El govern britànic vol negar el dret d’asil als immigrants que arribin amb barcassa pel la Mànega

  • Londres pretén que els migrants expulsats no puguin tornar mai més al Regne Unit

VilaWeb
ACN
07.03.2023 - 15:35
Actualització: 07.03.2023 - 23:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern britànic pretén de prohibir que els immigrants que arribin en barcassa per la Mànega puguin demanar asil. En un projecte de llei presentat avui al parlament britànic, la ministra d’Interior, Suella Braverman, ha dit que la nova norma cercava “d’aturar els vaixells que porten desenes de milers” d’immigrants a les costes del país. La polèmica llei inclou mesures per a afavorir la detenció i expulsió d’immigrants, que no podran tornar mai més al país. Si actualment s’imposa la prohibició d’entrar entre cinc anys i deu als qui han estat expulsats per provar d’accedir al país de manera irregular, el nou projecte de llei fixa que la prohibició sigui per sempre.

El projecte de llei estableix que els immigrants arribats de manera irregular siguin deportats “tan aviat com sigui possible”. La proposta del govern britànic ha estat criticada per organitzacions humanitàries, que diuen que és contrària a la llei internacional. A més, remarquen que no tindrà l’efecte desitjat de frenar les arribades per la Mànega i farà que milers de persones quedin retingudes en centres. Malgrat que la llei internacional reconeix el dret d’asil, Downing Street defensa que el projecte presentat es troba dins la llei internacional.

Segons dades del govern britànic, gairebé tres mil persones han arribat a les costes del Regne Unit els dos primers mesos de l’any, el doble que en el mateix període de l’any passat, quan en van ser quaranta-cinc mil, segons el Ministeri d’Interior britànic. La xifra ja havia augmentat el 2022 significativament respecte de les vint-i-vuit mil cinc-centes arribades el 2021.

La presentació del projecte de llei arriba tres dies abans de la visita del primer ministre britànic, Rishi Sunak, a l’estat francès. Sunak hi anirà acompanyat de la ministra d’Interior. La qüestió migratòria posa en tensió la relació entre Londres i París, a qui el govern britànic acusa de no fer prou per a impedir la sortida d’embarcacions amb destinació la costa britànica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes