L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha publicat un comunicat de suport als cinc membres de la Sindicatura Electoral –Jordi Matas, Marta Alsina, Marc Marsal, Tània Verge i Josep Pagès– de l’1-O, acusats d’usurpació de funcions i de desobediència, malgrat que l’organisme es va dissoldre quan el Tribunal Constitucional espanyol va suspendre la llei del referèndum.

L’IEC recorda que el Parlament de Catalunya va recórrer a ells per la seva expertesa i per vetllar per les garanties del referèndum, però que la dissolució de la Sindicatura Electoral va deixar sense efectes la tasca dels síndics durant el Primer d’Octubre. Per aquest motiu, demana la retirada de les acusacions i l’arxivament de la causa.

Es tracta d’un nou suport que reben els cinc síndics, després de múltiples pronunciaments de l’acadèmia internacional denunciant la persecució política dels cinc juristes i politòlegs.

Aquest és el comunicat.

«L’Institut d’Estudis Catalans sempre s’ha mostrat compromès en la defensa dels principis de llibertat, democràcia, justícia i solidaritat, i en afavorir la col·laboració dels acadèmics i dels investigadors en totes aquelles activitats que denoten un compromís social i el foment dels principis esmentats.

Davant de l’acusació dels delictes d’usurpació de funcions i de desobediència, i de la petició d’una pena de fins a dos anys i nou mesos de presó als membres de la comunitat universitària Jordi Matas, Marta Alsina, Marc Marsal, Tània Verge i Josep Pagès per haver format part, com a acadèmics de reconegut prestigi, de la Sindicatura Electoral del referèndum de l’1 d’octubre, el Consell Permanent de l’Institut d’Estudis Catalans rebutja l’enjudiciament penal de professorat universitari a qui, des de la seva expertesa acadèmica en l’àmbit del dret i de la ciència política, el Parlament de Catalunya va requerir vetllar per la transparència i objectivitat del procés electoral i l’exercici efectiu dels drets electorals, en la seva condició de membres de la Sindicatura Electoral. L’admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional de la impugnació de la Resolució 807/XI del Parlament de Catalunya, que designava els membres de la Sindicatura electoral, en va comportar la suspensió. La Sindicatura es va dissoldre després de rebre la notificació del Tribunal Constitucional. L’1 d’octubre de 2017, data del referèndum, la Sindicatura no va exercir, de fet, cap funció i, per tant, decauen les acusacions de desobediència i d’usurpació de funcions.

Per tot això, l’IEC dona suport a la retirada a tots els efectes de les acusacions esmentades i el sobreseïment i arxivament definitiu de la causa.»

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.