I ara és quan ens hem d’alçar

  • «Alcem-nos, avui des de Barcelona, sense por, serens, solidaris i lliures. Per nosaltres i la nostra gent, però també per tots aquells nostres germans que en qualsevol part del món no estan disposats a enterrar les seues vides en l'odi»

Vicent Partal
18.08.2017 - 05:38
Actualització: 18.08.2017 - 08:09
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir vam perdre una batalla. Sabíem des de feia molts anys que podia passar això que dissortadament ha acabat passant, però res no ens havia preparat per a l’impacte que ha causat l’atemptat a la Rambla de la nostra Barcelona: el dolor és massa difícil de descriure, massa pròxim, tan íntim i personal com pot ser. Les cares, les mirades de la gent palesen que ha estat un colp dels que fan realment molt de mal, dels que deixen la boca eixuta, dels que tallen l’ànima. Ni tan sols la decisiva actuació dels mossos a Cambrils, on han evitat un segon atemptat, no pot esvair aquesta sensació de tristor que ens corprèn hores després de l’atemptat, encara.

Hem perdut una batalla, però no n’hauríem de perdre una altra, segons com més important i tot. Aquest atemptat és el fruit de l’odi i el ressentiment i vol també crear odi i ressentiment. Tanmateix, evitar-ho és a les nostres mans. No podem tornar la vida a la gent que l’ha perduda. No podem recuperar el dia que ens han robat a tots. No podem oblidar –ni ho hem de fer– això que ha passat. Però tenim a l’abast no perdre la segona batalla, aquella en la qual Barcelona, qualsevol de les nostres ciutats, de fet, ara només és una peça més en l’escaquer mundial.

Londres, Berlín, Niça, Estocolm, París, Barcelona… Els atacs de grups gihadistes molt petits i impenetrables, amb cotxes disposats a matar, són avui una llosa terrible per a Europa. Han trobat una manera de dificultar molt la feina de prevenció, una feina en què les autoritats esmercen tants esforços; i malauradament no sembla que aquest mètode, tan artesanal com eficaç, puga ser aturat aviat ni controlat fàcilment.

De manera que ara ens haurem d’alçar sabent que demà, la setmana entrant o el mes vinent, qualsevol altra ciutat d’Europa viurà això que ahir vam viure els catalans. I que tots haurem de lluitar contra aquesta barbaritat, sumant el nostre esforç al de tots aquells qui en el món àrab i musulmà, en primera fila, treballen tant i en unes condicions tan difícils en pro d’aquesta mateixa raó humana que nosaltres volem que impere, la que ens fa ser com som.

Per aconseguir-ho hem de veure clar que la segona batalla, i decisiva, la batalla per la tolerància, el respecte a la diferència i l’exercici dels drets humans, no es lliura entre grups religiosos, ni la lliuren països o exèrcits. Aquesta batalla la lliurem, braç a braç, tots els qui creiem que els avantpassats no poden ser l’única referència vàlida per a ordenar el nostre futur. I la lliurem contra els qui creuen que cal fossilitzar el món, els dels uns o els dels altres, precisament per impedir l’existència d’una societat tolerant, que sap que la diversitat és una riquesa i no pas una amenaça i que el gaudi dels drets humans és un dret inalienable. Un dret inalienable que hem de tenir i que hem de reclamar per als ciutadans de Barcelona i també per als de Damasc, per als ciutadans de Berlín i també per als d’Alger, per als ciutadans de Londres i també per als de Jerusalem.

Alcem-nos doncs, avui des de Barcelona, sense por, serens, solidaris i lliures. Alcem-nos per nosaltres i la nostra gent, però també per tots aquells nostres germans que en qualsevol part del món no estan disposats a enterrar les seues vides en l’odi. Per aquells que, com diu Kamel Daoud, el valent editorialista de Le Quotidien d’Oran, no acceptaran mai el retorn ‘a aquesta violència d’una increïble ancianitat’, que és l’única proposta dels missatgers de la mort.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Albert Miret
Albert Miret
18.08.2017  ·  08:02

Ara, justament ara, quan ja la nostra societat se sent inquieta i acorralada per un país molt més potent que el nostre, amb amenaces constants contra els representants que nosaltres hem escollit lliurement i fins i tot contra el nostre poble directament persona per persona, ara ens ataca més cruament i sagnant una altre societat encara més retrograda. Sabiem que això podia passar, però estavem capficats en la defensa diària de la democràcia que volem en defensa d’aquells que no la volen, i per això ens ha agafat -com sempre son aquestes coses-, per sorpresa. Podia passar, d’acord, i hem vist com els nostres Mossos ens han defensat amb una eficàcia que ens sembla d’un altíssim nivell en vers al que haviem vist fins ara en altres desgràcies semblants d’altres llocs.
Entristeix profundament que aquestes coses passin en una societat que considerem avançada, però entristeixen potser encara més els comentaris que hem pogut llegir en el WhatsApp, com per exemple el d’un “periodista” conegut a cal veí dient: “esto es el colofón de la CUP”, o bé: “No decían que tenian demasiados turistas”? així com les presses del “Gobierno de España” per venir al cap de SET hores per sortir a la foto sense haver parlat previament ni amb els nostres polítics ni amb la nostra policia per a formar-se un mínim criteri abans de fer declaracions absurdes als mitjans.
Ho trobo profundament trist i em fa vergonya aliena aquesta gent, que no han fet més que recitar insistentment el mantra de “SOLO JUNTOS venceremos a los terroristas” utilitzant barruerament i una vegada més la tragèdia d’altres per als seus interessos inconfessables que n’anomenen “política”..
Em sento desolat pel drama que estem vivint, però al mateix temps, el sacrifici d’aquesta gent que cometien el gran pecat de gaudir d’unes vacances, m’esperona per a continuar endavant cercant un món millor i un país, on l’esperit democràtic i el coneixement el més important, i l’odi i la violència hi siguin abolits per sempre més.

Pep Agulló
Pep Agulló
18.08.2017  ·  09:16

Una hora de diferència d’estar a Canaletes possiblement em va salvar de ser-ne víctima d’aquest atemptat.

Tothom pot tenir les creencies que vulgui. Quan de l’odi i la intolerància se’n fan virtuds i armes de defensa (la lluita contra l’infidel) d’unes veritats revelades per un Déu… estem a l’altra barricada de la tolerància, el respecte a la diferència i l’exercici dels drets humans. I aquesta civilització en la que creiem i que també volem imposar, encara li queden molts segles de violència, si no és que aquesta sigui inherent a l’espècie humana.

El meu condol per a les víctimes i familiars de tots els actes execrables aquí i allà…

Josep Usó
Josep Usó
18.08.2017  ·  09:42

Cal combatre i vèncer la por amb la tolerància i el coneixement. Els fanatismes sempre són fruit de la ignorància i la incultura. La nostra societat ha de ser tolerant i culta. No ens podem deixar arrossegar, ni ara ni mai, per aquells que oposen el seu odi al dels altres. Reeixirem i ens farem més forts, encara.

Josep Aixalà
Josep Aixalà
18.08.2017  ·  10:38

Gràcies, Vicent!

TEO Vidal
TEO Vidal
18.08.2017  ·  11:01

No coment… excel.lent i just!

Rafa Jiménez
Rafa Jiménez
18.08.2017  ·  13:46

Molt encertadament parla el director de la “nostra Barcelona” i és aquí a on més mal ens fa.
A nosaltres, gent pacífica i acollidora ens han atacat al nostre moll de l’ós, la nostra estimada capital.
Ens tornarem a alçar, com hem fet sempre.

Dolors Barri
Dolors Barri
19.08.2017  ·  10:37

Moltes gràcies Sr. Vicenç, Els teus comentaris son sempre adients, però en aquest cas
ens arribes al cor i ens fas dir NO TENIM POR i QUE MORI L’ODI !!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes