Josep Bargalló

La Conselleria d’Educació de la Generalitat de Catalunya impulsarà el proper curs un pla pioner a cent escoles i instituts públics per integrar la tecnologia mòbil a l’aula per millorar la competència digital i contribuir a l’èxit educatiu de l’alumne.

En roda de premsa, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha subratllat que el pla mòbils.edu vol posar en valor el paper inclusiu que pot tenir la tecnologia mòbil, i ha explicat que la convocatòria  -que s’obrirà al maig – estarà oberta als centres que vulguin incorporar les tecnologies mòbils com a estratègia de centre.

El pla es basa en el model europeu ‘Bring your own device’ (Porta el teu propi dispositiu), encara que ‘no s’obligarà cap alumne’ dels centres que participin a comprar tecnologia mòbil, ha ressaltat Bargalló, qui ha dit que durant la primària és habitual l’ús de les tableta del mateix centre i a secundària els dispositius de cada alumne.

La directora general d’Innovació, Investigació i Cultura Digital, Mar Camacho, ha subratllat que el model no requereix que cada alumne disposi d’un dispositiu – també es fan activitats compartides – ni tampoc d’última tecnologia.

El programa, de tres anys, de caràcter voluntari i amb un pressupost específic de 400.000 euros, s’engegarà amb alumnes de cinquè i sisè de Primària i primer i segon de Secundària i haurà d’estar vinculat al projecte educatiu del centre, al qual es facilitarà assessorament i acompanyament.

Preguntat sobre la inclusió d’alumnes dels últims cursos de primària, ha dit que volen que quan l’alumne tingui el seu primer dispositiu li doni també un ús educatiu i no només lúdic: ‘La seva concepció serà diferent si només té un ús lúdic’, ha dit, i ha recordat que un 71,8% de nens entre 10 i 15 anys té disponibilitat de mòbil.

Camacho ha remarcat que cada vegada s’avança més l’edat de tenir el primer dispositiu mòbil i que començar el pla a l’ESO és ‘una mica tard’, i ha afirmat que el programa vol incloure tota la tipologia de centres, per després avaluar els resultats.

El 35,9% de centres ja fa servir el mòbil a l’aula

El conseller ha assegurat que el 35,9% dels centres ja fa servir la tecnologia mòbil a l’aula, i ha subratllat que el programa només inclou l’ús a l’aula no al centre, que és potestat de cada escola o institut.

El programa mòbils.edu inclourà formació específica per al professorat, que la Generalitat vol que també sigui en format de vídeo i podcast per a un aprenentatge informal, a més de formació als centres, per al claustre i amb ‘algun complement de formació’ dirigit a les famílies.

Camacho ha dit que el govern català té la idea de deixar a la disposició dels docents, que no formin part del centenar de centres del pla, una part de la formació per ajudar a resoldre problemes puntuals.

Bargalló ha dit que hi haurà mentors especialitzats que acompanyaran els centres en les pràctiques educatives a l’aula, que també comptaran amb assessorament tècnic, i que es crearà una xarxa presencial i virtual d’aprenentatge per compartir recursos.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.