El govern subvencionarà creadors de contingut en català

  • L’executiu aprova també subvencions per a l’edició i distribució de publicacions culturals en català

VilaWeb
Redacció / ACN
30.04.2024 - 17:50

El Departament de Cultura ha impulsat per primera vegada una línia de beques per ajudar a professionalitzar els creadors de contingut en català i fomentar l’ús de la llengua catalana a les xarxes socials. La dotació pressupostària de la línia de beques per al període 2024-2025 és de 312.000 euros per a vint-i-quatre beques. També s’ha aprovat una nova línia de subvencions per a l’edició i distribució de publicacions periòdiques culturals en català, siguin digitals o en paper. La dotació màxima prevista per a aquesta línia és de 600.000 euros en dos anys amb l’objectiu de donar suport a una quinzena de capçaleres de Catalunya.

Cultura impulsa una nova línia de beques per a la creació de sèries de vídeos en català o en occità per a xarxes socials. Aquestes beques busquen, sobretot, el suport a la professionalització d’influenciadors, amb la intenció de crear un impacte doble. Per una banda, assegurar la creació de sèries de vídeos remunerades per als creadors de continguts en català, per tal de dotar-los d’una mínima estabilitat pressupostària durant els mesos en què tenen la beca; per altra banda, millorar el posicionament del contingut en català a internet, posant com a condició de la beca la promoció de la sèrie de vídeo a partir dels sistemes de publicitat propis de les xarxes socials.

La dotació pressupostària de la línia de beques per al període 2024-2025 és de 312.000 euros per a 24 beques: 8 beques per a la realització de 18 vídeos en dos anys; i 16 beques per a la realització de 9 vídeos en dos anys. Els creadors de contingut en català hauran de presentar una proposta de sèrie de vídeos, en format digital i amb una periodicitat definida, que serà valorada segons criteris temàtics (amb especial èmfasi en els continguts sobre cultura, llengua, esports, esports electrònics, moda, visibilització del territori o continguts educatius); qualitat de la proposta o qualitat del pla de difusió d’aquesta, entre d’altres.

La convocatòria d’aquest nou ajut es publicarà el 21 de maig. Les beques es convoquen cada any, però són plurianuals, per la qual cosa els creadors de contingut que hagin rebut la beca, no podran demanar-la en la convocatòria següent perquè encara es trobaran dins del termini de la seva pròpia beca. D’aquesta manera, la Generalitat becarà cada any 24 creadors de contingut diferents respecte de la convocatòria anterior.

Nous ajuts per a les revistes culturals en català

El Departament de Cultura també ha creat una nova línia de subvencions per a l’edició i distribució de publicacions periòdiques de temàtiques culturals en català i occità. Aquests ajuts donaran cobertura a les despeses d’edició i distribució de publicacions en format paper i digital. La dotació màxima prevista per a aquesta línia és de 600.000 euros en dos anys amb l’objectiu de donar suport a una quinzena de capçaleres de Catalunya.

Les noves subvencions pretenen afavorir l’accés de la ciutadania a un catàleg de publicacions ampli, divers i de qualitat en llengua catalana i occitana, a més de fomentar la lectura i la dinamització d’hàbits culturals en català i occità, contribuint alhora a incrementar el consum i la creació de públics en aquestes llengües.

Podran optar a aquests ajuts les empreses i entitats privades sense ànim de lucre que editin publicacions sobre literatura, inclosa la infantil i juvenil; llengua catalana o occitana; arts visuals o escèniques, dansa, circ i música; disseny, fotografia i cinema; història i patrimoni; filosofia, pensament i crítica cultural; cultura popular i tradicional, així com cultura digital. Les publicacions han de tenir una trajectòria mínima de cinc anys i han de ser editades en català o occità íntegrament, tot i que poden comptar amb una versió en altres llengües.

Les bases d’aquestes subvencions es publiquen aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i la convocatòria es farà durant el mes de maig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any