Un gurú financer adverteix al fòrum de Davos d’un futur cataclisme econòmic

  • El multimilionari Seth A. Klarman va enviar una carta advertint dels efectes per a l'economia mundial de les tensions socials, el creixent nivell de deute i la pèrdua de lideratge dels Estats Units.

VilaWeb
Redacció
23.01.2019 - 13:12
Actualització: 23.01.2019 - 13:15

Ahir va començar a Davos (Suïssa) el Fòrum Econòmic Mundial, la trobada de caps d’estat i dirigents de les principals fortunes del món. L’edició de 2019 està marcada per les absències significatives dels presidents dels Estats Units, França i el Regne Unit, que han hagut de romandre als seus respectius països per les crisis que els afecten. Durant la jornada inaugural, un element més va alterar els assistents, segons que publica The New York Times: una carta de Seth A. Klarman, un inversor multimilionari conegut per les seves anàlisis meticuloses, on adverteix de les tensions socials, el creixent nivell de deute i la pèrdua de lideratge dels Estats Units.

‘No es pot continuar entre protestes constants, aldarulls, blocatges i creixent tensió social’, adverteix Klarman en una carta on avisa que tot plegat pot portar el món a un desastre econòmic.

Citant les mobilitzacions de les armilles grogues de l’estat francès, diu que ‘les friccions socials continuen essent un desafiament per a les democràcies de tot el món, i ens preguntem quan els inversors se n’adonaran’. I afegeix: ‘la cohesió social és essencial per aquells que tenen capital per a invertir.’

L’inversor també carrega durament contra el president dels Estats Units, Donald Trump, perquè segons diu porta el país cap a un rol menor en l’àmbit mundial. ‘Com l’ordre internacional post-Segona Guerra Mundial continua erosionant-se, els mercats ignoren les implicacions a llarg termini d’una Amèrica més aïllada, un món cada cop més a la deriva i un lideratge mundial en joc.’

Un creixent nivell de deute
L’inversor adverteix del perill de l’alt nivell de deute sobirà, que afecta pràcticament tots els països desenvolupats des de la crisi financera de 2008. Un camí que, segons diu, podria portar un pànic financer. En aquest sentit, cita el creixent deute dels estats en relació al PIB des de 2008 a 2017, que supera el 100% als Estats Units i s’hi acosta a França, Canada, Gran Bretanya i Espanya. ‘La llavor de la següent major crisi financera (o la que vingui després d’aquella) poden ser els nivells actuals de deute sobirà’, diu.

Klarman està especialment preocupat pel nivell de deute als Estats Units, el que això podria significar per l’estatus del dòlar com a referència monetària mundial i com podria afectar en darrer terme l’economia del país: ‘No hi ha manera de saber quan és massa deute, però Amèrica arribarà inevitablement a un punt d’inflexió a partir del qual de sobte el mercat del deute, cada cop més escèptic, deixarà de continuar deixant-nos diners amb condicions que puguem permetre’ns’. ‘Quan aquesta crisi ens colpegi, segurament serà massa tard per a posar en ordre casa nostra’, diu.

Segons creu Klarman, els inversors s’han relaxat i cada cop prenen més riscos. ‘Particulars, inversors professionals i fons financers són propensos a projectar la seva experiència recent al futur’, diu.

És per això que, tal com ho veu, ‘quan no hi ha problemes els inversors es tornen autocomplaents. Assumeixen que la bona època continuarà, i creixen sense tenir en compte el risc, percebent-lo de color de rosa’.

El perill de la campanya de Trump contra la premsa
Seth A. Klarman és un donant habitual del Partit Republicà, però darrerament ha donat suport a candidats demòcrates per a frenar Trump. Segons que diu a la carta, un dels punts que més el preocupen és la campanya de Trump contra els mitjans de comunicació: ‘Imagineu un incident que amenaci la seguretat nacional. Els americans s’adonaran de la importància de l’amenaça? Si la credibilitat dels nostres líders està discutida, els americans creuran l’explicació oficial sobre l’amenaça i com d’adequada és la resposta proposada? Haurien de fer-ho?’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any