Homs declararà al TSJC el 4 de març pel 9-N

  • La Fiscalia Superior de Catalunya va demanar a l’alt tribunal català que s’investigui l’ex-conseller de la Presidència en detectar indicis de delicte

VilaWeb
ACN
25.02.2016 - 14:48
Actualització: 25.02.2016 - 14:49

El magistrat de la sala civil i penal del TSJC que instrueix el cas de la consulta del 9-N ha citat a declarar el pròxim divendres 4 de març el diputat de Democràcia i Llibertat i ex-conseller de la Presidència, Francesc Homs. Es tracta d’una declaració voluntària que farà per la seva condició d’aforat, una possibilitat emparada per al llei. Després de les explicacions que Homs doni al TSJC, el magistrat podria prendre una decisió sobre si eleva o no aquesta causa al Tribunal Suprem. El passat 2 de febrer la Fiscalia Superior de Catalunya va demanar al TSJC que s’investigui Homs perquè veu indicis de delicte en el paper de l’ex-conseller de la Presidència en la contractació del sistema informàtic utilitzat a la consulta.

En l’escrit dels fiscals que porten directament el cas, Emilio Sánchez Ulled i Francisco Bañeres, s’acota la suposada acció penal d’Homs en el marc dels contractes informàtics que van servir perquè la Generalitat deixés a punt els ordinadors portàtils que es van fer servir als col·legis electorals. Segons els fiscals, Homs va tenir un comportament ‘conscient i intencionat d’indubtable transcendència’ perquè tots els preparatius seguissin endavant malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional (TC) el 4 de novembre.

En les últimes setmanes s’han aportat a la causa unes cartes intercanviades entre T-Systems i la Generalitat en les quals l’empresa informàtica preguntava al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), encarregat de la part informàtica del procés, el 4 de novembre mateix, si havien de seguir endavant amb el contracte. Tres dies després, el govern li va respondre mitjançant una carta signada per Homs, com a màxim responsable dels serveis jurídics de la Generalitat, on es deia a l’empresa que seguissin endavant, perquè la resolució del TC no l’afectava, i que havien pres la decisió després d’informes jurídics interns i externs. A més, alertava l’empresa de les possibles conseqüències legals si incomplia el contracte.

El magistrat instructor del cas va requerir a la Generalitat que els reenviés aquests informes jurídics, però el govern no els ha aportat. Per tot això, considera que Homs hauria de ser objecte d’investigació.

Després de la declaració de l’ex-conseller, el TSJC hauria de fer un informe raonat i, si veu que hi ha indicis, hauria de traslladar-lo al Tribunal Suprem (TS), juntament amb aquesta part de la causa, o tota sencera, ja que el TS és l’encarregat d’enjudiciar els casos relacionats amb diputats al Congrés.

En la causa segueixen encausats pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics l’ex-president de la Generalitat Artur Mas, l’ex-vice-presidenta Joana Ortega i l’ex-consellera d’Ensenyament Irene Rigau.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any