Francesc Homs, ex-conseller de Presidència i portaveu del Partit Demòcrata Català al congrés espanyol, ha declarat avui davant el Tribunal Suprem sobre els presumptes delictes de desobediència, malversació i prevaricació, per haver ajudat a organitzar la consulta del 9-N. Segons que ha explicat més tard, ha defensat davant el jutge la legalitat de la consulta i ha dit que ho tornaria a fer. ‘El que vam fer seguia el mandat democràtic del Parlament de Catalunya: facilitàvem la participació ciutadana i l’exercici de la llibertat d’expressió, un dret fonamental’, ha dit.

Homs ha qualificat d’anòmala la citació que va rebre, que deia que si no s’hi presentava seria detingut tot i la seva condició d’aforat. ‘Sembla que això ha estat un error’, ha dit.

També ha dit davant el jutge que les principals institucions de l’estat actuaven de manera arbitrària en tot allò que tenia relació amb el procés català cap a la independència. ‘Tenim la impressió que les principals institucions de l’estat, en particular en relació amb el 9-N, actuen de manera arbitrària i fan seguidisme del PP’ ha dit. I ha afegit: ‘No ha actuat com un estat de dret i democràtic hauria hagut d’actuar.’

El jutge li ha demanat si ratificava allò que havia explicat davant del TSJC el mes de març. Homs ha confirmat que ho ratificava i ha afegit que ho feia amb més energia després de les converses filtrades entre el ministre d’Interior espanyol en funcions i el director de l’OAC. Finalment, ha dit al jutge que li semblava més aviat un procés polític que no pas jurídic: ‘Tens la sensació que la sentència ja ha estat dictada.’

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb