La grip augmenta d’un 287% al País Valencià i ja s’hi apliquen mesures assistencials especials

  • Al Principat, la incidència de la grip és molt per sobre d'aquests darrers tres anys

VilaWeb
Redacció
03.01.2024 - 15:53
Actualització: 03.01.2024 - 18:07

La grip s’ha quadruplicat al País Valencià l’última setmana fins als 551 casos per cada 100.000 habitants, un 287,21% més que els 142,3 de la setmana anterior, mentre que les infeccions per covid han baixat un 10,15% fins als 222,2 casos davant dels 247,3 casos del període anterior. Per la seva banda, el virus respiratori sincicial (VRS) ha crescut un 33,92% fins als 258,2 casos davant dels 192,8 casos de fa set dies.

Així, es desprèn del darrer Butlletí del Sistema de Vigilància d’Infeccions Respiratòries Agudes, que analitza l’evolució de la covid, grip i virus respiratori sincicial.  Per una altra banda, la incidència d’infeccions respiratòries greus als hospitals valencians ha crescut un 23,84% en l’última setmana fins als 37,3 casos davant els 21,3 de fa set dies. En concret, l’edat mitjana dels malalts per grip se situa en setanta-tres anys, i el percentatge d’ingressos a les UCI dels afectats baixa al 5,1%.

Arran d’això, la Conselleria de Sanitat ha anunciat una sèrie de mesures assistencials especials davant del repunt de les infeccions respiratòries. Aquestes mesures han estat acordades a la reunió mantinguda entre el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, el director de l’Oficina de Coordinació i Integració Sociosanitària de la Comunitat Valenciana, Manuel Escolano, i representants de les direccions generals d’Atenció Hospitalària i Gestió Econòmica, Contractació i Infrastructures.

D’aquesta manera, a la reunió esmentada s’han abordat els problemes que, any rere any, sorgeixen davant els pics estacionals d’especial demanda assistencial com l’actual o els que es preveu que es registrin les setmanes vinents. Entre aquestes mesures acordades hi ha l’ajust de la programació de l’activitat quirúrgica per tal de generar espais per atendre la demanda, i en funció del context de cada centre hospitalari, així com el reforç de les plantilles. Altres mesures són potenciar, en aquests períodes, els serveis d’atenció domiciliària i establir el màxim nivell de col·laboració amb la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, potenciant l’hospitalització a domicili a les residències de gent gran en els casos en què aquest recurs resulti l’idoni; així com la reassignació i priorització dels recursos socials.

Per la seva part, al Principat, el Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya explica que es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip. Ara com ara es troba en el llindar alt, amb 153,37 casos per cada 100.000 habitants, molt per sobre de les dades de grips dels darrers anys. El grup d’edat amb més incidència és el de 0 anys 4, amb 329 casos per cada 100.000 habitants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any