El president francès, François Hollande, ha anunciat canvis de govern, justificats per les dimissions recents, però que són també un pas amb vista a les eleccions presidencials de l’any que ve.

El canvi més important és que Jean-Marc Ayrault (que va ser primer ministre entre el 2012 i el 2014) es farà càrrec de la cartera d’Afers Estrangers en substitució de Laurent Fabius, que passa a ser el president del Constitucional.

A més, Emmanuelle Cosse, líder del partit Europe Écologie – Les Verts, s’uneix al govern d’Hollande i serà ministre d’Habitatge; dos membres més del partit ecologista exerciran de secretaris d’estat. El nomenament de Cosse ha estat polèmic i Europe Écologie l’ha criticat durament en un comunicat. Considera que és una decisió personal del nou ministre, que és alhora secretari general del partit. L’accés dels ecologistes al govern és vist com un gest d’Hollande per a consolidar una certa unió de l’esquerra a les presidencials. També entra al govern Jean-Michel Baylet, líder dels radicals d’esquerra.

Manuel Valls continua essent primer ministre, Michel Sapin també es manté a Finances i Emmanuel Macron a Economia, malgrat les discrepàncies expressades aquests darrers dies amb la reforma constitucional.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb