El fundador del Partit Nacional de Hong Kong, Andy Chan, va protagonitzar ahir una conferència en què va reclamar la independència de Hong Kong i va comparar l’estat actual amb l’ocupació occidental. ‘Una vegada vam ser colonitzats pels britànics, i ara som colonitzats pels xinesos. On és el nostre dret d’autodeterminació, per a decidir el nostre propi futur?’, va dir davant d’una sala plena i de desenes de milers de persones seguint-lo en reproducció en continu.

Chan assegura que la independència és l’únic camí per a aconseguir la democràcia i va advertir que Hong Kong podria seguir el camí del Tibet i del Turquestan oriental, on la Xina ha estat acusada d’empresonar centenars de milers de musulmans.

Tot plegat va passar en un esdeveniment marcat per la polèmica: fora hi havia protestes dels grups pro-Xina enmig de la pressió del govern, que va lamentar que es permetés la presència del dirigent del moviment independentista de Hong Kong, Andy Chan.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb