noms dels culpables per expulsant-los de la vida política.
Començem a fer neteja!

Jordi Nadal
Jordi Nadal
19.07.2023  ·  17:04

El català és el nou irlandès. Els que defensàvem a finals dels 90 que estàvem en un procés de lingüicidi irreversible, ens deien que “si hem sobreviscut el franquisme ho podem sobreviure tot”

Em fa ràbia tenir raó amb aquestes coses, i que la gent sigui tan cega.

Francesc Planas
Francesc Planas
19.07.2023  ·  17:16

Benvolgut director,

La meva proposta a Vilaweb és que, des del diari o a través d’una carta dels subscriptors, fem arribar als tres partits del 52% la proposta següent:

Que es comprometin a:

1. Usar sempre el català al Congrés dels diputats; fins que els tallin el micròfon; en aquest cas, que segueixin parlant en català el temps que tenen estipulat. Si cal, que els facin fora arrastrant-los.

2. No votar cap candidat si no es compromet per escrit a organitzar un referèndum d’autodeterminació per a Catalunya.

Si algun dels tres partits es compromet a això, jo el votaria. I potser algun altre subscriptor deixaria d’abstenir-se o votar en blanc o nul, per votar-los.

Aclareixo que, per a mi, encara que el punt 1 pugui semblar inútil, penso que és per dignitat (i la dignitat no és mai una cosa inútil o ridícula). I podria deixar imatges impactants. Sobretot si es repeteix sempre, sempre, com una gota malaia. Tenint en compte que als nostres polítics no se’ls escolta ni se’ls fa cas, no es perdria el discurs oral. Seria un altre tipus de discurs.

Ben cordialment,
Francesc

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
19.07.2023  ·  17:21

Sempre flagel·lant-nos per purgar les culpes, les nostres i les d’altri.
Som conscients que som una colonia residual d’un antic imperi arruïnat?
Som conscients que “las dos Españas” son una sola (que fort, imagineu Manuel Fraga i Santiago Carrillo fent-se un petó) davant Catalunya?
Algú creu que polítics o Institucions catalanes tenen res a fer contra l’aparell del “Estado?
Només la independència pot portar resultats desitjats.

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
19.07.2023  ·  17:22

Molt d’acord amb el punt 1 del Francesc.
No comparteixo el punt 2
El referendum està fet i guanyat.
Un referendum acordat amb Espanya seria un suicidi.

CARLES ADELL
CARLES ADELL
19.07.2023  ·  19:25

Pel que fa a la defensa del català a les escoles, les estitats Òmnium, ANC, Plataforma per la Llengua, etc. i tota la societat civil en general hem de reclamar als nostres polítics fermesa i decisió en comptes de la submissió actual. Si anem a la rel del problema i recapitulem, veurem que l’escola catalana durant molts anys s’ha regit per la Llei catalana que permetia la política d’immersió lingüística, que tants bons fruits ha donat i que ningú (ni partits, ni entitats) s’havia atrevit mai a qüestionar, pel fet que aquesta Llei havia passat tots els filtres jurídics, estat jutjada i finalment havia rebut l’aval del TC.
A partir d’aquesta realitat jurídica sòlida, ens hauríem de preguntar què ha passat, d’on ve aquesta reculada? Doncs molt senzill: La reforma de l’Estatut preveia que el català tindria un caràcter “preferent” sobre el castellà i, ai làs! a l’estat van saltar totes les alarmes. No sabrem mai a quin “il·luminat” se li va ocórrer posar aquesta parauleta en el redactat, però està clar que es va pecar d’una ingenuïtat perillosa, perquè coneixent la idiosincràsia del caràcter espanyol/castellà ja es veia a venir que el TC no ho toleraria de cap manera, com així es va explicitar en la sentència contra la reforma de l’Estatut de l’any 2010 (tan fàcil que hagués estat posar-hi ús “normal” en comptes de “preferent”…!). D’aquí plora la criatura i d’aquí venen els nombrosos atacs contra la immersió lingüística a l’escola catalana. S’han anat desencadenant tot un reguitzell de sentències en cascada, contra la immersió fins a obligar a fer-hi un mínim del 25% de les classes en castellà.
Davant aquesta situació actual els nostres representants polítics podrien haver dit: “No us agrada la reforma de l’Estatut? Doncs cap problema, tornem a la Llei anterior, que preveu la política d’immersió lingüística a les escoles, perquè és cosa jutjada i ha obtingut l’aval del TC” i llestos, no donar-li més voltes, aferrar-se i defensar aquesta posició amb les ungles i les dents, disposats anar, si cal a altes instàncies internacionals (el Tribunal europeu dels drets humans, la ONU, etc. o on calgui); però no ho han fet. La seva actitud covarda serà jutjada severament per la història, perquè tots sabem les conseqüències d’aquesta rendició, perquè quan t’ajups et peguen millor i han renunciat a defensar els nostres drets més fonamentals com a poble (GOI).
Crec que totes les entitats de la societat civil (Òmnium, l’ANC, Plataforma per la Llengua, etc.) tenen el deure i la responsabilitat històrica de denunciar davant la ciutadania la submissió o dimissió dels partits polítics que han renunciat a defensar amb fermesa (i a totes) la legalitat de la Llei de política lingüística que permetia la immersió lingüística a les escoles. Aquestes entitats civils tenen prou força, capacitat, assessorament jurídic, etc. com per fer front a les sentències que volen imposar el 25% de castellà i poden fer un front comú, acudint on calgui (al TEDH si cal) defensant la legalitat jutjada i avalada pel TC.
Ho faran? De què serveixen els discursos (per més abrandats que siguin) si després les paraules no s’acompanyen amb fets?

Joan Carles Melgarejo
Joan Carles Melgarejo
20.07.2023  ·  01:14

El proper cop que els nostres “representants” siguin represalitats, que ho seran (ni Roma ni menys Espanya ha pagat mai cap traïdor), que ningú doni la cara per ells i deixem que l’enemic ens faci la feina bruta a consciència. Que amb la seva supèrbia habitual els humilii ben a fons i els llenci a la paperera de la història. Ho sento, ens vàrem equivocar amb ells. No passa res. Seguim. Esperem que sigui ben aviat, que ja cansa. Després, ja en parlarem de què, qui, quan i com ho fem…però aquest cop, sense somriures i amb molta, molta, molta, molta mala llet. Més intensa que el seu odi, ràbia i maldat contra nosaltres. Per si algú no ho sabia, ara ja sabem de què va. L’alternativa és senzilla: o reaccionar costi el què costi o desaparèixer com a nació, com a comunitat, com a model de vida…per les bones ho hem provat tot. Tot. Hem votat a aquests, a aquells, als de més enllà per a evitar que vinguéssin els d’aquí, els que ens van demanar el vot de la nostra vida…I res. Això no funciona. Llàstima d’anys de vida perduts.
Els partits mai han volgut una resistència civil. Però si pensem en el que poden fer 2.000.000 de persones si es decideixen i hi ha un pla i objectius clars, ens l’hauria de suar si els nostre polítics tenen caca o si PP=PSOE=Vox=Pudim (o la marca blanca que s’inventin) o el rei d’espases o el de copes guanyen per majoria absoluta o pacten entre ells (fins i tot, amb els “nostres” com fins ara) i ens vol triturar amb el 155 o la cabra de la legion i la porqueria que li ve al darrera.
Per anar fent com qui no vol: algún economista pot plantejar un exemple “teòric” de teoria econòmica sobre què suposaria que tots retirèssim poc a poquet tots els fons de la banca espanyola i el fotèssim en una d’estrangera de país que es comprometi amb Catalunya en…coses?. Si la banca amb tota la cara ens insulta marxant de Catalunya, els hem de saber plantar un cop de guant a la cara. Algún economista pot explicar-nos, com a exercici teòric, com podria funcionar un boicot actiu massiu total a tots els productes espanyols comprant-ne de catalans que no siguin col·laboracionistes? Sols n’hi ha prou, per exemple, de beure Priorat de garrafa enlloc de la merda de Rioja que ens donen a tot arreu, sortirem guanyant de peles i de gust i ajudarem a remuntar a la pagesia. Algun sindicalista pot explicar els riscos i possibilitats de no votar sindicats espanyols, mafiosos incompetents i inútils?. No hi havia possibilitat a la declaració de renda de posar alguna cosa en alguna casella perquè els militronxos no tinguin peles per a les seves joguines? Algun economista o emprenedor (novament) ens pot explicar com es podria invertir fora de l’estat espanyol, en opcions que puguin ser de solidaritat, comerç just i ambientalment sostenible?. Com apostar fort per empreses catalanes internacionals que triomfen?. SI l’Esglèsia Catalana es fa l’orni, li llepa el cul a l’estat, o passa de demanar perdó per la creuada de Catalunya, la de l’Edat Mitjana i la del segle XX), no podem abjurar o apostatar, o fer-nos heretges, per exemple, protestants? Mestres, educadors, empresaris, oficinistes, empleats, manobres, pagesos, minaires, capellans, putes, podem trobar idees per a fer la nostra “para que cunda el efecto sin que se note el cuidado”??. Tot això podem fer-ho ja, com qui no vol, no ho poden evitar…i els costarà molt car, però cal trobar com fer que siguin ells els que un dia proper tinguin por, molta por, pànic, en veure lo que hauran despertat i que no podran aturar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any