El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) acaba d’inaugurar l’exposició ‘L’esplendor dels castells medievals catalans’, que es pot veure a la seva seu barcelonina fins el 3 de febrer de l’any vinent. És una mostra produïda pel MAC i l’Institut Ramon Llull que difon el fascinant patrimoni dels castells catalans des de la mirada de l’arqueologia. Trasllada al visitant a un període històric comprès entre els segles IX i XVII i mostra l’evolució arquitectònica, militar, social i econòmica d’aquestes construccions a través d’una selecció d’objectes que reflecteixen com s’hi vivia, amb una visió sintètica de què van representar i de l’ús que van tenir.

El Principat, com a terra de frontera al llarg de bona part de l’edat mitjana, constitueix un espai privilegiat per a comprendre l’evolució del castell. La confrontació i l’intercanvi entre dues cultures, la musulmana i la cristiana, esdevindrà també un magnífic escenari per a difondre coneixements, progrés i avenços tècnics. Per això a Catalunya n’hi ha mostres antigues, però la generalització no es produirà fins pels volts de l’any 1000, amb diferents formes: castells de frontera amb el món andalusí, castells jurisdiccionals de control del territori i per garantir el poblament de les terres i dominar-lo.

L’exposició ‘L’esplendor dels castells medievals catalans’ és estructurada en set àmbits: presentació; els orígens de l’arquitectura dels castells al nord-est de la península ibèrica; el símbol d’una nova organització territorial; el castell com a manifestació arquitectònica de la consolidació del poder feudal; els castells com a testimonis d’una època d’expansió econòmica i reafirmació del poder reial, el castell de Montsoriu i nous horitzons polítics i econòmics i avenç de les tècniques militars.

Per a aquesta exposició han estat seleccionats més d’una seixantena d’objectes procedents de més de quinze equipaments culturals, nacionals i internacionals. Són especialment singulars una espasa del segle XIII de Sant Martí, preservada al Musée de l’Armée de París; unes armes exposades per primera vegada a Barcelona, procedents de la col·lecció del castell de Rocabruna; una caixeta de jocs del segle XV del Museu Episcopal de Vic; una màscara de protecció del segle XIV procedent del Castellvell de Llinars; la representació antropomorfa en guix d’una harpia de mitjan segle XI, procedent del castell Formós de Balaguer; i algunes figures originals dels escacs d’Àger, conservades al Museu de Lleida.

El visitant també pot gaudir d’una gran col·lecció d’objectes singulars del castell de Montsoriu (copa de vidre, flabiol, ceràmiques i peces d’una brigantina), armes i elements de defensa personal i objectes de la vida quotidiana, tal com un didal, unes tisores o una llàntia d’oli, que documenten patrimonialment diverses perspectives de la vida en un castell. També cal destacar la projecció d’un vídeo en 360 graus enregistrat al castell de Montsoriu que permetrà al visitant de circular virtualment pel seu interior com si hi fos.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb