Grip i covid continuen a la baixa i ja són menys freqüents que els refredats

  • Creixen lleugerament el nombre d'infeccions respiratòries agudes

VilaWeb
EFE
31.01.2023 - 12:51

Els virus de la grip i el coronavirus continuen en descens a Catalunya, on els rinovirus que causen els refredats ja són els més predominants. Això és així malgrat que encara hi ha 383 persones hospitalitzades amb la covid-19, una menys que la setmana passada, 14 de les quals són a l’UCI, també una menys que fa set dies.

Malgrat el descens de la incidència de la grip i de la covid, el nombre de casos d’infeccions respiratòries agudes (IRA) diagnosticats en l’última setmana a Catalunya ha estat de 45.482, 1.500 més que la setmana anterior per l’augment dels rinovirus, tot i que continua en un nivell baix, segons les dades actualitzades avui pel Departament de Salut.

Aquesta xifra de casos d’IRA suposa una taxa de 590 afectats per cada 100.000 habitants. Segons les dades de Salut, la distribució de virus mostra el rinovirus com el més freqüent (20,9% de les mostres), seguida del de la grip (20,6%), del metapneumovirus (10,1%), del VRS -virus respiratori sincitial- (9,9%), del coronavirus humà (6,1%) i del SARS-Cov-2 (3,8%).

Els epidemiòlegs han destacat que tant la incidència estimada de la grip com especialment la del SARS-COV2 es manté en descens, mentre que el VRS, que causa la bronquiolitis en els nens petits, es manté en nivell baix. Hi ha un augment lleuger de diagnòstics de la grip, probablement a costa del virus Influenzae B, en gairebé totes les franges d’edat, però encara en nivell de transmissió baix.

Nova subvariant d’òmicron

La variant òmicron del coronavirus representa el 100% de les mostres seqüenciades. Hi ha un predomini de la subvariant BQ.1, però amb un augment “important” d’altres subvariants, principalment la XBB. Això, però, no té repercussió en la situació assistencial.

El nombre de persones ingressades amb la covid-19 en llits convencionals està estable. Hi ha 383 persones ingressades, una menys que la setmana anterior, el 82,1% de les quals són persones majors de 60 anys, mentre que els ingressos a les UCI continuen essent baixos i són 14 les persones greus, una menys que la setmana anterior.

Entre el 26 de desembre i l’1 de gener, els últims dies amb dades completes, es van morir a Catalunya un total de 24 persones amb la covid-19. Totes eren majors de 60 anys, i són 14 menys que la setmana anterior.

La cobertura de la vaccinació contra la covid-19 és del 77% en els majors de 80 anys, i del 58% si es compten totes les persones de 60 anys o més. La cobertura de vaccinació antigripal d’un 71% en els majors de 80 anys i un 53% si es compten totes les persones de 60 anys o més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any